Hrozba pro zelený proud: Stát ho odstřihne od dotací

Pavel Baroch | rubrika: Aktuálně.cz | 18. 12. 2011 | 7 komentářů
Hrozba pro zelený proud: Stát ho odstřihne od dotací
Elektřina ze solárních panelů, větrných elektráren a z dalších obnovitelných zdrojů možná v nejbližší době přijde o státní dotace.

Vedení Energetického regulačního úřadu nyní prověřuje finanční možnosti státu zvýhodňovat zelené zdroje energie vyšší výkupní cenou proudu.

Výsledkem pak může být návrh, aby se minimálně dočasně zastavila podpora nových fotovoltaických a větrných elektráren nebo spaloven na biomasu. „Může se stát, že bude stop-stav podpory obnovitelných zdrojů energie,“ řekla předsedkyně regulačního úřadu Alena Vitásková.

Dodala, že podpora zelených zdrojů může být jen taková, aby to stát i domácnosti a firmy utáhly. Může se tak stát, že Česko nesplní svůj závazek Evropské unii, aby byl v roce 2020 podíl obnovitelných zdrojů 13,5 procent. Nyní se Česko blíží k devítiprocentnímu podílu.

Nedojme krávu, když dojí krev

„Když kráva dojí krev, budeme jí dojit dál?“ poznamenala Vitásková. Státní pokladnu, respektive cenu elektřiny nyní významně zatěžují především vysoké ceny proudu ze solárních elektráren, jejichž rozvoj stát v posledních letech nezvládnul. Vláda proto musí každý rok omezovat zdražení elektřiny zhruba dvanáctimiliardovou dotací.

 „Současná finanční krize směřuje k dalším úsporným opatřením v celé Evropě. Nedokážu si představit, že za těchto podmínek nás obnovitelné zdroje nadále budou stát miliardy korun ročně,“ uvedla Vitásková.

S radikálními úvahami předsedkyně Energetického regulačního úřadu nesouhlasí Česká průmyslová fotovoltaická asociace. Tvrdí, že stát bez potíží může povolit a podporovat malé solární elektrárny na střechách domů, protože to nikoho na rozdíl od velkých fotovoltaických parků enormně nezatíží.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 12. 2011 9:12, eďa

To je přece jednoduchý. Seberem peníze důchodcům, nejdřív ty vdovské a pak i ten zbytek, popř. požádáme MMF o půjčku a staneme se jeho protektorátem.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Já rád jádro, ty rád jádro: dostavíme Temelín! Co si o tom myslíte?

15. 9. 2011 | Martin Vlnas | 30 komentářů

Já rád jádro, ty rád jádro: dostavíme Temelín! Co si o tom myslíte?

Premiér Nečas se rozhodl odvolat generálního ředitele ČEZu Martina Romana. Novým králem české energetiky se stane současný výkonný ředitel Daniel Beneš. Jeho prioritou má být jádro.... celý článek

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

30. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 18 komentářů

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

Němci hodlají do roku 2022 uzavřít jaderné elektrárny a spolu s Rakušany naléhají na Českou republiku, aby udělala totéž. Ta zatím od svého jaderného programu a výstavby dalších bloků... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Jak srazit účet za elektřinu o tisíce

10. 10. 2008 | Petr Čermák | 34 komentářů

Jak srazit účet za elektřinu o tisíce

Za elektřinu platí domácnosti každý rok tisíce korun. Mnoho z těchto peněz úplně zbytečně. Stačí třeba vypínat spotřebiče z pohotovostního režimu. Vyplatí se i investice do úsporných... celý článek

Partners Financial Services