Stavební spořitelny zdražují

Stavební spořitelny zdražují
Snížení úrokových sazeb většinou stavební spořitelny oznamují s velkou pompou široké veřejnosti. Když ale dojde ke zdražení jejich služeb, klienti se to dozví spíše náhodou. Od Nového roku zaplatí stavebně spořící lidé na poplatcích mnohem více, než doposud.
V průběhu loňského roku došlo u většiny stavebních spořitelen pro klienty k příjemným změnám; pod vlivem razantně klesajících úrokových sazeb byly sníženy také úroky z běžných i překlenovacích úvěrů. Téměř vzápětí však následovalo zvýšení poplatků za vedení účtů v podstatě napříč stavebními spořitelnami, které rozhodně nelze nazvat zanedbatelným. Zdražení bylo diferencované, u některých ústavů došlo k nárůstu až o 100 %.

Razantní nárůst

Největší "překvapení" svým klientům připravila Stavební spořitelna České spořitelny (profil, názory, koupit). Těm, kteří uzavřeli smlouvu o stavebním spoření do konce listopadu loňského roku, zvýšila poplatek za vedení účtu z 200 Kč na 400 Kč. Vklady těchto klientů jsou totiž úročeny vyšší sazbou 4 nebo 3 % ročně. K 1. prosinci 2002 spořitelna změnila úrokové sazby, přičemž kromě úroku z úvěru snížila rovněž sazbu z vkladů. Těm, kteří si spoření objednali až po tomto datu, se poplatek nemění a zůstává 200 Kč. Což je zároveň pro nové klienty mezi ostatními spořitelnami v současnosti nejméně. Podobně postupovala Hypo stavební spořitelna (profil, názory, koupit). Klientům, kteří uzavřeli smlouvu o stavebním spoření do konce loňského října, zvýšila poplatek za vedení účtu na 360 Kč. A těm, kdo uzavřeli smlouvu počínaje 1. listopadem, poplatek vzrostl na 240 Kč.
Nejvíce za vedení účtu v současnosti zaplatí klienti Českomoravské stavební spořitelny (profil, názory, koupit), u níž poplatek vzrostl o 90 Kč na 290 Kč. Nejméně stoupla cena u Wüstenrot stavební spořitelny (profil, názory, koupit), nárůst je 40 Kč. Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky (profil, názory, koupit) zvýšila poplatek o 60 Kč na 240 Kč, Raiffeisen stavební spořitelna (profil, názory, koupit) z 200 Kč na 280 Kč, ovšem lidé do 29 let zde neplatí za vedení účtu ani nadále nic.

ÚROKY VS. POPLATKY

   Poplatek   

       Úrok        

         Vklady          Stav účtu    
I.rok

200 Kč

118,60 Kč

16 500 Kč

14 419 Kč

II.rok

200 Kč

519,40 Kč

18 000 Kč

36 343 Kč

III.rok

200 Kč

968,90 Kč

18 000 Kč

59 612 Kč

IV.rok

200 Kč

1434,30 Kč

18 000 Kč

83 346 Kč

V.rok

200 Kč

1908,80 Kč

18 000 Kč

107 555 Kč

Celkem

1000 Kč

4950 Kč

88 500 Kč

107 555 Kč


Pro názornost jsme pro vás připravili tabulku porovnání získaných úroků a zaplacených poplatků za vedení účtu, k výpočtu jsme použili simulační program Stavební spořitelny České spořitelny. Cílová částka je 200 000 Kč, pravidelný měsíční vklad 1500 Kč, začátek spoření 16.1. 2003 a úročení vkladů je 2 %. Celkový zisk z úroků za pět let spoření pochopitelně nelze relevantně porovnávat, ovšem zajímavé jistě je, že například za první rok spoření připsané úroky výši poplatku za vedení účtu (který je 200 korun) ani nepokryjí. U ostatních spořitelen však nový klient zaplatí za vedení účtu ještě víc.

Móda zvyšování poplatků?

Nezůstalo ovšem jen u změn poplatků za vedení účtu. Ceny pochopitelně narostly obdobným způsobem u poplatků za vedení úvěrového účtu a například Raiffeisen stavební spořitelna, která až doposud jako jediná společně s Českomoravskou stavební spořitelnou nepožadovala nic za poskytnutí překlenovacího úvěru, již zavedla poplatek ve výši 1 % z úvěru.

