Život v Zemanově mocnářství. Na co se těšit a čeho se děsit s Rusnokovou vládou

Vláda nikým nezvolená.Vláda v pravém slova smyslu dosazená. Obývá Strakovu akademii a spravuje zemi. Jediným vodítkem pro naše očekávání jsou barvité životopisy jejích členů a osobnost muže, který jejich vládu (silou) nastolil: Miloše Zemana. Co od nich čekáte?
Život v Zemanově mocnářství. Na co se těšit a čeho se děsit s Rusnokovou vládou

Tak předně. Člověk by čekal, že to v srpnu nedopadne… Rusnokova vláda nedostane důvěru a spakuje se stejně rychle, jak se zjevila. Jenže... Jenže to by čekal tak před třemi nedělemi, dnes už to zdaleka tak jasně nevypadá. V poslední době se zkrátka věci dřív nepředstavitelné stávají možnými nebo rovnou skutečností.

Ačkoli před poslance bude se žádostí o důvěru předstupovat Jiří Rusnok, pokud pro jeho vládu zvednou ruku (a udělají tak ze sebe navěky kašpárky), dávají tím důvěru nejen jemu a jeho kabinetu. Pro spolek svých přátel a vazalů – a pro sebe samotného a svůj nezvyklý způsob prezidentování – by si důvěru a legitimitu vymohl přímo Zeman.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Posledně přišly v rubrice Co si o tom myslíte? napřetřes správní poplatky. Jsou jich stovky a každý musí každou chvíli někde vypláznout tu padíka, tu stovku, tu deset tisíc.

Knížku za obzvlášť přínosný příspěvek do debaty pod článkem posíláme Daně, která se nám svěřila se zážitkem s občanskými průkazy. Když vaší ratolesti táhne na hraničních patnáct, nic neuspěchejte. „S dcerou jsme šly na úřad 14 dnů před 15. narozeninami, ale správně jsme měly žádat až v den,nebo i později, jejich narozenin. Protože jsme žádaly brzy, stálo nás to 50 Kč.“ 

Zemanovo mocnářství na vzestupu

Připusťme (si), že Jiří Rusnok skutečně bude vládnout. Ostatně jeho lidé se už do vládnutí pustili s vervou, která ukazuje, že nepočítají s tím, že by v celé komedii jen pár týdnů statovali. Je dokonce možné, že budou vládnout i bez důvěry. Bylo to možné dost dlouho v Klausově mocnářství, proč by to nebylo možné v samoděržaví Zemanově. Rusnok může klidně vládnout bez důvěry až do řádných voleb. Ústava prezidentovi na jmenování nové vlády žádnou lhůtu nedává. A Sněmovna nemá páku ji odvolat. Leda by se ráčila rozpustit, jenže do toho se jí nějak nechce.

Co by pro nás vláda Jiřího Rusnoka a onoho zvláštního slepence nesourodých individualit znamenala? Usuzovat můžeme leda z minulosti a vazeb jejích členů. O tom, v čem se podle vašeho názoru Rusnokova vláda osvědčí a z čeho vám vstávají hrůzou vlasy na hlavě, můžete hlasovat.

+102
+
-

Podpora těžařského průmyslu, energetiky a dostavba Temelína

Časy hojnosti nejspíš čekají zejména těžařský průmysl, uhelnou a jadernou energetiku. Jakož i ty, kteří sedí v čele příslušných společností.

Zeman údajně slíbil Kateřině Klasnové při jednání o podpoře pro Jiřího Rusnoka & comp., že úřednický kabinet nebude rozhodovat o dostavbě Temelína. O tom, že slovo chlapa, dané Kateřině, platí, bychom si netroufli pochybovat.

Záhy se taky ukázalo, že přímo o tendru Rusnokova vláda skutečně rozhodovat nemusí. Bude stačit, když schválí aktualizovanou Státní energetickou koncepci. A když zajistí fixaci cen energie z nových jaderných bloků. Na těchto dvou podmínkách totiž záleží, zda se elektrárenská společnost ČEZ pro dostavbu Temelína rozhodne. Vyplývá to z rozhovoru, který poskytl Pavel Cyrani z představenstva ČEZu týdeníku Euro. Konečné rozhodnutí podle něj ČEZ odložil na příští rok. Zmiňovaná nová koncepce přitom vytyčuje podporu „jádra“ jako hlavní prioritu. Úřednický kabinet tak jednoduše řečeno může ČEZu k dostavbě Temelína pohodlně připravit půdu. Zvlášť když zároveň zajistí, aby se ČEZu poskytla garance na cenu elektřiny, která mu zaručí návratnost obří investice.

