Zhoubná krize důvěry

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 23. 7. 2013 | 27 komentářů
České ekonomice se nedaří a lidé jsou zklamaní a znechucení. Místo ekonomické krize tady máme krizi důvěry v celý státní systém.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 7. 2013 11:35, Pavla

Co je to lépe, a co je to hůře? Majetkově jsme na tom většinou lépe. Problém je v duševním rozpoložení, na tom jsme skutečně dost blbě. Nebo myslíte, že je myšlení lidí v pořádku, pokud platí rovnice Politik = zloděj, podnikatel = zloděj, zaměstnanec = měl si se líp učit, nezaměstnaný = socka? Chodím na internetové diskuse, urážíme tam jeden druhého do pravicových, nebo naopak levicových blbců, chybí úcta k jinému názoru, za všechno můžou ci.áni (či jiný zástupný objekt naší zlosti) atd.? Autor správně upozorňuje na tenhle morální balast, a mělo by se na to upozorňovat, dokud se my, občané, nechytneme za rypák. Ať už se to líbí, nebo ne, politici jsou vzorkem společnosti se všemi ctnostmi i neřestmi. A pokud je zásada "Poraď si sám, my ti nepomůžeme" prakticky programovou zásadou posledních vlád a zároveň mantrou spousty diskutujících, pro které je solidarita sprostým slovem, proobčanská opatření jsou nazývána populistickými, kteréžto slovo získalo hanlivý přídech, tak tady prostě blbě bude. Když státní zastupitelství v kauzách nic nedělá, je to špatně, když koná, hned potrefený husy křičej něco svévoli... Majetek nám zkrátka štěstí nezaručí, šťastní můžeme být teprve tehdy, když můžeme věřit svým bližním, můžeme věřit ve spravedlnost, můžeme věřit státním institucím. A takový stav tady žalostně chybí.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 7. 2013 8:27, eďa

Pane Prouzo,

ono není jen tady a tam, ale, a to především, tady a zde. To jsou ony dva prazákladní referenční body duality. A přidám ještě třetí referenční bod a tím je záměr. Mějte tedy záměr a nejlépe ten neosobní - abstraktní - nepeněžitý chcete-li, jen tak si lze udržet od hmotných světů odstup a konečně přestat být tak hloupý.

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

28. 7. 2013 22:27

politické blábolivé články - vy nevíte, co posíláte do éteru ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 7. 2013 0:00 | Gabriel Pleska

Jsem z redakce. Čekal jsem od vás věcnou řeč. Pokud se k ní někdy odhodláte, jsem připravený poslouchat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 7. 2013 22:31 | kala jaroslav

asi jste z redakce ? tedy jste z Partners a dotklo se vás otření o místní modlu Prouzy ?
témata článků se až příliš často začínají motat kolem prouzovských politických témat a je veřejným tajemstvím, že tento socanský žvanil se snad hodí tam, kam jsem psal, ale dle mého názoru sem jistě ne...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 7. 2013 15:29 | jp

Lidi, korupce vám kazí náladu, brání být šťastnými? Tato „pravicová“ vláda zaprvé není pravicová (to by musela zrušit aspoň některé zbytečné úřady, které jen znepříjemňují život) a levice už vůbec není žádným řešením. Že jí nejde jen o vlastní zájmy na rozdíl od pravice? Prvním odsouzeným – bez ohledu na to, že by si to zasloužili i jiní napříč politickým spektrem – byl sociální demokrat Rath. Nicméně, jediným řešením korupce a snížení moci politiků je snížit balík peněz, s kterým „hospodaří“. Lepší to nebude, i kdyby byly sankce sebevětší, pokušení je prostě pořád velké. Jak kdysi řekl Baťa, jde o krizi morálky, každý musí začít sám u sebe. Politici jsou jen odrazem běžného občana a každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Je v tom více pravdy, než se zdá, i když je to smutné. Stát vybírá více peněz, než potřebuje. Důkazem je, že pořád máme na předražené zakázky apod. Navíc, když peníze dojdou, tak se zadlužíme (dělají to i jiné země). Stát od lidí na daních a poplatcích vybere balík peněz a najednou se hlásí různé zájmové skupiny, kdo si z něj kolik urve – obnovitelné zdroje, biopaliva apod., plus na ty, co o (části) balíku rozhodují, se nalepí různí Janoušci, Rittigové apod., politici naslibují „spravedlivé“ příspěvky na všechno možné, i když na to nemáme (potřebují být zvolení). Řešením je chtít po státu méně, spoléhat se více na sebe, snížit tedy daně, regulace, ponechat si ekonomickou svobodu, za co své (neodvedené) peníze utratím. Místo chození pro dávky přesvědčit souseda (zákazníka), že mu můžu být užitečný. Stát je potřeba na zajištění bezpečnosti (policie, armáda) a na ochranu svobodného obchodu. Ne aby „spravedlivě“ přerozděloval to, co vytvořili jedni, jiným. Pracovat na sobě, nevinit jiné za své neúspěchy a hlavně si nezávidět.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 7. 2013 7:48

