Očima expertů: Dál s touhle vládou, nebo radši předčasné volby?

Má smysl, aby vládní koalice pokračovala až do roku 2014, nebo jsou předčasné volby přijatelnější varianta? Zeptali jsme se ekonomů Tomáše Prouzy a Lukáše Kovandy, podnikatele Tomia Okamury, advokáta Tomáše Sokola a dalších osobností.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 4. 2012 10:39, fg

Souhlasim s Patrikem.

Jestli se uz vy volici nepouicte a neprestanete volit ODS, CSSD a dalsi stare zname zlodeje, nic se nezmeni. Ano, VV byla nova srtrana a volbou to dopadlo spatne, ale volit nove lidi je jedine mozne reseni na zmenu.
Je dulezite vydrzet menit zlodeje do te doby, az se nenajde nekdo, kdo pochopi, ze kdyz bude hrat fer, lide ho zvoli znovu.

Zatim bohuzel volic dava signal, ze s korupci a rozkradanim ODS a CSSD opakovane souhlasi.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 4. 2012 10:57

Babiš, Babiš!

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 17 komentářů)

23. 4. 2012 11:00 | azazaz

stačí si přečíst "jak vyrovnat st,rozpočet bez zvyšování daní-p.mach".je to jediná skutečně pravicová strana,která ví,jak si poradit s krizí.50%rozpočtu jde na sociální výdaje.díky přebujelé byrokracii a eu vyhazujeme stamiliony.proto bohatě stačí vyrovnaný rozpočet-kde je každá koruna efektivně/!/vynaložená.z každé stokoruny jde 15kč na byrokracii.sobotka měl v konjunktuře schodek o 50%vyšší než kalousek v krizi.po skončení ods v r.1998 byl dluh asi 190 mld.po skončení čsd v konjunktuře v r.2006 byl dluh téměř bilion kč.každým rokem v konjunktuře si sobotka půjčoval 1OO mld.kč.každý ekonom ví,že ssnižováním daní se sníží nerzamšstnanost,zvýší výběr daní a ekonomika se zlepšuje,v krizi mírní úpadek.rovněž je třeba rozšířit trhy jinak než do německa-rusko,turecko,afrika,j ,amerika..pravicovápolitika má jedinou nevýhodu-člověk musí mít odpovědnost a postarat se sám o sebe,což mnoho levičáků nepochopí.německo po válce za pouhých 20 let bylo nejlepší v evropě.levice zákonitě všude na světě nemůžše dobře hospodařit.kdyby v r.2006 byla zavedena rovná dan jak ji zamýšlel Tlustý,dnes by byly platy i zaměstnanost mnohem vyšší.konečně někteří lidé na blogu chápou,že levicová strana nemůže nikdy dopustit zvýšení živ.úrovně,protože by ji nikdo nevolil.to levičáci nikdynepochopí.proto byli proti rovné dani,proto nikdy nebudou snižovat daně,ale zvyšovat,aby mohli víc přerozdělovat.sobotka nepřímo přiznal,že nám sníží plat o 350kč zvýšením sociálního pojištění,aby mohlo být zdravotnictví "zdarma".
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 4. 2012 12:54 | Radim

Jenže těch zemí s nízkou mzdou a zároveň osvícenou vládou, která umožní stavbu fabrik vyrábějících levně pro svět je strašně moc. Než se všechny vystřídají a než se všude zvednou mzdy a ty státy z té práce zbohatnou, uběhne tak 50 - 100 let. Pokud v Evropě neuděláme co nejdřív skutečně efektivní opatření, abychom aspoň část práce přitáhli zpátky, skrz ty dluhy a řádění socialistů a zelených tady vychcípáme, uděláme kruh a zařadíme se někde mezi nejvíce zaostalé státy někde na spodek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2012 22:00 | Slávka

Já si myslím,že při současných právech bez povinností a osobní zodpovědnosti poslanců a senátorů,jejich neodvolatelnosti jsou volby zbytečné.Tím více,že komunisté jsou stále naprosté tabu přes jejich stoupající preference.Zvítězí-li ČSSD,nezbyde,než se opět přiklonit k některé z pravicových stran (dokonce se proslýchá o zájmu TOP09)a celá šaškárna bude pokračovat.Spolupráce celého spektra levice není samospasitelné,vůbec ideální,přesto vidím nějakou šanci na změnu.Bohužel i takto nebude nijak závratná.Nové malé straničky po dvojí zkušenosti jsou jen zbytečným přívažkem a svou snahou po zviditelnění se vždy přidají k vládnoucím stranám a stanou se jejich lokaji. Můžeme sebevíc láteřit na komunisty,ale realita je taková.Jejich podpora nezanedbatelně roste.Není to k jásání.Ovšem za tento vývoj jsou plně zodpovědní právě pravicoví politici,kteří zapomněli ve své hamižnosti na své politické sliby,na svou politickou odpovědnost svému národu.Měli nás přesvědčit o správnosti nastolené politické změny.Zatím díky aroganci a naprosté amorálnosti dosáhli pravého opaku.Jak to nazvat? Vlastizrada se zdá silné slovo?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 4. 2012 11:16 | MoB

