Kdo dostane 500 Kč k důchodu. Výchovné za děti podrobně

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 31. 7. 2021 | 659 komentářů
Jaké jsou podmínky pro nový příspěvek k penzi? Kdy a jak žádat o pětistovku za každé vychované dítě? Prozkoumali jsme podrobnosti.
Kdo dostane 500 Kč k důchodu. Výchovné za děti podrobně

Zdroj: Shutterstock

Už máme novější článek ze září 2022. Jestli vás přesto zajímá tenhle archivní z roku 2021, tady je:

Od roku 2023 mají starobní důchodci dostávat příspěvek ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě – takzvané výchovné. Novinka, kterou dlouhodobě prosazovali hlavně lidovci, nakonec prošla jako návrh ČSSD, podpořili ji vládní i opoziční zástupci.

Počínaje důchodem za leden 2023 dostanou příspěvek – při splnění podmínek – všichni důchodci. Tedy i ti, kteří odešli do penze dříve (do konce roku 2022). Pravidla pro „nové“ i „staré“ důchodce budou prakticky stejná.

Příspěvek může využít vždy jenom jeden z páru, v drtivé většině to zřejmě budou ženy. Pokud dítě vychovávalo víc osob, může získat příspěvek jenom ta, která o dítě „osobně pečovala v největším rozsahu“. „To platí i v případě, že u téhož dítěte byla jeho výchova zohledněna při stanovení důchodového věku ženy,“ píše se ve schválené novele.

O příspěvek tak může žádat i otec dítěte nebo jiná osoba. Podmínkou je, že o dítě osobně pečoval(a) v největším rozsahu. K tomu má stačit čestné prohlášení. Úřad pak může dál zkoumat, jak to bylo doopravdy. V praxi může vycházet ze svědectví nebo z dostupných informací o předchozím zaměstnání, místě bydliště, čerpání rodičovské dovolené a podobně.

Ze schválené novely bohužel nevyplývá, že by otec (nebo jiná osoba) měl automaticky nárok na příspěvek, jestliže matka dítěte zemřela ještě před odchodem do penze. Pro otce pak bude stěžejní zmíněné čestné prohlášení ohledně „péče v největším rozsahu“. Když se o příspěvek nebude hlásit nikdo další, úřad má v praxi omezené možnosti, jak dokázat, že takové prohlášení není pravdivé. Povede se mu to nejspíš jenom v nejkřiklavějších případech: například když otec pracoval deset let v cizině, zatímco matka žila s dítětem.

Novela každopádně nepočítá s tím, že by otec mohl převzít příspěvek, který původně náležel matce. Pokud ho tedy začne čerpat ona a zemře dříve než muž, příspěvek už na něj automaticky nepřejde a propadne.

Příspěvek automaticky dostanou ženy, pokud jim byl důchodový věk stanoven se zohledněním vychovaných dětí. Ostatní zájemci musí vyplnit žádost o příspěvek, úřady ji mají začít přijímat od září 2022. Lidé, kteří šli nebo půjdou do penze ještě před 1. lednem 2023, mohou žádat o příspěvek nejpozději do konce roku 2024. Tyto termíny se týkají pouze samotného podání žádostí. Výplata příspěvku nezačne dříve než v lednu 2023 a samozřejmě má dál pokračovat v dalších letech.

Příspěvek 500 korun náleží k procentní výměře starobního důchodu. Bude se na něj vztahovat pravidelná či mimořádná valorizace – každý rok by se tedy měl automaticky zvyšovat úměrně samotnému důchodu.

Novela nijak neřeší, jak rodič (nebo jiná osoba) ve skutečnosti své dítě vychoval. Ohledně příspěvku k důchodu tedy rodič neponese žádnou odpovědnost za to, že dítě spáchalo trestný čin, nechodilo do školy nebo jinak neodpovídalo obecné představě o správném vychování. Dokazování, jestli rodič udělal maximum, nebo na tom má svůj podíl, by bylo často komplikované až nemožné.

