Jak si správně vybrat zimní dovolenou?

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 30. 12. 2010
Jak si správně vybrat zimní dovolenou?
Zimní sezóna je již v plném proudu a většina z nás si pomalu vybírá místo, kde stráví svou zaslouženou dovolenou. Dvě třetiny českých turistů tráví zimní dovolenou v tuzemských horách, zbývající třetina se za radovánkami ve sněhu vydává do zahraničí. Pokud přemýšlíte, kam se vydat, preferujte hlavně velikost lyžařského areálu, do něhož se chcete vydat.

Češi si každý rok dopřejí přibližně 1,5 milionu zimních pobytů. Dvě třetiny českých turistů stráví svou zimní dovolenou v tuzemsku, zbytek se vydá zahraničí. Podle odhadů viceprezidenta a mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamury bude počet zimních dovolených na území ČR během letošní zimy stagnovat, naopak pobyty na zahraničních horách zaznamenají 10 procentní nárůst.

Cestovní kanceláře na to reagují navýšením svých kapacit v alpských střediscích, které svým návštěvníkům poskytují přeci jen lepší podmínky, než jsou běžné na českých horách. Mění se tak trend, který byl v zimní sezoně 2008/2009 způsoben finanční krizí. Tehdy zájemci o zimní rekreaci začali upřednostňovat tuzemské hory před zahraničním lyžováním.

Analýza AČCKA ukazuje, že z českých turistů, kteří cestují za zimními radovánkami do zahraničí, využívá 85 % vlastní automobil a 15 % se do cílové destinace přepravuje autobusem. Přibližně 70 % Čechů stále preferuje při pobytu na horách za hranicemi ČR ubytování v apartmánech bez stravy, zbývajících 30 % českých turistů naopak volí hotel s polopenzí.

Nejpopulárnější lyžařskou zahraniční destinací je jednoznačně Rakousko, kam míří polovina českých turistů, kteří se rozhodli strávit svou zimní dovolenou v zahraničí. Mezi další oblíbené lyžařské cíle patří také hory v Itálii a Francii.

Kromě zlepšující se životní úrovně českého obyvatelstva, která se rovněž projevuje zvyšující se kupní silou, mají na velké popularitě zahraničních hor lví podíl celkové podmínky, které svým návštěvníkům alpské resorty nabízejí. Na českých horách totiž na lyžaře a snowboardisty často čekají nedostatečné služby, přeplněné sjezdovky, neúměrné ceny, dlouhé fronty na vlek a nekvalitní sníh. Nikdo se pak nemůže divit, že se turisté raději rozhodnou strávit dovolenou v některém z lyžařských rájů, které jsou od ČR vzdáleny pár set kilometrů.

Navíc v dnešní době čeští lyžaři představují pro tamější turistický ruch důležitou klientelu, což se projevuje i v lepším přístupu hoteliérů a podnikatelů v zahraničních horských centrech k českým zákazníkům. Například v Rakousku jsou Češi z hlediska počtu turistů již na celkovém 4. místě.

Tomio Okamura vidí cestu českých horských středisek k udržení turistů především ve zkvalitnění poskytovaných služeb: „České lyžařské areály samozřejmě nemohou délkou sjezdovek a výškou hor konkurovat Alpám. Proto je potřeba vyvážit tento handicap perfektními doplňkovými službami, které by české turisty udržely na tuzemských svazích. Jedná se například o zajímavé místní gastronomické speciality, perfektní chování pracovníků vůči návštěvníkům, atraktivní volnočasové aktivity či propojení skipasů pro více středisek a sjezdovek.“

Průměrná délka pobytu českých lyžařů na zahraniční zimní dovolené je nejdelší ve Francii (7 nocí), poté v Itálii (6 nocí) a nejkratší čas Češi stráví při lyžování v Rakousku (3 noci). Důvodem je především geografická vzdálenost jednotlivých zemí od České republiky. Do Rakouska se tak velmi často jezdí jen na prodloužené víkendy.

Pokud se rozhodnete pro zimní dovolenou v zahraničí, tak byste při jejím výběru měli hledět na určitá kritéria, která jsou pro pobyt v horských střediscích zásadní. Při výběru oblasti sledujte především celkovou velikost areálu. Lyžování na „nekonečných“ sjezdovkách je bezpochyby jednou z hlavních výhod Alp, takže by byla škoda nezjistit, jaké možnosti vám sjezdovky daného areálu nabízejí. Jejich délka v kilometrech je na internetu snadno k dohledání. Dále byste měli dávat pozor na to, v jaké nadmořské výšce vaše středisko leží. Nejčastěji se doporučuje rozmezí od 1 000 do 2 300 metrů nad mořem. Dovolená na horách ale samozřejmě nemusí být jen o lyžování, takže je vždy dobré také monitorovat, jaké volnočasové aktivity se nalézají v dosahu vašeho areálu.

Při volbě konkrétního ubytovacího zařízení si všímejte především toho, v jaké vzdálenosti se nacházejí nejbližší sjezdovky a jaké mají parametry. Žádný turista přirozeně neodmítne ani nadstandardní služby, které mají zákazníky hýčkat na těle i na duši. Pokud je ve vašem hotelu či pensionu k dispozici sauna, vířivka, bazén, bar či vinárna, jistě to nebude na škodu. Pečlivě si proto prostudujte, co vlastně všechno ve vašem ubytovacím zařízení naleznete. Některé hotely navíc do ceny pobytu započítávají také skipas na místní sjezdovky, což by mohlo vašemu rozpočtu na dovolenou také citelně ulevit.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pro nepojištěné lyžaře může být karambol na sjezdovce finanční katastrofou

14. 12. 2010 | redakce Peníze.CZ

Pro nepojištěné lyžaře může být karambol na sjezdovce finanční katastrofou

Během lyžování v Itálii jsem se srazil s opilým Angličanem. Výsledkem byla zlomená noha, zničené lyže a spousta výdajů za léčení v tamější nemocnici. Jak může v podobných případech... celý článek

Pojištění: Jste připraveni na zimu?

22. 10. 2010 | František Mašek

Pojištění: Jste připraveni na zimu?

Soudě podle dřívějšího příletu havranů, má být prý letošní zima krutá. Meteorologové ale tvrdí, že se počasí na celou zimu nedá předpovědět. Aby nebyla krutá pro vaši peněženku či zdraví,... celý článek

Které úrazy vám z úrazové pojistky neproplatí

31. 8. 2010 | Věra Tůmová | 29 komentářů

Které úrazy vám z úrazové pojistky neproplatí

Jsou úrazy, kvůli nimž vám pojišťovna nevyplatí pojistné plnění, i když máte úrazové pojištění. Nemusíte přitom provozovat extremní sporty. Stačí, když vám praskne achillova šlacha.... celý článek

Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce

3. 6. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Kvůli nemoci na dovolené můžete i s pojištěním přijít o desetitisíce

Nedostatečně vysoké pojistné limity u cestovního pojištění, neuposlechnutí asistenční služby či zatajení nedoléčené choroby vám může levnou dovolenou v cizině prodražit o desítky i... celý článek

Zlomili jste si ruku na zasněženém chodníku? Sežeňte si svědka.

21. 1. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Zlomili jste si ruku na zasněženém chodníku? Sežeňte si svědka.

Z chodníků měst a obcí rychle mizí sníh a zejména led. Znovu ale mohou přijít mrazy a úrazy, způsobené pádem na neuklizené komunikaci. Domoci se náhrady za vzniklou škodu není úplně... celý článek

Partners Financial Services