Předpokládá se, že jak se svět propojuje, tak spíš porostou mzdy a nároky dělníků v zemích, kde dnes je pracovní síla na desetinové ceně oproti Evropě nebo USA. A díky extrémně levné dopravě (v tom souhlasím) pak pochopitelně domácí výroba strádá. Pak tu je i hledisko kvality výroby, tím zatím můžeme konkurovat, ale když vidím, jak i velké firmy přesouvají výrobu i vývoj do asijských zemí, kde kvalita často stojí za prd (ale je to prostě levnější!), tak si říkám, že o kvalitu už asi moc nejde.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2012 11:07 | MoB

Nikoliv, trapní jsou idioti, co si myslí, že si lze na všechno půjčit a pak nevracet. Nebo jinak, JÁ dostanu peníze (na bydlení, na kulturu, na dopravu, zelenou naftu, cokoliv) a ONI to budou splácet. Je už není jenom hloupost, to je na přesdržku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 4. 2012 7:58 | Radim

Volby jsou víceméně zbytečné, ani opozice žádnou reálnou variantu nenabízí. Spíš naopak, bylo by to skutečně z deště pod okap. Podstatou krize je technický pokrok v zámořské kontejnerové dopravě standartizovanými kontejnery během posledních cca 10 let, který umožnil za pár šupů převážet jakékoliv zboží z druhého konce světa do Evropy a USA. Neboli realizovaná globalizace. Technicky a kvalifikovaností náročné výroby v Evropě tak přímo soutěží třeba s průmyslově rozvinutými oblastmi Číny kolem Šanghaje, kde kvalifikovaný a kvalitní čínský dělník pracuje za ekvivalent 15 - 20 tisíc Kč měsíčně a to s nesrovnatelně vyšší intenzitou. Málo kvalifikované výroby soutěží třeba s dělníky v Kambodži a Vietnamu, kde takový dělník pracuje za ekvivalent 1 - 2 tisíc Kč měsíčně a to 50 - 60 hodin týdně. Je jasné, že Evropa svými mzdami, drahými energiemi a dalšími náklady je v této soutěži chromý mezi etiopskými maratónci. Dokud se neudělají taková opatření, aby se evropská práce stala opět konkurenční, práce v Evropě nebude a evropské dluhy porostou. A to bude záviset jedině na společenském konsenzu, který se zatím ani zdaleka nerýsuje. Protože vedle udržování velké produktivity toto nebude možné dosáhnout jinak než masívním snížením mezd a dalších nákladů na práci nebo masívní devalvací eura i dalších evropských měn.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2012 23:27

Chacha. Tak třeba poslanci. Je jich dvě stě. Ať nežeru, berou třeba dvě stě tisíc. Odevzdají to všechno. To je měsíčně 40 milionů. Za rok to není ani půl miliardy. Řekl bych, že to nám erár moc nenaplnilo, že? Volby samy o sobě stojí zhruba miliardu. No... paninko, to je, jak když plivnete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2012 22:46 | betík

Dobrý večer,návod jak ušetřit státu peníze je jednoduchý.Před mnoha lety jeden člen vlády řekl(nejsem si jistá ale bylo to v pořadu KOTEL s p.Jílkovou) že celá vláda má platy v těchto sumách aby nemohli být korumpovatelní .Opak je však pravdou,čím víc peněz mají jistých, tím více podléhají korupci.Proč si celá vláda i s poslanci dosazených do EU(jsou tam na dvě věci)neubere ze svých extra platů?!Každému členu vlády bych nechala tak akorát průměrný plat který je nyní v ČR(většina z nich si ale zaslouží pouze minimální mzdu).To by se pak státní kasa začala plnit když by odměny tak 5-10% dostali pouze za kvalitní práci pro stát.Další místo kde ušetří jsou volby,proč volby má platit stát?Ať si je zaplatí z vlastních stranických peněz a zdokladují každý halíř jako obyčejný smrtelník,vyhnou se divným týpkům jako jsou bourači s povoleným voláním,mazlíci a dalších křišťálů,odklonů, toskánska,gripenů,pandurů,dáln ic,nemocnicaj. dalších kamarádů z náhodného setkání u sklenky moku.Nebudu vyjmenovávat veškeré aféry,bylo by to na x stránek.Sami naši politici by se měli chytit pořádně za svůj nos,pořádně si nafackovat,dát si přes tlapky a zamyslet se že lidi vytáčí abnormálním způsobem!Jim se to žije a rozhoduje! Rada je že důchodcům mají s platbami pomoci děti a naopak (Kalousek),ale co když důchodci dítě zemřelo a jiné nemá nebo žádné neměl? Loučímse s pozdravem PEVNÉ NERVY.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2012 16:23 | pro azazaz

