Spor o minimální mzdu: Pracovat se nevyplatí. Zeman a Müllerová to chtějí změnit

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 26. 6. 2013 | 12 komentářů
Ministryně v demisi Ludmila Müllerová se dohodla s odbory i zástupci zaměstnavatelů na zvýšení minimální mzdy. Návrh předložila vládě. Proti je dnes už bývalý premiér Nečas i Miroslav Kalousek. Jenže pro je prezident, který drží triumfy – včera jmenoval předsedou nové úřednické vlády exministra financí Jiřího Rusnoka. A ta ke zvýšení minimální mzdy nepotřebuje souhlas parlamentu.
Spor o minimální mzdu: Pracovat se nevyplatí. Zeman a Müllerová to chtějí změnit

Minimální mzda v Česku dosahuje osmi tisíc korun. Nyní se kolem ní rozhořel zvláštní spor. O zvýšení minimální mzdy usiluje (stále ještě) ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová, která se na kompromisním navýšení o pět set korun dohodla na pondělním jednání tripartity s odboráři i zástupci podnikatelů. „Je třeba motivovat lidi, aby pracovali. Zároveň je mou povinností najít rovnováhu mezi tím, aby se chodit do práce vyplatilo i lidem, kteří mají nízké mzdy a nepadali do záchranné sítě státu,“ říká Müllerová.

Minimální mzdu v Česku podle ministerstva práce a sociálních věcí pobírají asi tři procenta pracujících – tedy zhruba sto, až sto dvacet tisíc lidí. Čistého to dělá 7120 korun. A zatímco sociální dávky se navyšují, minimální mzda se neměnila už od roku 2007.

Slovníček pojmů: Minimální mzda

Minimální mzda představuje nejnižší přípustnou úroveň odměny za práci ve všech základních pracovněprávních vztazích – tedy v pracovním poměru, při dohodě o pracovní činnosti nebo dohodě o provedení práce. Nerozlišuje se přitom, zda jde o pracovní poměr na dobu určitou či neurčitou, nebo o souběžné pracovní poměry.

Přes Nečasovu politickou mrtvolu

Proti zvyšování minimální mzdy je však stranický kolega Müllerové a (stále ještě) ministr financí Kalousek i dnes už bývalý premiér Nečas. Ten se dokonce nechal před časem slyšet, že minimální mzda se bude v Česku zvyšovat jen přes jeho politickou mrtvolu. Ani po splnění řečené podmínky ovšem neustoupil. Hned po pondělním jednání tripartity oznámil, že vláda návrh ministryně Müllerové ani neprojedná, kabinet v demisi by podle něj neměl dělat žádná strategická rozhodnutí – což ostatně Nečasovi při podávání demise doporučil i prezident Zeman. Jenže. Právě Zeman patří k výrazným zastáncům zvýšení minimální mzdy – dokonce ho podpořil svou přítomností na pondělním jednání tripartity. Stejně jako Ludmila Müllerová chce, aby minimální hrubá mzda stoupla z dnešních osmi tisíc na osm tisíc pět set korun. Hodinová sazba by se tak zvýšila ze stávajích 48,10 korun na 50,60 korun.

Jakmile Zeman ke kormidlu dosadí vlastní úřednickou vládu, bude si moct s minimální mzdou dělat, co se mu zamane. Právě změna sazby minimální mzdy totiž patří k jedné z výsostných kompetencí vlády – mění ji pouhým nařízením, aniž by potřebovala souhlas Parlamentu.

Trocha počtů: minimální versus průměrná mzda

Čistá minimální mzda nyní dosahuje 36 procent průměrné čisté mzdy, která letos dělá 19 765 korun. Podíl postupně klesá. Nejvyšší byl podle podkladů pro jednání tripartity v roce 2006, kdy překročil 43 procent průměrné čisté mzdy. Hrubá minimální mzda pak odpovídá asi 31 procentům průměrného hrubého příjmu, který se blíží 25 700 korunám.