Zákon myslí jenom na opačnou situaci: Na příspěvek nebude mít nárok rodič (nebo jiná osoba), který se vůči dítěti dopustil úmyslného trestného činu proti životu a zdraví, proti svobodě a právům na ochranu osobnosti, proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti nebo proti rodině a dětem podle trestního zákoníku nebo obdobných úmyslných trestných činů podle dříve platných právních předpisů. A to nejenom jako pachatel, ale i spolupachatel nebo účastník.

Ohledně délky potřebné výchovy mohou přijít ke slovu tři ustanovení v novele nebo ve stávajícím zákoně o důchodovém pojištění:

  • Podmínka výchovy dítěte je u žadatele o příspěvek splněna, jestliže jeho osobní péče o dítě ve věku do dosažení zletilosti trvala aspoň deset let.
  • Pokud se ujal(a) výchovy dítěte po dosažení osmého roku jeho věku, je podmínka výchovy splněna, jestliže osobně pečoval(a) o dítě ve věku do dosažení zletilosti aspoň po dobu pěti roků. To neplatí, jestliže o něj před dosažením zletilosti přestal(a) pečovat.
  • Pokud dítě zemřelo po dosažení pěti let věku, stačí osobní péče od jeho narození do jeho úmrtí.

Příspěvek dostane jenom ten, kdo splnil standardní podmínky pro nárok na starobní penzi – tedy dobu důchodového pojištění aspoň 35 let (včetně náhradních dob). Politici uvažují o zkrácení povinné doby pro všechny, návrhy však zatím neprošly.

Novela, která vedle příspěvku za vychované děti počítá také s mimořádným bonusem k valorizaci, teď míří k senátorům. Čeká se, že ji – dokonce přímo na žádost poslanců – vrátí do sněmovny s pozměňovacími návrhy, příspěvku ani valorizace by se ale týkat neměly.

Příspěvek má snížit propast mezi důchody mužů a žen. Zatímco muži dostávali letos v květnu v průměru 17 080 Kč, ženy jenom 14 873 Kč. Kromě jiného je to dáno právě tím, že ženy většinou pečují o děti, přicházejí o roky v práci a tím se jim snižuje pobíraná mzda. To se pak odráží i v nižších důchodech.

Bonus za vychované děti proto navrhovala i důchodová komise vedená ekonomkou Danuší Nerudovou. „Jsem ráda, že tento dílčí element z důchodové reformy prošel. Bude to dobře utracených 18 miliard (ročně – pozn. red.). Teď je ale třeba říct, kde se těch 18 miliard najde. Navrhuji škrtnout třeba nesmyslné výdaje na kanál Dunaj-Odra-Labe,“ reagovala.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1600
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 659 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2021 8:55, Ludena

zajímá mne jak budou vypláceny tyto peníze rodinám, kde se množí jako na běžícím pásu

+1961
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 7. 2021 9:47, Mahas

A kupovani hloupouckych volicu z rad duchodcu od ANO ci CSSD pokracuje. Je 32 let po zmene rezimu, nasi duchodci si nenasetrili v 93% na duchod ani korunu, ale stale rvou, ze 300 kc je malo. Ze prejsenatori spa poslanci. Vas milovany soudruh Zeman stoji rocne vic nez je rozpocet senatu, mila luzo duchodcovska. Klidne 500 kc, ale jen v ramci zakonne valorizace, zadne prachy navic si nezaslouzite. A okamzite zacit platit zdravotni pojisteni, ze svych duchodu, ne aby to za luzu duchodcovskoudoplacel stat. Ve stejne minimalni vysi, v jake ho musi platit OSVC. Protoze cesti tlusti, lini, vyhuleni a vychlastani duchodci jsou typickou ukazkou cernych pasazeru. Proste prizivnici.

“ Minimální vyměřovací základ pro zálohy na zdravotním pojištění v roce 2021 je 17 721 Kč, tedy polovina průměrné mzdy (tj. 35 441 Kč x 0,5). Záloha se rovná 13,5 % z tohoto vyměřovacího základu, což činí 2 393 Kč (tj. 17 721 Kč x 0,135).”

-2571
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (659 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services