Zhoubná krize důvěry

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 23. 7. 2013 | 27 komentářů
České ekonomice se nedaří a lidé jsou zklamaní a znechucení. Místo ekonomické krize tady máme krizi důvěry v celý státní systém.
Zhoubná krize důvěry

Pokud by se v České republice ocitl neznalý cizinec ze zaostalé země, na první pohled bychom na něj udělali dojem. Lidé jsou hezky oblečení, na ulicích je spousta aut, obchody jsou plné zboží. Pokud by se ale díval na makroekonomické statistiky, viděl by zemi, kde se lidé dnes mají hůř než včera. A pokud by mluvil s lidmi na ulici, cítil by zklamání, znechucení a i to nejhorší, co může jakoukoliv společnost potkat – rezignaci.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

 

Nevíra a nedůvěra

Česká kultura je založena na tom, že vždycky všechno nakonec zvládneme. Nejsme největší bojovníci na světě, ale věříme, že dokážeme najít vhodnou cestu a dosáhnout toho, co chceme. Poslední roky nám ale tuto iluzi berou. Většinově jsme si vybrali cestu úspor a věřili jsme, že nám to zaručí novou prosperitu. Místo toho nás „vláda rozpočtové odpovědnosti“ zavedla na poušť nejhorší ekonomické recese v dějinách. Většinově jsme chtěli omezit podvody a uplácení, ale místo toho „vláda boje proti korupci“ učinila z vyvádění veřejných peněz do soukromých kapes úhelný kámen své existence a z nahrávání, udávání a lhaní zkusila učinit běžnou normu života.

Naštěstí jí to neprošlo, ale zdá se, že své selhání nepochopila. Jak jinak si vyložit ty neuvěřitelné mediální výstupy pana expremiéra, který místo toho, aby se kál a neupozorňoval na to, co může jeho politickou stranu zabít, znovu a znovu ukazuje, jak naprosto odtržený od reality je? Jak jinak si vyložit brutální útoky na ty, kteří mají v popisu práce stíhat trestnou činnost a dělají to bez ohledu na to, jestli se to líbí, nebo ne? Kdyby to nebylo tak smutné, člověk by se mohl bavit tím, jak flexibilně se někteří (ex)politici umí přesunout od motta padni, komu padni k operačnímu modu zloděj křičí chyťte zloděje.

Přitom pokud je tady jedna věc, kterou Česká republika potřebuje změnit, tak je to právě politická kultura a pocit, že „vyvoleným“ tu projde naprosto všechno. Vláda může měnit hospodářskou politiku, jak bude chtít, pokud ale nezlomí nevíru většiny občanů v budoucnost, bude to marná práce.

Kdyby chtěla proti všeobjímající rezignaci a nechuti něco skutečně udělat nastupující vláda, měla by začít sama u sebe. Nulová legitimita, nevyjasněné finanční toky minimálně jednoho z jejích významných členů a utajené zadání rozhodně nejsou cestou, jak lidem vrátit důvěru v politiky a v politický systém, jak ho zatím známe.

Anketa

Podaří se nové vládě dát národu naději?

Požáry na předměstích

Možná jen všichni sázejí na to, že Češi jsou pasivní a dá se s nimi manipulovat. Možná si všichni myslí, že znechucení z toho, jak špatně se nám daří kvůli tomu, že politická reprezentace posledních let zcela rezignovala na to, proč si ji lidé zvolili, se projeví jen trochu jinou distribucí hlasů v příštích volbách. Možná někteří žijí v iluzi, že stačí do ekonomiky nacpat trochu peněz s pomocí vyšších investic a navýšení minimální mzdy.