Je mi 35 let, mám střední školu, bydlím na vesnici, pracuji na vesnici, bydlím v nájemním bytě se svou manželkou a 2 dětmi, mám práci na dobu určitou, vystřídal jsem 4 zaměstnání,živnostenské podnikání,nějaký ten pracovní úřad,veřejné práce. JSEM SPOKOJENÝ Nikdy jsem neměl hlad, nebyla mi zima, nebál jsem se o svůj život. Jako rodina jsme "divný", protože jsme spokojený s tím, co máme. Jsou na tom lidé hůř. VOLÍM PRAVICI - ale ne ty strany, co jsou v parlamentu. A jenom s jediným mám problém: s tím, jaký šaškové nám tu vládnou. Kam se naše společnost ubírá je mi srdečně jedno, sami lidé si vybrali svůj život, osud apod. A zapomněl jsem dodat: nemáme dluhy, máme úspory a vyhlížíme si vlastní bydlení. Máme štěstí? Nikdy jsme nebyli na dovolené v zahraničí a vůbec nám to neschází, neměli jsme nikdy nové auto, jen ojeté a vůbec nám to neschází...a ještě spousty věcí nemáme (facebook např.:-) a vůbec nám neschází.. jsme prostě "divní" spokojenci.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2013 23:48 | Gabriel Pleska

Tak to pěkně děkuju.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2013 23:27

Zkus si najít smajlíky a a co znamenají, ale patrně to bude nad tvé chápání.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2013 21:49 | czhunter

Podle mě krize důvěry skutečně existuje, je až téměř hmatatelná.
Ale není to krize důvěry v politický systém, který už roky obyčejného člověka nezajímá.
Je to krize víry v konzumerismus. Lidé přestali věřit, že štěstí jde nakupovat. Přestali věřit, že nový dům v satelitu a větší auto než má soused jsou ty skutečné a pravé hodnoty. Že to nejsou jenom "blbý krámy", jak bylo řečeno v Americké kráse. Nakonec nás k tomu zespotřebněním a znehodnocováním zboží dovedli sami výrobci.

Nemyslím tím, že se snad lidé víc obrátili k duchovnu a náboženství, nebo k přírodě a přirozenosti. Spíš tápou. Boha jsme zabili, jak řekl Nietzsche. Už jsme zabili boha konzumu. Hledáme nová božstva. Bude to bolet. Vždycky to bolelo. Ale my si poradíme. Lidé si totiž vždycky poradili.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2013 20:06

Chodil jsem sem v roce 2000, když byl Prouza ještě relativně normální. To Vy ale pamatovat nemůžete.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2013 17:23 | Gabriel Pleska

Dobrý den, pane Kalo. Byl byste tak hodný a sepsal pro nás v redakci stručně, klidně v bodech, ještě nějaké příznaky úpadku? Třeba bychom se ještě dokázali polepšit. Díky.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2013 17:00 | kala jaroslav

plácání Prouzovo se hodí na víkendovou seanci socanů. Tento web upadá až neuvěřitelně...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2013 16:17