Pokud jde o zasahování do samotného tendru, je zřejmé, že vítr povane z východu; jednoznačně narostou šance ruské strany.

+6
+
-

Dělení miliard z Unie

Zemanem dosazená vláda bude také (nejspíš) rozhodovat, jak se rozdělí pět set miliard, které do Česka začnou přitékat příští rok z Bruselu. Zde sehraje klíčovou roli ministr pro místní rozvoj František Lukl, starosta Kyjova. Pod jeho vedením vyčerpalo město z Unie přes tři sta milionů. Bývalá vláda v této oblasti projevovala spíš neumětelství. Lukl ve srovnání s předchůdci tedy může vyniknout. Ovšem jedna věc je čerpání, druhá pak využití.

+8
+
-

Příprava rozpočtu

Rozhodujícím úkolem vlády bude nachystat státní rozpočet.  Dá se čekat, že jeho základními pilířem bude právě podpora energetiky a těžařského průmyslu. Bdít nad státním rozpočtem ovšem bude vůbec nejkontroverznější člen vlády – Jan Fischer. Pokud dokáže se státními penězi a zejména dluhy čarovat stejně jako s těmi vlastními, čekají nás nebývale zářné zítřky.

0
+
-

Dotažení občanského zákoníku

Důležitým úkolem příštích měsíců je také dotažení nového občanského zákoníku – přesněji doprovodných zákonů, bez nichž nemůže fungovat. Jedná se o celý balík zákonů, které ho sladí s ostatním právními normami. A časové lhůty jsou už teď napjaté, čas je jen do konce roku.

O dalších krocích vlády můžeme spíš spekulovat, ministři a ministryně jsou zatím na konkrétní informace skoupí.

+1
+
-

Co už se stihlo: zvýšení minimální mzdy

Prvním konkrétním výsledkem působení nové vlády bylo zvýšení minimální mzdy. Jedná se o její výsostnou kompetenci, nepotřebuje k tomu souhlas Parlamentu. Rusnokův ansámbl se přesně se přidržel Zemanových not a navýšil minimální mzdu z osmi tisíc na osm tisíc pět set, jak to prezident chtěl. Na Peníze.cz jste o Zemanových plánech četli v předstihu:

Co si od Rusnokovy (Zemanovy) vlády slibujete vy? Jakým směrem zemi povede? A jak dlouho? Své názory a postřehy pište do diskuse. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Petr Syrový. Jak si spořit na důchod

Kniha řeší žhavou problematiku důchodové reformy z pohledu účastníka.

Milan Taraba a Lenka Veselá. Rádce nájemníka bytu

Komplexní přehled informací pro nájemce, pronajímatele, vlastníky nemovitostí, obce, bytová družstva a jejich členy. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

16. 8. 2013 9:18 | ed4

Když tak čtu ta moudra zde, tak si myslím, že by snad bylo dobré vytvořit vládu z těchto odborníků. Nynější vláda nebyla nikým zvolena, což neznamená, že by měla být apriori špatná, ale byla VYVOLENÁ, což je dobře
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 8. 2013 9:46 | plácal

čezko má nízké úroky kvůli bezprecedentnímu tisknutí peněz a ještě stále relativně nízkému zadlužení i přes zdvojnásobení soudruhem zlodějem chemikem, díky kterému a jeho squadře azuře klesáme na dluh...
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2013 8:12 | Popleta

Plácáte. Ta vláda toho dost zvorala, ale o zbídačeném lidu, to jsou jen hloupé řeči. To samé o státní kase. Zkuste se jen zamyslet, jestli by zbídačená země měla takové úroky, jaké má ČR.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2013 12:10 | Slávka

Skutečnou pravici nemůžeme mít. Takto nazývané spektrum naší politiky je tvořeno z velké části z komunistických převlečníků,kariéristů bez pevného názoru. Mají tady volné pole působnosti na rozdíl od těch,kteří zůstali v KSČM a jsou neustále za stálost svých postojů na indexu v rozporu se zásadami demokracie.Neopominutelné části voličů byl jejich regulérní volební hlas vyřazen z volné demokratické soutěže.
Vadí mi LIDEM jako samozvaná strana,která se podílí na vládě.
Nevadí mi LEV21,která má stále jen hlas voleného poslance.
Vadí mi útoky na prezidenta,kterému neschopnost parlamentních stran nahrála na smeč.Proto stojím na jeho straně.
Mám si vážit více Kalouska,který vymetl kdejakou stranu,aby si založil svou vlastní a pro kariéru snad chystá novou?
Mám si vážit ODS, která nedokázala uhlídat v únosných mantinelech ani svého premiéra?
Mám si vážit B.Sobotky,který nedokáže ukočírovat stranu a vlastně neví,co chce?
Mám si vážit parlamentu zapouzdřeného do svých vnitřních problémů,který této zemi přinesl jen ekonomický a morální propad?
Bohužel,jedinou stálicí na naší politické scéně je KSČM,ať se to komu líbí nebo ne.
Všechny vrcholné politiky pseudopravice by bylo třeba pohnat před soud za vlastizradu (když už tam chtěli Klause).Podařilo se jim zprofanovat pravicovou ideologii,udusat víru v demokracii a demoralizovat lidi tak,že zlodějinu a podvod berou jako její neoddělitelnou součást.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 7. 2013 10:38 | Opravář