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Na dávkách končí i pracující lidé

Životní minimum v Česku dosahuje 3410 korun. „Od roku 2005 do roku 2012 se náklady na bydlení zvýšily v průměru o 42 procent. Podíl čisté minimální mzdy a životního minima zvýšeného o náklad na bydlení díky tomu klesl ze 117 procent v roce 2007 na 78 procent v roce 2012. Dostali jsme se tak do situace, kdy životní minimum spojené s náklady na bydlení u mnoha lidí přesahuje minimální mzdu,“ argumentuje Ludmila Müllerová. Na dávkách tak podle ní končí i lidé, kteří pracují. A řada jiných si zase může spočítat, že se jim pracovat zkrátka nevyplatí.

Zdravotně postiženým Müllerová minimální mzdu zvýšit nechce

 „Nepočítá se zvýšením minimální mzdy pro zaměstnance se zdravotním postižením, kteří pobírají invalidní důchod pro invaliditu prvního, druhého nebo třetího stupně,“ potvrdila mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Jmenovaným skupinám se minimální mzda zvyšovala v lednu – ovšem pouze na úroveň ostatních, předtím pro ně platila snížená sazba. Ministerstvo tehdy zdůrazňovalo, že chce zavést rovné a spravedlivé podmínky pro všechny. Po půl roce ovšem tento postoj Ludmila Müllerová opouští. Je totiž podle ní třeba dát firmám, které zaměstnávají zdravotně postižené, čas vyrovnat se zvýšenými mzdovými náklady. Bojí se, že by firmy začaly zdravotně postižené zaměstnance propouštět.

Slovníček pojmů: Zaručená mzda

Pojem zaručená mzda do našeho právního řádu přinesl zákoník práce z roku 2007. Jedná se v podstatě o minimální mzdu pro konkrétní profesi. Zatímco minimální mzda stanovuje nejnižší hranici mzdy platnou pro všechny, zaručená mzda určuje nejnižší cenu práce s ohledem na její složitost, odpovědnost a namáhavost. Minimální výše zaručené mzdy je odstíněna do osmi skupin podle druhu vykonávané práce. Na rozdíl od minimální mzdy se zaručená mzda nevztahuje na dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.

Minimální mzda je často víc než osm tisíc

O tom, kolik dělá minimální mzda, se obvykle ví. Podstatně menší povědomí mají lidé o tom, že většina zaměstnanců musí dostávat vyšší minimální mzdu, než je nejnižší zákonem stanovená hranice osmi tisíc korun. Vedle pojmu minimální mzda zná totiž náš právní řád ještě pojem zaručená mzda – která zjednodušeně řečeno určuje minimální mzdu pro jednotlivé profese a druhy práce. Je odstíněná do osmi skupin.

Například popelář tak musí brát při pracovní době čtyřicet hodin týdně aspoň 8900 korun hrubého měsíčně, číšník 9800 korun, zdravotní sestra 10 800 korun a ředitel společnosti přinejmenším 16 100 korun. Příklady dalších profesí, pro které platí jednotlivé úrovně zaručené mzdy, najdete v boxu. Podrobněji pak přímo v příloze k nařízení vlády, jež zaručenou mzdu upravuje.

Osm úrovní zaručené mzdy

  1. 8000 Kč měsíčně (40,10 Kč za hodinu): pomocná práce v kuchyni, doručování zásilek, jednoduché strojní šití, výkup lahví, základní služby v hotelu (nošení kufrů, vydávání klíčů od pokojů)
  2. 8900 Kč měsíčně (53,10 Kč za hodinu): sanitář, školník, montér lešení, obsluha čerpací stanice, kopáč, přidavač, popelář, domovník, ostraha objektů
  3. 9800 Kč měsíčně (58,60 Kč za hodinu): klempíř, kadeřnice, řidič metra, kuchař, pokladní v supermarketu, servírka, základní práce na počítači, jednoduchá administrativa, automechanik, ošetřovatel
  4. 10 800 Kč měsíčně (64,70 Kč za hodinu): průvodce a tlumočník, korektor, zdravotní sestra a porodní asistentka pracující pod odborným dohledem, strojvedoucí na vedlejších tratích, složitější topenářské a instalační práce
  5. 12 000 Kč za měsíčně (71,50 Kč za hodinu): mistr výroby, učitelka ve školce, dispečer, všeobecná sestra nebo zdravotnický záchranář (bez dohledu), instruktor v autoškole, samostatný účetní, správce IT, projektant staveb
  6. 13 200 Kč měsíčně (78,90 za hodinu): vypracovávání projektů náročnějších staveb, příprava koncepce informačních systémů, administrace a zajišťování provozu sítí LAN, správa systému výpočetní techniky, zajišťování obchodní činnosti, organizace prodeje
  7. 14 600 Kč měsíčně (87,10 Kč za hodinu): lékař, zubař, farmaceut, vysokoškolský učitel, příprava marketingových strategií a prognóz, tvorba finanční strategie organizace atd.
  8. 16 100 Kč měsíčně (96,20 Kč za hodinu): provádění finančních operací na kapitálovém a finančním trhu, určování podnikatelské, obchodní a finanční strategie společnosti apod.

