Rok do voleb, čas na populární opatření!

Kormidelník nepopulární vlády začíná počítat: do voleb zbývá rok. Pokud Petr Nečas nechce dopadnout jako kapitán Schettino, odřít si zadek o dno a nechat flotilu ztroskotat, musí změnit kurz. Čas na populární opatření je tu. Začíná se myslet na občana! Co si o tom myslíte?
Rok do voleb, čas na populární opatření!

Za couvačku, kterou nám v posledních dnech modří ptáci předvádějí, by se nemusel stydět ani rak kamenáč. Člověk by se nedivil, kdyby vedle kurzu změnili i štít a do příštích voleb kandidovali jako občanská zpátečnická strana aneb strana, která si rok před volbami všechno rozmyslila…, aby občana rozmazlila, navnadila a přesvědčila, že zem neřídila tak mizerně, jak by se mohlo zdát.

Strategie je prostá: stačí vybrat pár nepopulárních opatření z vlastní dílny a s řádnou pompou oznámit: A víte co? My vám to všechno odpustíme! Vteřinku počkat, co to udělá, a jakmile se strhne všeobecné veselí, směle pokračovat dál – podivit se, který blbec takovou nehoráznost vymyslel, „důrazně se od ní distancovat“ a „vytyčit si jako osobní úkol proti ní zasáhnout“, protože „tohleto už opravdu není možné“, „takhle přece občany zatěžovat nemůžeme“, „to je v příkrém rozporu s mým osobním přesvědčením, filozofií naší strany a jejím konzistentním dlouhodobým postojem“.

Však ono se mezitím zapomene, že ten blbec jsem byl já.

Vyhlašujeme soutěž o nejlepší manévr modrých ptáků z posledních dní. Hlasujte!

+119
+
-

Pozor, nezaměňte: Kapitán Nečas hájí živnostníky a haní sKarty

Premiér Nečas si náhle vzpomněl na živnostníka, svého někdejšího věrného voliče. I dal jasně najevo, jak si váží jeho obyčejné poctivé práce a vyhlásil, že to „rozhodně není parazit ani sprostý podezřelý“.

Snad ještě ostřeji než vůči oranžovým socialistům, jejichž stínový ministr se do živnostníků neprozřetelně opřel, se však premiér vymezil proti vládnímu evergreenu – sKartám. Po půlroce jejich provozu předseda vlády odhalil, že prý jsou až třikrát předražené. „Vydělává na nich už jen firma, která dodává platební systém pro Českou spořitelnu, které ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) svěřilo správu celého projektu,“ nechal se slyšet v rozhovoru Hospodářské noviny. Někdo by měl panu premiérovi nejspíš opatrně připomenout, že to byl on, kdo pro zavedení sKaret vždy příkladně hlasoval, a že stojí v čele vlády, která je vymyslela.

+112
+
-

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? propírali taky ódéesku, konkrétně nápad dovolit exekutorovi sáhnout dlužníkovi i na životní minimum.

Diskuze se nám trochu zvrtla, nakonec byla o tom, jestli jsou dlužníci povětšinou lidé ducha slabšího a nakolik za své dluhy vlastně mohou. A to je debata, která většinou k ničemu nevede. Knížku za obzvlášť zajímavý příspěvek si tedy tentokrát necháme na příště.

Vodovodní přípojky: Bendlův kotoul vzad

Akrobatické schopnosti, hodné cirkusu minimálně krajského významu, předvedl také ministr zemědělství Petr Bendl.

