Půjčíme vám bez úroku

Půjčíme vám bez úroku
Snižování úroků z úvěrů se stalo v posledních měsících věcí naprosto běžnou. Union banka se proto rozhodla o radikálnější krok – půjčí vám peníze s nulovým úrokem. Jenže celý produkt má řadu háčků. Je tedy skutečně výhodné půjčit si bezúročně?

Na včerejší tiskové konferenci představila Union banka (profil, názory) první vlaštovku svého plánu přibližování se požadavkům klientů. Ti totiž často řeší problém, kdy potřebují okamžitě půjčit peníze, které sice mají, ovšem blokované na dlouhodobém vkladovém účtu. Vybrat takový vklad před termínem splatnosti znamená zaplatit sankci ve výši až několika procent z částky. Union banka přichází s řešením: termíňák si nechte a my vám dáme půjčku s nulovým úrokem. Jenže nula neznamená vždycky nulu.

Jak funguje nulová půjčka

Základní podmínkou pro přidělení bezúročné půjčky je mít u Union banky termínovaný vklad Klasik (profil, názory) anebo spořící vklad U-Konto (profil, názory) s minimální dobou splatnosti (resp. výpovědní lhůtou) tři měsíce. Dále musíte mít u této instituce veden běžný účet, a to po celou dobu splácení úvěru. Splníte-li tyto dvě podmínky, máte přidělení půjčky jisté. Stačí přijít na pobočku, vyplnit smlouvu s uvedením měsíční výše a počtu splátek a během několika dní máte peníze na účtu. Podle zástupců banky trvá celé vyřízení méně než 15 minut. Vše probíhá bez jakékoli procedury prověřování způsobilosti splácet. Proč také, když má banka záruku splacení ve formě vašeho vkladu.

Výše přidělené půjčky může být od deseti do tří set tisíc, ovšem ne více než 80 procent z velikosti vašeho vkladu na termínovaném či spořícím účtu. Velikost splátky se řídí vámi zvolenou dobou splácení, která může být od tří měsíců do čtyř let, nesmí ale překročit dobu trvání termínovaného vkladu. To je značné omezení, vždyť splácet úvěr chcete obvykle rok či více let. A zakládat si termínovaný vklad s pevným úročením a splatností na více let není zrovna výhodné, zvlášť když se po posledním snížení úrokových sazeb ČNB již nečeká jejich další pokles.

Dalším zádrhelem je fakt, že část vašeho vkladu odpovídající výši 125 procent přiděleného úvěru přestává být úročena standardním úrokem, ale je zhodnocována jen desetinou procenta. Slouží totiž jako pojistka, že úvěr splatíte. Tyto peníze tak prakticky "leží" ladem. Tuto značnou nevýhodu vyvažuje fakt, že se zbylá část vkladu úročí v tom pásmu, kam spadá celý objem vkladu, tedy včetně jeho "zastavené" části.

Když nula není nulou ...

Že zadarmo opravdu nic nedostanete, dokazuje poplatek tři sta korun za přidělení půjčky. Dále bance de facto platíte tím, že jí půjčíte částku ve výši 125 procent objemu přidělené půjčky jako termínovaný vklad za směšný úrok 0,1 procenta. Pokud nemáte u Union banky běžný účet, budete si jej muset zřídit a za jeho vedení včetně výpisů zaplatit 480 korun za rok.

... a půjčka není půjčkou

Správně vás napadá, že jde o úvěr vlastně jen technicky. Získáte jej paradoxně pouze v případě, že dané peníze sami máte, ovšem nechcete je utratit, nýbrž výhodně zúročit dlouhodobým termínovaným vkladem. Pokud budete chtít uložit například 90 tisíc korun, ale máte obavu, že budete třeba za měsíc část potřebovat, můžete s klidným svědomím zvolit vklad na 2 roky u Union banky a získat vyšší úrokové pásmo. V případě nutnosti pak "vyberete" část peněz pomocí bezúročné půjčky, ovšem za poplatek 300 korun (+ vedení běžného účtu). Bez této možnosti byste "točili" své peníze třeba na dvoutýdenním termínovaném vkladu za nižší úrok, anebo zvolili opět dvouletý vklad a potřebnou částku si vybrali buď zrušením vkladu za příslušný sankční poplatek, anebo si vzali spotřebitelský úvěr. Pro řešení celé situace se nabízí ještě třetí varianta. Uložit své peníze na Oranžové konto od ING (profil, názory), získat dvouprocentní úrok a mít peníze kdykoli k dispozici.