Nejnižší sazba zaručené mzdy nesmí být nižší než minimální mzda – po jejím zvýšení tedy taktéž poskočí nahoru. Podle návrhu, který zaslala ministryně Müllerová do vlády, by se měla minimální zaručená mzda pro profese zařazené do prvních dvou úrovní zvýšit o pětistovku, u profesí zařazených do třetí až páté skupiny by měla poskočit o šest set korun, u šesté skupiny o sedm set, u sedmé skupiny profesí o osm set a u nejvyšší osmé skupiny dokonce o devět set korun.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2013 7:36, Radek

Výše minimální mzdy je ostuda, vždyť za ty peníze nemůžou lidé vyžít! A že zrovna Nečas, který dával Nagyové měsíčně 250 tisíc, je proti! Ten vůbec neví, jak těžce musí lidé pracovat, aby vydělali svou směšnou almužnu. Znám zaměstnance, kteří dělají za minimální mzdu, a mnohdy se divím,jakou těžkou práci mají, a že ji vůbec za ty peníze dělají, ale chápu, že práce je málo, a kdo pracovat chce, vezme všechno.
Další věc ovšem je ta, že nestačí nařídit zvýšení minimální mzdy, taky je potřeba donutit zaměstnavatele, aby ji opravdu zvýšili,což se mnohdy neděje a ani nejsou dodržovány tarify zaručené mzdy.

+97
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kalkulačky 2013: čistá mzda, daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění a daňový bonus

23. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Kalkulačky 2013: čistá mzda, daň z příjmů, zdravotní a sociální pojištění a daňový bonus

Zajímá vás, jak vysoká bude letos vaše čistá mzda? Pak využijte naši kalkulačku, aktualizovanou pro rok 2013. Spočítejte si, kolik vám z platu ukrojí daň z příjmu, kolik spolkne zdravotní... celý článek

Hledáme práci: Vyjednávání o platu

5. 11. 2012 | Barbora Buřínská | 20 komentářů

Hledáme práci: Vyjednávání o platu

Kdy během pohovoru přijde řeč na mzdu? A jak se na to připravit? Rozhodně nespěchejte! Kromě jiného si napřed přečtěte tenhle článek.

Část výplaty bokem na ruku. Proč se černé peníze nevyplatí

25. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 61 komentářů

Část výplaty bokem na ruku. Proč se černé peníze nevyplatí

Část mzdy na výplatní pásce, zbytek na ruku: v řadě profesí naprosto běžná praxe. A praxe na první pohled výhodná. Na druhý pohled ale zjistíte, že háčků má víc než dost. Pokud jste... celý článek

Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

20. 6. 2012 | Jan Müller | 69 komentářů

Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

„Pořád nadávám na mzdy, nechce se mi věřit, že by dneska skutečně byly mzdy vyšší, když to všechno sebrala inflace,“ píše nám čtenář. Poprosili jsme Jana Müllera, aby se tomu v každostředečním... celý článek

Malé peníze: Chci vydělávat nejvíc! Jak na to?

18. 4. 2012 | Jan Müller | 3 komentáře

Malé peníze: Chci vydělávat nejvíc! Jak na to?

Každý týden odpovídá Jan Müller ze serveru Malé peníze na dotazy našich čtenářů. Co poradí letošnímu maturantovi, který váhá, na jakou životní dráhu se vydat, ví ale, že by měla být... celý článek

Partners Financial Services