Ještě minulý týden trval na tom, aby na bedra majitelů domů padla povinnost platit opravy a údržbu vodovodních přípojek pod veřejným prostranstvím – tedy pod chodníky a silnicemi. Tvrdil, že změna by přinesla spravedlivější rozložení nákladů na opravy přípojek, které dnes platí všichni občané, a že by se ulevilo vodárenským společnostem, které by pak mohly zlevnit vodné a stočné. A se zlou se potázal. Ovšem na všem zlém se najde něco dobrého: Znovu jsme si připomněli, jak naši zákonodárci pracují. Prvním čtením ve Sněmovně návrh prošel bez povšimnutí. Humbuk se spustil, až když na něj upozornil úřad ombudsmana. Šéf socialistů Bohuslav Sobotka uvedl, že drtivá většina poslanců nevěděla, o čem jedná. Trefně se k věci vyjádřil také sociálnědemokratický poslanec Ladislav Skopal, zpravodaj tisku, který nejprve vládu pochválil za brilantní přípravu návrhu a později konstatoval: „Chtěl bych vidět novináře, jak by přečetli všechny zákony, které třeba jen teď přišly do Sněmovny.“ To bychom zkrátka po poslancích chtěli moc.

A moc to nejspíš bylo i na ministra Bendla, který náhle ohlásil, že obrátil: ministerstvo zemědělství sporný bod z novely, která čeká na druhé čtení ve Sněmovně, vypustilo.

+109
+
-

Kuba: Za štítky vás platit nenecháme!

Poslem dobrých zpráv se rozhodl stát také další modrý ministr: Martin Kuba z resortu průmyslu a obchodu. Průkazy energetické náročnosti budov jsou v ostrém režimu povinné od prvního dubna – a Kuba už hlásí, že se bude zmírňovat a vycouvávat, takže ať si s novou povinností neděláme starosti. Náhle se totiž přišlo na to, že vlastně bohatě postačí, když se při pronájmu a prodeji budovy předloží faktury za energie z posledních tří let, a že tedy nebude nutné vysolit tisíce až desetitisíce za takzvaný energetický štítek. Ministr je zkrátka hlava mazaná.

Jen škoda, že ho ta mazanost přepadla tak náhle a tak pozdě. I na to má však ministr odpověď: „Byli jsme vázáni evropskou směrnicí. Bylo třeba získat nové zkušenosti,“ tvrdí Kuba. Zkušenosti jsme tedy nabrali a teď hurá ke světlejším zítřkům – na prosazení změny zákona začne ministerstvo průmyslu a obchodu údajně pracovat co nejdřív.

+110
+
-

Blažkova pikantérie s Bradáčovou

Na závěr už jen třešinka, která přidá na pikantnosti jiné „nové tváři“ strany: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se údajně v dopise adresovaném policejnímu prezidentovi zastal vrchní státní zástupkyně Bradáčové v jejím sporu s protikorupční policií. Asi aby ukázal, že je správný chlap. A aby se pozapomnělo na ty časy, kdy se vykládalo, že byl do funkce minstra dosazen jen proto, aby se včas odstavil nepohodlný Jiří Pospíšil, který chtěl jmenovat nekontrolovatelnou Bradáčovou.

A taky na to, jaké dělal Blažek s jejím jmenováním následně cavyky a jak mu to pod tlakem veřejnosti a médií nakonec stejně bylo houby platné.

Vypadá to, že kapitán dal mužstvu jasné pokyny: začněte jim servírovat dobré zprávy! Co si o tom myslíte vy? Dělá vám ODS radost? Který obrat posledních dnů vás potěšil nejvíc? A za který byste byli vděční dál? Nevymýšlejí si občas nehoráznosti jen proto, aby z nich pak mohli slavně ustoupit? Své postřehy pište do diskuze. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou od Grady. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Libuše Neščáková. Zákoník práce 2013 v praxi – komplexní průvodce

V jedinečné publikaci vám autorka poradí, jak řešit nejčastější problémy, které v praxi přináší nový zákoník práce. Obsahuje praktické vzorové dokumenty.

