Opencard už stála Prahu 888 milionů korun. Je k něčemu?

Opencard už stála Prahu 888 milionů korun. Je k něčemu?
Pražská elektronická karta Opencard měla sloužit Pražanům v dopravě, knihovně či v obchodech a při parkování. Fungují jen první dvě funkce. Přesto zatím přišla magistrát na 888 milionů korun. Je podle vás Opencard k něčemu, nebo by se měla zrušit? Napište, co si o tom myslíte.

Elektronická karta Opencard měla být malou pražskou elektronickou revolucí. Měla nahradit papírové kupony na městskou dopravu, posloužit jako průkaz do knihovny či jako elektronická peněženka pro drobné platby. V poslední jmenované podobě měla sloužit především řidičům k placení parkovného. Stačilo by kartu nabít hotovostí a odpadly by starosti o shánění mincí, které nakrmí parkovací automat.

Hospodářské noviny zjistily, že celý projekt stál Pražany už 888 milionů korun. Jenže funkce karty je stále omezená jen na tramvajenku a průkaz do knihovny. Za těchto podmínek se prý městu nevyplatí, zní jeden ze závěrů auditu, který si město objednalo. Náměstek primátora Rudolf Blažek chce v projektu pokračovat. Pokud to bude za stávajících finančních podmínek, bude patrně nejdražší tramvajenka a knihovní průkazka široko daleko.

Je Opencard užitečná? Mělo by ji město zrušit a vrátit se k papírovým kuponům na dopravu? Věříte, že město je schopno snížit náklady na projekt a zprovoznit i další aplikace, které by mohli Pražané používat?

NAPIŠTE, CO SI O TOM MYSLÍTE, A PŘEČTĚTE SI NÁZORY OSTATNÍCH.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

16. 12. 2009 15:13 | sampras

Mam OpenCard a s vyhodou ji pouzivam - na skrabani namrazy z oken a na snupani koksu.
Jinak je NAHOVNO.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 11. 2009 11:58 | Jarda

Nejsem z Prahy a ta karta mi připadá úplně zbytečná. Funguje mnoho karet důvěryhodných společností (Visa, Maestro,...) a bylo by určitě levnější zavést možnost použití těchto karet ve čtečce ve veřejné dopravě. A samozřejmě zachovat možnost zaplatit jízdu v hotovosti, třeba o něco dražší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 11. 2009 14:51 | Nox

Jahoda František: Ja zase slysel, ze slouzi k ziskavani osobnich udaju. A za ty se dneska prece dobre plati ne?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 11. 2009 14:43 | Jahoda František

Já myslím, že to je velmi užitečný vynález. Kdyby se podobně jako u MHD zavedlo, že člověk bez Opencard nemůže v Praze parkovat, počet uživatelů by se nadále zvýšil. Parkující by si mohl kartu vystavit za okno parkujícího vozu a nemuseli by se ani zavádět žádné další technické kejkle. Podobně by se dalo zavést, že každý, kdo žije v nájmu s regulovaným nájemným, musí tuto kartu mít - a počet uživatelů se opět zvýší. Karta by se dala využít jako klíč od domu - náklady na zavedení přístroje, který by dům otevřel, by hradil majitel domu. Dále je možné stanovit, že kartu musí mít každý, kdo chce jednat se státními úřady anebo od státu něco chce (například podává daňové přiznání anebo si vyzvedává věci z matriky). Kartou by se prokazoval zamáváním ve vzduchu. Pak by musel mít kartu každý daňový poplatník, neřkuli každý občan ČR. 788 milionů, rozpočteno na deset milionů daňových poplatníků, dělá jenom 79 korun na osobu. A kdyby se podařilo vnutit kartu cizincům (vydávala by se před vstupem na území ČR, bez karty by nikdo do ČR nemohl), náklady se nadále sníží.
Věřte mi, tato karta má skvělou budoucnost.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 11. 2009 14:37 | adami

Za to by měli někoho zavřít.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 5 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Můžete darovat peníze na úhradu státního dluhu. Uděláte to?

19. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ | 76 komentářů

Můžete darovat peníze na úhradu státního dluhu. Uděláte to?

O snížení státního dluhu se můžete přičinit třeba tak, že pošlete dar na speciální rezervní účet ministerstva financí, upozornila Mladá Fronta Dnes. Na splácení dluhu z daní se totiž... celý článek

Za zelenou energii zaplatí všichni třikrát víc než letos. Co vy na to?

12. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ | 24 komentářů

Za zelenou energii zaplatí všichni třikrát víc než letos. Co vy na to?

Silová elektřina na příští rok zlevní. Účet domácnostem, ale klesne málo. Jedním z důvodů jsou rostoucí dotace energie z obnovitelných zdrojů, které hradí každý odběratel elektřiny.... celý článek

Pražský dopravní podnik by rád zdražil jízdenky. Co vy na to?

5. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ | 22 komentářů

Pražský dopravní podnik by rád zdražil jízdenky. Co vy na to?

Pražský dopravní podnik měl na konci září ztrátu 2,5 miliardy korun. Dotace z daní od pražského magistrátu klesají, investice do oprav a nových vozů však stále rostou. Proto by rád... celý článek

Dálniční známky budou příští rok dražší. Co vy na to?

29. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ | 25 komentářů

Dálniční známky budou příští rok dražší. Co vy na to?

O dvě stě korun více budou muset zaplatit řidiči, kteří si budou chtít koupit na příští rok celoroční dálniční známku. Ministerstvo dopravy tvrdí, že za to mají k dispozici více kilometrů... celý článek

Partners Financial Services