Porovnání výnosů z různých termínovaných vkladů
Nejvýhodnější
termínovaný vklad
Termínovaný vklad
Union banky
Oranžové konto
vklad

90 000

90 000

90 000

Výpovědní lhůta

2 týdny

2 roky

bez lhůty

Doba uložení

2 roky

2 roky

2 roky

Úroková sazba

1,35 %

2,20 %

2,00 %

Zisk před zdaněním

2 462

4 044

3 668

Poznámka: pro zjednodušení počítáme s neměnnou výší úrokové sazby, s měsíčním (v první variantě dvoutýdenním) připisováním úroků a neuvažujeme daň z příjmu.

Druhou skupinou, pro kterou se nabízená půjčka hodí ještě více, jsou stávající klienti Union banky, kteří mají své peníze uloženy na dlouhodobém termínovaném vkladu a potřebují jejich část vybrat. Ukážeme si to na modelovém klientovi. Ten má vklad 75 tisíc korun, vázaný na jeden rok. Na opravu auta potřebuje 60 tisíc. Buď může celý vklad zrušit, 60 tisíc utratit a zbytek uložit na jeden rok, anebo si vklad ponechat a peníze získat spotřebitelským úvěrem. Třetí možností je právě nová půjčka.

Na kolik přijde vybrání části uložených peněz
z dlouhodobého termínovaného vkladu u Union banky
Zrušení vkladu
Spotřebitelský úvěr
Bezúročná půjčka
potřebná hotovost

60 000

60 000

60 000

výše úvěru

0

60 000

60 000

měsíční splátka

0

5 247

5 000

Splátky celkem

0

0

0

Poplatky

3 000

1 940

300

Zaplaceno navíc

3 000

4 904

300

Na TV zůstalo

15 000

75 000

75 0001

Úrokový výnos zůstatku na TV

195

1 200

300

Celková bilance

- 2 805

- 3 704

0

1 60 tisíc je úročeno 0,1 %, zbytek 1,6 %

Neplatíš? Nevadí, stejně Ti to strhneme.

Z bilančního pohledu je nabízená forma půjčky pro banku elegantním řešením časového souladu aktiv a pasiv. Tím pravým kouzlem je však nulové úvěrové riziko. Kdykoli se totiž může "zahojit" z klientova termínovaného či spořícího vkladu. Pokud klient nezaplatí pravidelnou měsíční splátku včas, začne mu nabíhat sankční úrok 31 procent z nesplacené částky půjčky, jako by šlo o nepovolený debet na běžném účtu. "Je to takový strašák, který má motivovat k placení včas," vysvětluje výši sankce Roman Truhlář, ředitel prodeje Union banky, a dodává, že pokud nemá klient na zaplacení splátky, může půjčku i jednorázově splatit z prostředků uložených na termínovaném vkladu. V tomto případě je ale třeba počítat s jinou sankcí, a to poplatkem za předčasný výběr termínovaného vkladu, který přijde na pět procent z jeho objemu. A to v případě statisícového vkladu znamená celých pět tisíc.

"Nula" jen jako předvoj

Nabídkou půjčky s nulovým úrokem zahájila Union banka akviziční tažení na klienty ostatních bank. Koncem prvního pololetí plánuje dokonce snížení některých sazebníkových poplatků. Chce přitom využít své pobočkové sítě. "Nechceme klienty vyhánět z poboček, naopak předpokládám, že k nám budou chodit rádi a často," vysvětluje Roman Truhlář. "To bude naší hlavní konkurenční výhodou," dodává. Zda jsou tyto plány realistické ukáží již následující měsíce.

První z nové generace produktů Union banky je prakticky jen způsobem, jak se vyvázat bez sankčního poplatku z dlouhodobého termínovaného vkladu. Pro nikoho jiného než pro stávající klienty banky není podle nás vhodný. Nové klienty přivede do Union banky jen těžko.

A co vy, myslíte si, že je nabídka bezúročné půjčky krokem správným směrem? Anebo jde jen o další způsob, jak nalákat klienty na zajíce v pytli? Napište nám vaše dojmy a názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2003 17:00

POZOR KDO MATE PRACHY V UB: Co je na tom pravdy, že ČNB zahájila 20.2.03 či zrovna dnes uvažuje o zahájení řízení s Union bankou , které prý chybí v bilanci zhruba 1,7 miliardy korun o odebrání bankovní licence???!!!!

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 2. 2003 10:57, SkrivanekT

Stejné téma je dnes i na Fincentru, je docela zajímavé porovnat formu. Myslím, že zde je lépe zpracované.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services