Svatopluk Galočík, Oto Paikert DPH 2013 – výklad s příklady

Publikace poslouží všem, kdo se s daní z přidané hodnoty setkávají. Pro snadnější pochopení výklad doplňuje bezmála 300 příkladů z praxe.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

18. 4. 2013 21:05 | stříkačka karel

Gratuluji Jindro, že jste našel, koho volit. Petr Mach by měl dostat příležitost ukázat, jestli není jenom kluk z plakátu a kecka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2013 21:02 | stříkačka karel

To je strašnej nesmysl, pravicovou politiku tady nikdo nedělal, ani nepamatuju, kdepak ODS.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2013 21:01 | stříkačka karel

To je strašnej nesmysl. Volit není občanská povinnost, je to výsada a právo – a já se toho třeba s radostí zříkám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2013 16:19 | Jindra

Nečas je bohužel velmi slabý premiér. Většinou jen schvaluje Kalouskovy socialistické výmysly (ano, tato vláda není pravicová) jako je zvyšování DPH, ručení za DPH, solidární daň apod. a schytává to za něj z pravice (jeho voliči) i z levice (té se stejně nezavděčí) a ta kupodivu kritizuje zvyšování daní, které má sama v programu. Celá vláda pak přímo zvyšuje preference socialistů a co hůř i komunistů. Dláždí cestu modelu, který nikdy a nikde na světě nefungoval. Výstižně to popisuje citát nedávno zesnulé Margaret Thatcherové: "Problémem socialismu je, že peníze druhých nakonec dojdou." Pravicově smýšlející volič je zoufalý z levicové politiky, kterou provádí "pravicové" strany a levicově smýšlející voliči nadávají na "pravici" za levicově prováděnou politiku. Naše politická scéna je opravdu postavená na hlavu. Připadal bych si jako ve snu, kdybych slyšel: snižujeme daně, administrativu, rušíme nepotřebné úřady, nebudeme vám tolik zasahovat do života. V příštích volbách budu volit stranu, která zatím v Parlamentu není, třeba se nedostane (doufám ale, že se dostane), ale budu mít čisté svědomí a hlasovat podle svého přesvědčení: malý stát (nutně i menší korupce), svoboda a s ní spojená zodpovědnost. Toho se pracovitý člověk nebojí.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2013 14:13

haha "že je to pravicová strana a jako taková dělat pravicovou politiku pro pravicově smýšlející voliče." ale to prece dela, jenze tu zbyva cca 10 milionu dalsich lidi ty jantare
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2013 14:11 | uplnej vypatlanec

si z toho delate prdel, ale pulka naroda "jim" na todle zase skoci
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2013 13:14 | Fousek

Samozřejmě k volbám půjdu... je to moje občanská povin ost. Budu si však pamatovat coby živnostník na martyria posledních let, pod taktovkou neznalých a nekompetentních experimentatorů :-// Ale nejenom já, většina v mé rodině nechce již o ODS slyšet.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2013 13:03 | Fousek

A copak, copak... soudruh Nečas zase obrací kabátek ? Tož aby ti chlape nekoukaly ze švů niti...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2013 9:32 | josef

Drobné úlitby voličům nemají smysl. Dovoluji si doporučit ODS udělat rekapitulaci toho, co se za posledních cca 7 let podařilo, jako např. likvidace úřadů práce, Skarty, 600 000 nezaměstnaných, HDP v recesi, reforma školství, důchodová reforma, úspěchy v boji proti korupci, bezproblémové zdravotnictví apod. V dalším kroku sdělit, že za nedostatky mohou komunisti a slíbit, že to po vyhraných volbách napraví. Tentokrát už s opravdu plnou síťovkou.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2013 8:41 | lajos

A neni to jedno jestli modrej nebo oranzovej? Copak uz neni prioritou sledovani zajmu nadnarodnich korporaci a financnich machru?