Dojeď se podívat někam ven, ať víš jak vypadá konjuktura, to co se buduje u nás je 23 let dlouhý tunel a devastace.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2012 16:04

a jak ten vyrovnanej rozpocet vymyslis? jedine tim, ze osekas davky a podpory. a v tu ranu mas miliony socek v ulicich a obcansky nepokoje. jsi naivni a s tim vyroc´vnanym rozpoctem jsou svobodni uz trapni...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2012 15:53 | azazaz

ihned schválit vyrovnaný rozpočet,který zabrání dalšímu zvyšování dluhu.která strana bude prot,tak je neodpovědná a nechce vyrovnat dluh.zároven tím dokazuje,že neumí správně hospodařit a je neschopná hospodařit s st.financemi.každý rozumný člověk utrácí jen na co má.v době konjunktury/!/měl sobotka nezaměstnanost kolem 10%!a ještě si půjčoval sto miliard ročně!!místo aby splácel dluh.kdyby existovala hmotná odpovědnost tak by byl bezdomovcem.navic čssd chce co nejdříve euro bez referenda!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2012 15:44 | azazaz

v dalších volbách vyhrají čssd,která chce zvýšít daně bohatým.tím se zvýší nezaměstnanost a dluh dále poroste.současným zvyšováním daní dluh také poroste.ideální je řešení strany svobodných občanů.snížením daní se sníží nezaměstnanost,zvýší produktivita i export,tím se zvýší výběr daní.ušetření stamilionů-zrušit maximum zbytečné byrokracie a zbytečných ústavů.zrušením všech dotací se radikálně sníží korupce.okamžitým odchodem z eu se ušetří stamiliardy,které nám eu dává na stavbu rozhleden,sqosových hřišt atd,nemusíme se bát,že na něco důležitého nám eu peníze nedá a ušetříme na pokutách z eu a konečně získáme nezávislost.věta jednoho politika-jednou jsme v e.unii,tak musíme poslouchat/!/nařízení eu.eu-překlad=svaz.nepřipomíná vám to něco?!!!?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2012 12:20 | Miloš

Předčasné volby? Ano. Ale nejdříve musí být schváleny dvě nezbytné věci: - Volební zákon, který by zajišťoval vítězi voleb dostatečnou většinu k vládnutí a ukončil druhé desetiletí vydírání vítěze voleb jednotlivými přeběhlíky, pidistranami nebo slepenci typu veverek - Ústavní zákon o vyrovnaném rozpočtu (nebo přesně stanoveném maximálním schodku Bez těchto podmínek předčasné volby nic neřeší a budeme se plácat ve stejném marasmu, jaký tady vládne vládne od poloviny 90-tých let. Jen aktéři se pravda, pozmění.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2012 10:57

Babiš, Babiš!
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 4. 2012 10:39 | fg

Souhlasim s Patrikem.
Jestli se uz vy volici nepouicte a neprestanete volit ODS, CSSD a dalsi stare zname zlodeje, nic se nezmeni. Ano, VV byla nova srtrana a volbou to dopadlo spatne, ale volit nove lidi je jedine mozne reseni na zmenu. Je dulezite vydrzet menit zlodeje do te doby, az se nenajde nekdo, kdo pochopi, ze kdyz bude hrat fer, lide ho zvoli znovu.
Zatim bohuzel volic dava signal, ze s korupci a rozkradanim ODS a CSSD opakovane souhlasi.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2012 10:37 | eďa

Tady ještě, zdá se do ruky nikdo nevzal kalkulačku, páč by viděl, že republika jede v režimu finačního protektorátu a výměnou vládních šašků za jiné pol. lokaje se nic, ale opravdu nic nemění.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2012 10:24 | Bodlák

Vláda, která radikálním ožebračováním chudých vrstev a hromaděním financí nikoliv ke splácení dluhů a srovnávání rozpočtu na výkon státní správy ku prospěchu občanů všech a nejen bohatých,není k ničemu, vždyť je neúspěšná a neúspěšnost a propad hospodářství a životní úrovně lidí pokračují.A tak,přestože volby jsou drahá záležitost,považuji je za možnost prosazení vůle obyvatel.Lze však učinit rozumný postup,spojit podzimní senátní s novými parlamentními i přes odpor mocichtivých ničemů a zbohatlických tahačů nitek v zákulisí.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Aleš Michl

ekonom

Oldřich Bajer

podnikatel, zakladatel NetCentrum

Aleš Michl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Oldřich Bajer
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services