Proč došlo k tomuto poměrně razantnímu zdražování, přestože loňský rok byl pro stavební spořitelny mimořádně úspěšný (smlouvu o stavebním spoření má v České republice již téměř 5 milionů lidí)? "Považuji to za velmi nekorektní. Móda zvyšovat poplatky se dostala z bank i do spořitelen. Ale takto vydělávat na klientech není správné," řekl Právu náměstek ministra financí Jaroslav Šulc. A co na to zástupci stavebních spořitelen? Tisková mluvčí lídra trhu, Českomoravské stavební spořitelny, Pavla Paseková nám k tomu řekla: "Poplatek za vedení účtu jsme zvýšili proto, že neustále rostou ceny všech vstupů, například poštovné či náklady na IT systémy. A my chceme zachovat úroveň našich služeb, což kromě jiného znamená i poskytování řady z nich zdarma." Podle Pasekové klient platí za vedení účtu ve srovnání například s bankami doslova pakatel. "Nehledala bych v tom nic zvláštního, je to prostě logický krok," uzavírá mluvčí.

Znáte nejdůležitější pojmy stavebního spoření? Nezapomeňte, že smlouvu o stavebním spoření můžete online uzavřít zde!

Co si myslíte o zvyšování poplatků? Myslíte si, že toto zdražování je pro stavební spořitelny nezbytné? Napište nám své názory a zkušenosti!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 57 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 2. 2003 21:52, BP

Budiž, je to vaše verze, vy byste měl vědět nejlépe, jak to s vámi bylo. Jen mi je trochu divné, když jste takový „víceprospěchář“ a obratně jste si hned od začátku dokázal zajistit provizi ve výši 0,7% cílové částky, že jste to nevyužil a nezbohatl na prodeji stavebního spoření. V té době a při takové provizi byste musel nadělat majlant. Prodával byste přece produkt, za kterým stojíte, takže byste nebyl žádným šmudlou, dokonce by se dalo říct, že byste za slušnou odměnu konal dobro. Je to škoda, v Táboře mohlo být o tolik šťastných a spokojených rodin víc, takhle třeba ti lidé naletěli nějakému šmudlovi s kázetpéčkama a teď si rvou vlasy.

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 2. 2003 15:53, Tom Nespokojený

Domnívám se, že Stavební spořitelna České spořitelny, a. s. svým
jednáním porušuje Zákon o ochraně spotřebitele (zejm. §6), když od
1.1.2003 v sazebníku úhrad za své služby zavedla 2 rozdílné ceny za
Správu a vedení účtu - konkrétně ročně: 200,- a 400,- Kč, a to za
jednu a tutéž službu, ale s rozdílem, jaké úročení připadá na slouvu o stavebním spoření, t.z. diskriminuje zákazníka a chová se v rozporu s dobrými mravy.
Tento podnět jsem podal v lednu na MF, ČOI, SOZ a CNB.
Zatím čekám na odpověď na shora uvedený podnět. CNB a SOZ reaogovaly, že se tím budou zabývat.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (57 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zájem o úvěry poroste, tvrdí šéfové stavebních spořitelen

15. 1. 2003 | Martin Zika

Zájem o úvěry poroste, tvrdí šéfové stavebních spořitelen

Stavební spoření bude v roce 2003 poznamenáno zejména debatou o změně zákona o stavebním spoření. Také výrazně poroste počet poskytnutých úvěrů, shodují se lídři tuzemských stavebních... celý článek

Sedm státních podpor za pět let (a kousek)

12. 12. 2002 | Martin Zika

Sedm státních podpor za pět let (a kousek)

Znáte všechny důvody, proč byste měli stavební spoření uzavřít na konci roku? Pro lepší názornost jsme pro vás připravili modelové příklady.

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

4. 11. 2002 | Martin Zika

Stavební spořitelny: chceme poskytovat více úvěrů

Pod tlakem klesajících úrokových sazeb začínají stavební spořitelny vycházet svým klientům vstříc stále víc. Změny, které od listopadu přinášejí první tři ústavy, jsou především ve... celý článek

Partners Financial Services