Triumf newspeaku: když se zdaňování a rozhazování říká úspory a škrty

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 24. 7. 2013 | 1 komentář
Škrty a úspory potápějí evropskou ekonomiku. Konečně se prokázalo, že zastánci stimulačních opatření měli pravdu, naopak zastánci škrtů se historicky znemožnili. Nebo je to trochu jinak?
Triumf newspeaku: když se zdaňování a rozhazování říká úspory a škrty

Jaké strašlivé škrty tedy v Evropě probíhají? Průměrný rozpočtový schodek zemí eurozóny byl loni 3,7 procenta HDP, v krizovém roce 2009 činil 6,4 procenta.

Schodky tedy v posledních letech pomalu klesají, ale pořád jsou výrazně vyšší než před finanční krizí. Obdobně celkové veřejné výdaje – vloni byly v eurozóně mírně přes 49 procent HDP. To je sice méně než v roce 2009, o dva roky dříve ovšem bylo číslo pod 46 procenty.

Ve skutečnosti se slovem škrty rozumí často pouze omezení výdajů ve srovnání s tím, kolik by si politici představovali.

Výjimkou nejsou ani problémové státy jižní Evropy. Španělsko loni utratilo 47 procent HDP, téměř o pětinu víc než před krizí. Španělské veřejné výdaje v poměru k výkonu ekonomiky ve skutečnosti nikdy nepřestaly růst. I v absolutním vyjádření jsou stejné jako před několika málo lety. I když odečteme výdaje na sanaci Bankie, dramatické výdajové škrty pořád nejsou vidět.

Podle Evropského účetního dvora přitom Španělsko staví dálnice téměř dvakrát dráž než Německo, nějaké rezervy v rozpočtu tedy zjevně má.

Keynes v hrobě rotující

Jistě, čísla o výdajích v poměru k HDP mohou být zavádějící. Výdaje na automatické stabilizátory, jako jsou podpory v nezaměstnanosti, v recesi nutně rostou, škrtat se musí v jiných kapitolách. Ale taková je zkrátka realita, od jisté meze zkrátka nelze v zadlužování pokračovat.

Lord Keynes by se asi zděsil, kdyby viděl některé svoje dnešní následovníky. Zatímco on tvrdil, že v dobrých letech má stát šetřit a ve špatných utrácet, v realitě státy provozovaly rozpočtovou „stimulaci ekonomiky“ prakticky pořád. Když došly na hranici předlužení nebo za ni, řešením má být další zadlužování? Tomu snad může věřit jedině... profesionální ekonom.

Stačilo by prý utratit ještě trochu víc. Jenže kde je hranice? Když nestačí čtyřprocentní deficit, bude stačit dvojnásobný? Připomíná to snahu vytáhnout sama sebe za vlasy z bažiny.

Anketa

Šetřilo se u nás za poslední vlády?

Zregulujte regulaci regulace regulace!

A při tom tahání sebe samé za vlasy se Evropa ještě střílí do nohy. Aby mohlo utrácení pokračovat, mnohé státy zvyšují daně. Větší sahání do kapes občanům a firmám se pak vydává za „úspory“ – vskutku dokonalý newspeak.

A nejde jen o daně. V indexu ekonomické svobody je Řecko na 117. místě, jednu příčku před Malawi. Francouzský zákoník práce má 3650 stran. Problémy způsobené jednou regulací pak má vyřešit další regulace, například dotace na pracovní místa pro mladé. Geniální řešení. Státy zkrátka dělají vše pro to, aby se ekonomika z recese pokud možno nedostala.

Situace v Evropě je samozřejmě daleko komplexnější. Nelze ale tvrdit, že zeštíhlování státu nefunguje. V Evropě ho totiž dosud v podstatě nikdo nevyzkoušel.

Psáno pro E15, autor je finanční analytik Partners

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mikuláš Šveda: Funguje to, zdaň to, hejbe se to, reguluj to, přestane se to hejbat, dotuj to!

20. 7. 2013 | Martin Vlnas | 7 komentářů

Mikuláš Šveda: Funguje to, zdaň to, hejbe se to, reguluj to, přestane se to hejbat, dotuj to!

„Říkám jenom věci, které si opravdu myslím. Jsem v situaci, kdy si to můžu dovolit!“ Tahle věta odstartovala můj rozhovor s majitelem eXchange, „směnárny pro Čechy“, Mikulášem Švedou.... celý článek

Podprsenky a krize

30. 6. 2013 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Podprsenky a krize

Nedosti bylo ještě barvitých líčení strašlivých dopadův krize ekonomické na životy sprostého lidu. Reprodukujeme proto hlášení našeho velmi zvláštního zpravodaje ze Španělska. Četli... celý článek

WWW > WC. Spojení je důležitější než hygiena

28. 6. 2013 | Michal Kašpárek

WWW > WC. Spojení je důležitější než hygiena

Stamiliony lidí od Afriky po české příhraničí dávají přednost mobilu a internetu před tekoucí vodou a splachovacím záchodem.

Daň z finančních transakcí: další hřebík do rakve Evropské unie

18. 6. 2013 | Petr Pořízek | 8 komentářů

Daň z finančních transakcí: další hřebík do rakve Evropské unie

Evropská komise navrhla a Evropský parlament v průběhu roku 2012 odsouhlasil zavedení nové celoevropské daně z finančních transakcí: z obchodů s akciemi, dluhopisy a z nich odvozenými... celý článek

Litva a Lotyšsko. Úspěšné země — ze kterých se utíká

23. 5. 2013 | Luboš Palata | 4 komentáře

Litva a Lotyšsko. Úspěšné země — ze kterých se utíká

Kdyby všichni byli jako Lotyši, tak by se krize v Unii vyřešila rychle, psalo se v mnoha komentářích v minulých letech. Když ale člověk Pobaltí skutečně navštíví, dívá se na to trochu... celý článek

Partners Financial Services