Máte tam pár překlepů. Opravuji: Pravice i levice se poznají podle skunků.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2013 9:48 | jp

Timy: díky, také jsem rád, když se věci nazývají pravými jmény. Pravice a levice, tak jako jiné věci v životě, se pozná podle skutků, ne podle historických "nálepek". Pravicovou, resp. klasicky liberální, stranu v ČR máme. Není zatím v Parlamentu, ale myslím, že by si šanci zasloužila: Svobodní. Říkám to i po výbuchu VV. Od těch jsem ale nic nečekal – marketingový maskot John na většinu konkrétních dotazů odpovídal před volbami stylem: "Zvolte nás a uvidíte"... Jako jediní požadují snížení role státu (balíku peněz, se kterým hospodaří) a vycházejí z učení rakouské ekonomické školy, která, na rozdíl od Keynese a podobných příznivců zásahu státu do ekonomiky, dává smysl! Samozřejmě, člověk může být nyní skeptický, ale domnívám se, že pravicově smýšlející člověk u nás nemá, co ztratit, a může být pouze příjemně překvapen.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 7. 2013 8:27

Občané vládnou tak, že to celou tuhle gauneriádu od sametu volí a hlavně platí v odvodech a daních - dohromady v dobrovolném výpalném.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 7. 2013 21:24 | Timy

Dodatek: Plně se ztotožňuji s názorem pisatele jp: V ČR neexistuje pravicová strana! Toto tvrdím už dlouho a jsem rád, že nejsem jediný, kdo si této skutečnosti všiml. Všichni, kteří se ohánějí tím, že až vyhraje levice, bude se země zadlužovat, nechť si uvědomí, že se země zadlužuje neustále bez přestání. I za vlády "jakožepravicových" stran.
Jestliže někdo volí ODS nebo TOPku a tvrdí o sobě, že volí pravici, tak je leda tak naivní hlupák, který se nechá velmi snadno zmanipulovat.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 7. 2013 21:06 | Timy

"Tady máte vy kverulanti vládu ,která utratí i to co nemá"

Tímto se ale vyznačují i všechny předchozí vlády a pochybuju, že to v budoucnu bude jinak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 7. 2013 15:53 | Martin Zikeš

Skoro každý se ohání stranou LIDEM, že nebyla právoplatně zvolena do parlamentu. Ale jaksi se zapomíná na jinou stranu, která také zabírá v parlamentu místa, na něž nebyla vůbec zvolena. Tím je LEV 21 užvaněného Paroubka. Právě toho, který také rozmrcasil českou politickou scénu. A návrat hokejisty Šlégra zpátky do sportu se slovy "že je čistší!" (sic!) ve stínu dopingových afér v atletice, cyklistice, zákeřných, až likvidačních faulů v hokeji atd. je pro mě komedií.
Osobně jsem pro úsporná opatření, protože mě jímá hrůza, že naše dluhy budou platit děti našich dětí a možná ještě další generace. S levicovou vládou bychom zabředli do ještě větších dluhů, jenom aby splnila své sliby. Tomu dáme, tomu taky... je jejich oblíbená říkačka. Kdybych utrácel více, než kolik vydělávám, kde bych skončil? Na nás jednotlivce se posílají exekutoři, koho bychom tak mohli poslat na vlastní stát?
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 7. 2013 15:26 | MoB

Tato vláda je z principu špatná, protože za ní nejsou volby, kde by konkrétní politici museli vysvětlovat a obhajovat, co a proč chtějí dělat, jestli/až budou vládnout. Místo toho je v ní pár lepších (Rusnok, ...) či horších (Fischer, ...) strýců a tet, které si tam navybíral - a teď pozor, přijde překvápko - prezident Zeman. Cokoliv tato vláda udělá, bude možno poměřovat přáními toho, kdo ji ustanovil: ne voličů, ale prezidenta Zemana.
Také tato vláda, nejsa vládou politickou, nebude muset v budoucnu obhajovat, co udělala, nebude s tím muset dál žít, jako s tím musejí žít politické strany v případě standardní politické vlády.
A také proto se můžeme nadát ještě věcí nevídaných.
Mark my words.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 7. 2013 15:01 | iva