Jenže jen málokdo chápe, že se mění něco zásadního. A že pokud správnou cestu z této krize důvěry nenajdou stávající politici, čeká nás velmi nepříjemná změna. Nedávné rasové nepokoje jsou jen nenápadným náznakem toho, co by nás mohlo čekat. A místo schopnosti vždy si poradit se nejviditelnější národní vlastností může stát hlasitá nenávist dosud mlčící většiny vůči těm, kteří jsou jiní. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-166
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 7. 2013 11:35, Pavla

Co je to lépe, a co je to hůře? Majetkově jsme na tom většinou lépe. Problém je v duševním rozpoložení, na tom jsme skutečně dost blbě. Nebo myslíte, že je myšlení lidí v pořádku, pokud platí rovnice Politik = zloděj, podnikatel = zloděj, zaměstnanec = měl si se líp učit, nezaměstnaný = socka? Chodím na internetové diskuse, urážíme tam jeden druhého do pravicových, nebo naopak levicových blbců, chybí úcta k jinému názoru, za všechno můžou ci.áni (či jiný zástupný objekt naší zlosti) atd.? Autor správně upozorňuje na tenhle morální balast, a mělo by se na to upozorňovat, dokud se my, občané, nechytneme za rypák. Ať už se to líbí, nebo ne, politici jsou vzorkem společnosti se všemi ctnostmi i neřestmi. A pokud je zásada "Poraď si sám, my ti nepomůžeme" prakticky programovou zásadou posledních vlád a zároveň mantrou spousty diskutujících, pro které je solidarita sprostým slovem, proobčanská opatření jsou nazývána populistickými, kteréžto slovo získalo hanlivý přídech, tak tady prostě blbě bude. Když státní zastupitelství v kauzách nic nedělá, je to špatně, když koná, hned potrefený husy křičej něco svévoli... Majetek nám zkrátka štěstí nezaručí, šťastní můžeme být teprve tehdy, když můžeme věřit svým bližním, můžeme věřit ve spravedlnost, můžeme věřit státním institucím. A takový stav tady žalostně chybí.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 7. 2013 8:27, eďa

Pane Prouzo,

ono není jen tady a tam, ale, a to především, tady a zde. To jsou ony dva prazákladní referenční body duality. A přidám ještě třetí referenční bod a tím je záměr. Mějte tedy záměr a nejlépe ten neosobní - abstraktní - nepeněžitý chcete-li, jen tak si lze udržet od hmotných světů odstup a konečně přestat být tak hloupý.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mikuláš Šveda: Funguje to, zdaň to, hejbe se to, reguluj to, přestane se to hejbat, dotuj to!

20. 7. 2013 | Martin Vlnas | 7 komentářů

Mikuláš Šveda: Funguje to, zdaň to, hejbe se to, reguluj to, přestane se to hejbat, dotuj to!

„Říkám jenom věci, které si opravdu myslím. Jsem v situaci, kdy si to můžu dovolit!“ Tahle věta odstartovala můj rozhovor s majitelem eXchange, „směnárny pro Čechy“, Mikulášem Švedou.... celý článek

K čemu nám vlastně je ministr financí?

9. 7. 2013 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

K čemu nám vlastně je ministr financí?

Ministr financí v Rusnokově vládě bude především posunovačem papíru a úředníkem, který se bude starat o to, aby se v úřadě svítilo a topilo. Ale příští plnohodnotný ministr financí... celý článek

Podprsenky a krize

30. 6. 2013 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Podprsenky a krize

Nedosti bylo ještě barvitých líčení strašlivých dopadův krize ekonomické na životy sprostého lidu. Reprodukujeme proto hlášení našeho velmi zvláštního zpravodaje ze Španělska. Četli... celý článek

Očima expertů: Jaké vysvědčení nám vystaví za sto let

7. 6. 2013 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Jaké vysvědčení nám vystaví za sto let

Jak se bude za sto let pohlížet na ekonomickou a hospodářskou situaci začátku 21. století? Zeptali jsme se ekonomů Tomáše Prouzy a Petra Macha, sociologů Jana Kellera a Petra Hampla,... celý článek

60 let od peněžní reformy: Proč komunisti vzali lidem peníze?

2. 6. 2013 | Tereza Mynářová | 29 komentářů

60 let od peněžní reformy: Proč komunisti vzali lidem peníze?

Kvůli čemu se komunistická vláda rozhodla provést k 1. červnu 1953 měnovou reformu? Hlavní příčinou nebyl obrovský přebytek peněz ani hrozba rostoucích cen, i když to oficiální prameny... celý článek

Partners Financial Services