Jde preci o to, aby pani Buffetove a Kellnerove meli stale natriskanejsi penezenky, jejich poskoci jako profesor Klaus svoje misto na vysluni a jestli jim k tomu bude pomahat Necas nebo Sobotka je celkem sumak. Spis bych se omezil na to, kdo me bude na obrazovce obcana vice bavit, na koho se budu radsi koukat, jestli me treba nejake zajimave konicky a tak podobne.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2013 7:58 | Aleš Müller

Mně by ODS udělala největší radost, kdyby se vypařila i se svými politiky. To bych se opravdu zaradoval a byl by to dobrý dárek k volbám.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2013 7:52 | Fredy

Nikoliv. Při vědomí, že každá vláda pouze škodí, plodí nesmyslné zákony, vyhlášky a nařízení. Že nedělá nic jiného, než špatně hospodaří s tím, co nám tahá z kapes, tak by bylo lepší, když by se pouze snaží zalíbit a neměla čas na blbosti. Později by naivní většina pochopila, že vlastně žádnou akční vládu nepotřebuje. Jen pár úředníků, pro nezbytné záležitosti.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2013 7:44

TO je trochu bláznovský nápad ne? Co za rok chcete ve státě vybudovat? To by bylo tak, že by mazali med kolem huby před volbama a pak za rok všechno rozkrást a příště at se to posere.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2013 7:42

Copak lze volit vládu, která nemá na hasiče, policii, učitele, doktory a přitom hradí věznům a nepřizpůsobivím báječné dlouhodobé dovolené?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2013 7:23

Především by si ODS měla říct, že je to pravicová strana a jako taková dělat pravicovou politiku pro pravicově smýšlející voliče. Pokud se bude chtít zavděčit negramotným sockám, co pravidelně každý měsíc brečí, že nemají na nic a na všechno dostanou, pak u mě stále prohrává. Co mají zbytečné povinnosti typu energ. štítků nebo skaret společného s politikou podpory normálního pracujícího a sám se živícího člověka? Zhola nic! Být socka a chudák a snažit se sám své tělo dopracovat do stadia ideálního invalidního důchodu se stále vyplatí - takže zatím milá vládo u mě máš utrum.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 17 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tonoucí ODS: za dávky se neschováte! Na život dva tisíce, zbytek bere exekutor

11. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Tonoucí ODS: za dávky se neschováte! Na život dva tisíce, zbytek bere exekutor

ODS vzkřísila dřívější nápad sociální inženýrky (jinak ale magistry z plzeňských práv) Ivany Řápkové. Chce začít chudým dlužníkům exekučně zbavovat i životní minimum, které je zatím... celý článek

Energetické štítky budov: Od dubna povinně, jinak vám hrozí stotisícová pokuta!

3. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Energetické štítky budov: Od dubna povinně, jinak vám hrozí stotisícová pokuta!

Energetické štítky budov jsou povinné od ledna. První tři měsíce však nové pravidlo fungovalo ve zkušebním režimu – pokud jste ho porušili, inspektoři přimhouřili oči a poradili, jak... celý článek

Paroubek, střed, svobodní. Tři slepá místa ODS, ve kterých stojí její smrt

9. 11. 2012 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Paroubek, střed, svobodní. Tři slepá místa ODS, ve kterých stojí její smrt

ODS uráží středové voliče – a těm napravo nabízí středový program. Navíc si nevšimla, že přišla o ideálního protivníka, který jí nahrál na dva volební smeče.

ODS roku 2012: Hochštapleři s ratingem A1

27. 7. 2012 | Michal Kašpárek | 11 komentářů

ODS roku 2012: Hochštapleři s ratingem A1

Koalice „rozpočtové odpovědnosti“ není odpovědná ke svým voličům – ale ke svým věřitelům. Uvěřitelné ideály ODS schází už dlouho, poslední týden z ní ale přesto padá brada.

Očima expertů: Dál s touhle vládou, nebo radši předčasné volby?

13. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Dál s touhle vládou, nebo radši předčasné volby?

Má smysl, aby vládní koalice pokračovala až do roku 2014, nebo jsou předčasné volby přijatelnější varianta? Zeptali jsme se ekonomů Tomáše Prouzy a Lukáše Kovandy, podnikatele Tomia... celý článek

Partners Financial Services