Tenhle stát je už dávno někde ,vše si vyřešili v 89 , tak co se tady vůbec řeší?
My občané údajně vládneme , tomu přece už nikdo nevěří , ale je zajímavé , že to pořád "šlape".
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 7. 2013 13:35 | jp

K Zemanově, pardon, Rusnokově vládě. Nejsem příznivcem, ani voličem, minulé vlády, ani levicových stran. Kladu si jen otázku, jak je možné, že vládnou ti, co nevzešli z voleb (to se týká/týkalo i strany Lidem) a nemají ani důvěru? Jak to, že neexistují jasná pravidla, kdo může vládnout a také například lhůty pro konání prezidenta? V principu, minulá vláda měla byť formální právo dovládnout (zaplatí za to preferencemi) – vyměnit Nečase za Němcovou a jet dál. Neříkám, že je to skvělé, ale jde o princip. Takto může prezident dosazovat lidi podle své libovůle a obcházet demokracii. Co by mu nyní například bránilo, aby premiérem učinil Šloufa, ministrem financí Václava Klause, ministryní zahraničí jeho manželku, dosazoval podezřelé lidí napojené na podsvětí? Tato vláda by sice asi nedostala důvěru, ale bez absence lhůt by mohla v klidu dovládnout do voleb. Rusnokova vláda může být hypoteticky stokrát lepší než Kalousek a spol., jak se tady často uvádí, ale v principu je způsob, jakým se dostala k moci špatný a velmi nebezpečný. Neschvaloval bych to, i kdyby mi to pro tentokrát vyhovovalo. Příště to nemusí být Rusnok, ale někdo mnohem horší (subjektivní), člověk pak nemusí souhlasit, ale už bude pozdě. Měla by být nastavena jasná pravidla a lhůty: například vítěz voleb sestavuje vládu, neuspěje-li, přichází na řadu druhý nejsilnější hráč atd., prezident musí konat do tehdy a tehdy. Současná situace je bez přehánění ohrožením demokracie.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 7. 2013 13:34 | for

Věřím, že Rusnokova trafikantská vláda, nadiktovaná hradem ,půjde od válu. Věřím, že 101 bude hájit práva voličů, věřím, že si nenechají brát i otisky prstů přímo na hradě a nedají lžikráli notářsky ověřené podpisy. Věřím, že 101 nepoleze hradu ani vládě hradu do zadku.
-27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 7. 2013 13:02

Není to pravda. Strana může mít sebepravicovější program, ale v koalici je to vždy výsledek nutných kompromisů. Politika jsou kompromisy. To lidé stále nechápou. Že ten výsledek potom nestojí za nic, není chyba politiků, ale nastaveného systému. Debatujme tedy o změně tohoto systému!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 20 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ještě že to Zeman nezbombil

4. 9. 2015 | Michal Kašpárek | 21 komentářů

Ještě že to Zeman nezbombil

Představte si, že by byl prezident megatrol: třeba že by šířil zášť a lhal. To by byla legranda, co?

Borat vyváží pivo

28. 11. 2014 | Michal Kašpárek | 23 komentářů

Borat vyváží pivo

Zemana jeho příznivci malují jako dříče sloužícího českým firmám a pracovním místům. V Kazachstánu tenhle proexportní robot zkratoval.

Zhoubná krize důvěry

23. 7. 2013 | Tomáš Prouza | 27 komentářů

Zhoubná krize důvěry

České ekonomice se nedaří a lidé jsou zklamaní a znechucení. Místo ekonomické krize tady máme krizi důvěry v celý státní systém.

Minimální mzda stoupne, rozhodla vláda. Po mnoha letech

21. 7. 2013 | Petr Kučera | 16 komentářů

Minimální mzda stoupne, rozhodla vláda. Po mnoha letech

Minimální mzda od srpna stoupne o 500 korun na 8500 korun měsíčně. Základní hodinová sazba vzroste z dosavadních 48,10 na 50,60 koruny.

Mít sprosté příjmení se vyplatí. Hlasujte o nejabsurdnější správní poplatek

18. 7. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Mít sprosté příjmení se vyplatí. Hlasujte o nejabsurdnější správní poplatek

Chcete začít nový život? Změnit si můžete i jméno. Na úřadě za to zaplatíte tisícovku. Pokud se ale jmenujete třeba Boris Prdelka, dostanete slevu. Změna hanlivého, výstředního, směšného... celý článek

Partners Financial Services