To si nepamatuju. Po pádu komunistické vlády tady byla atmosféra, že teď bude všechno lepší, začínalo se od začátku. Ústava a jednací řád sněmovny a senátu byly psaný v takový euforii, že se ani nepomyslelo na to, že by poslanec mohl být stíhán a uvězněn. Platy uvězněným poslancům se začaly řešit až po kauze Rath. Té atmosféry se mělo využít. Jenže, jak už to tady bývá, zase se našlo pár vyčůránků - kupónová privatizace, Kožený - a ostatní vyčůránci si řekli, že to zkusí taky. Rozprodali jsme vše, co jsme mohli, záhadným způsobem docházejí peníze, takže lidi, co se celý život spoléhali na státní důchod, teď ostrouhají... Dobře tady bylo snad po vzniku republiky, dvacátá léta. Značné části lidí bylo fajn i za normalizace - zvykli si, měli svý jistý. Ale to nemůžu soudit, to jsem nezažila. Máš pravdu, dobře tady za posledních třicet let určitě nebylo. Ale to, že tady dlouho nebylo dobře, neznamená, že se o to nemůžeme pokusit. Ale chce to skutečně posun na morální rovině. A každý sám u sebe. Na ekonomické to ve většině případů zas tak špatné není.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2013 14:28 | Ivo Patta

Hospodářská situace a množství peněz ve vlastní kapse jsou sice důležité pro to jak se momentálně národ i každý z nás 99 % Čechů cítí. Jak se ale budeme cítit ve chvíli, když ubohé zbytky původního obyvatelstva budou nedobrovolně vyklízet českou kotlinu? Viz článek: "Češi vymírají, na konci století století nás může být jen 7,5 milionu", viz: http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/cesi-vymiraji-na-konci-stoleti-stoleti-nas-muze-byt-jen-7-5-milionu-1008567
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2013 12:09

Otočme to, Pavlo. Řekněte mi, kdy byli občané spokojení a vše fungovalo jak má. Kdy?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2013 11:35 | Pavla

Co je to lépe, a co je to hůře? Majetkově jsme na tom většinou lépe. Problém je v duševním rozpoložení, na tom jsme skutečně dost blbě. Nebo myslíte, že je myšlení lidí v pořádku, pokud platí rovnice Politik = zloděj, podnikatel = zloděj, zaměstnanec = měl si se líp učit, nezaměstnaný = socka? Chodím na internetové diskuse, urážíme tam jeden druhého do pravicových, nebo naopak levicových blbců, chybí úcta k jinému názoru, za všechno můžou ci.áni (či jiný zástupný objekt naší zlosti) atd.? Autor správně upozorňuje na tenhle morální balast, a mělo by se na to upozorňovat, dokud se my, občané, nechytneme za rypák. Ať už se to líbí, nebo ne, politici jsou vzorkem společnosti se všemi ctnostmi i neřestmi. A pokud je zásada "Poraď si sám, my ti nepomůžeme" prakticky programovou zásadou posledních vlád a zároveň mantrou spousty diskutujících, pro které je solidarita sprostým slovem, proobčanská opatření jsou nazývána populistickými, kteréžto slovo získalo hanlivý přídech, tak tady prostě blbě bude. Když státní zastupitelství v kauzách nic nedělá, je to špatně, když koná, hned potrefený husy křičej něco svévoli... Majetek nám zkrátka štěstí nezaručí, šťastní můžeme být teprve tehdy, když můžeme věřit svým bližním, můžeme věřit ve spravedlnost, můžeme věřit státním institucím. A takový stav tady žalostně chybí.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2013 11:04 | Hugo

Jistý soudruh ředitel jednoho státního orgánu kdysi pronesl něco podobného... Ne jak kdo s kým, ale kdo s kým jak a za jakým účelem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2013 10:57 | Jana Crhová

nikdo nemluví o rozdávání peněz, ale o tom, že vláda, kterou pronásleduje jedna korupční aféra za druhou těžko může být lidem vzorem a chtít po nich, aby byli zodpovědní
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2013 10:54 | Jana Crhová

žádná jistota neexistuje, ale že s touto vládou jenom klesáme je nezpochybnitelné
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2013 10:31 | cohen

Citace - eďa / 23.07.2013 08:27

Pane Prouzo,
ono není jen tady a tam, ale, a to především, tady a zde.
Díky za tuto perlu!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2013 10:14

Jestli myslíš, že lze dohnat Skandinávii tak, že budu rozdávat peníze lidem, tak jsi stejně negramotnej/ná, jako většina levičáků.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vlastimil Tlustý

politik

Miroslava Němcová

politička

Vlastimil Tlustý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Miroslava Němcová
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services