Pojištění: Jste připraveni na zimu?

František Mašek | rubrika: Jak na to | 22. 10. 2010
Pojištění: Jste připraveni na zimu?
Soudě podle dřívějšího příletu havranů, má být prý letošní zima krutá. Meteorologové ale tvrdí, že se počasí na celou zimu nedá předpovědět. Aby nebyla krutá pro vaši peněženku či zdraví, stojí za to projít si pojistky, které se vztahují právě k zimnímu období.

Pojišťovny , působící v Česku, sice nenabízejí žádný zimní balíček, nikomu ale neuškodí, když si projde pojistky, které dosud uzavřel, tedy pojištění nemovitosti,  povinné ručení či havarijní pojištění a  úrazové pojištění .

„Podle našeho odhadu není například v ČR pojištěno 30-50 procent staveb,“ říká mluvčí České pojišťovnyDagmar Koutská. Na silnicích zase nemá povinné ručeníkaždý dvanáctý řidič.

Povinné ručení

Novinek v povinném ručenípřed zimní sezónou přibylo. Trendem je hlavně jeho kombinace s likvidací nezaviněné škody. Kooperativa pojišťovnanabízí podle mluvčího Milana Káni povinné ručení NA100 PRO, které klientům zajistí kromě přímé likvidace a rozšířených asistenčních služeb i stoprocentní úhradu škody, když je někdo nabourá. Při nezaviněné nehoděvyřídí Kooperativa pojistnou událost za klienta, po dobu opravy vozu mu hradí půjčení náhradního auta.

Také nové povinné ručení Allianz pojišťovnys balíčky Normal, Optimal a Exkluziv, počítá s úhradou škod z havarijního pojištění. Novinkou je, že bere v úvahu, jací jsou řidiči. „V ČR poskytujeme motoristům bezkonkurenčně nejširší krytí rizik,“ říká mluvčí AP Václav Bálek. Direct pojišťovnanabízí k povinnému ručení pomoc zdarma při dopravní nehody, zaviněné jiným řidičem pod názvem Autohelp.

Některé pojišťovnynabízejí klientům v rámci povinného ručení i pojištění proti úrazu. Česká pojišťovna doporučuje uzavřít s povinným ručením a havarijním připojištěním i připojištění přepravovaných osob.

Sesuv sněhu kryje klasická pojistka

Tíha a sesuvy sněhu se letos podle Koutské podílely na všech živelních škodáchzhruba polovinou. Majitelé staveb, bytů, domácností, chat i chalup mají toto riziko v základním majetkovém pojištění České pojišťovny. Podobné je to u Kooperativy, která od října nabízí pojištění nemovitostíonline o 10 procent levněji.

V Allianz pojišťovně lze získat pojištění domácnostia nemovitosti Normal, Optimal a Exkluziv. Kdo se bojí rizik, spojených se zimou, měl by zvolit alespoň variantu Optimal, která kryje i riziko náhlého sesuvu hornin a zemin, zřícení lavin, tíhy sněhu, námrazy na topném systému a vodovodním zařízení. Nebo širší variantu Exkluziv.

Hory: pojistit lze i nevyužité služby

Zatímco na úrazy, spojené s pádem na zledovatělém chodníku či silnici, či na sněhu, se obvykle vztahuje klasické úrazové pojištění, cestovní pojištěnípři cestě na hory nabízí řadu alternativ, proti čemu se pojistit.

Stěžejní je pojištění léčebných výloh, z něhož se hradí hlavně nezbytné náklady na ošetření či nenadálé onemocnění v zahraničí, předepsané léky, náklady na přepravu do nejbližšího zdravotnického zařízení a převoz domů, říká Koutská, podle níž může úraz vyžadovat i delší hospitalizaci, nebo mít dokonce trvalé následky. Obě rizika kryje úrazové pojištění. Na sjezdovce se vyplatí pojištění odpovědnosti pro případ srážky s jiným lyžařem. „Obecně platí, že pojištění se týká rekreačních sportů. Klient by si měl vždy ověřit, co je za ně považováno a kde je lze provozovat. Na lyžích musíte jezdit po vyznačených sjezdovkách. Pro jízdu v rizikových oblastech se je třeba připojistit. Speciální pojištění mají i účastníci závodů, když je provozují na nějaké vrcholové úrovni. Amatérští hokejisté jsou pojištění jako rekreační sportovci,“ uvedla rovněž Koutská.

Česká pojišťovna již dva roky umožňuje pojistit si zásahy Horské služby na Slovensku. Kryje její náklady až do 500 tisíc korun.

Součástí cestovního pojištění ČP je od léta pojištění opuštěné domácnosti . Zahrnuje i asistenční služby, které se mohou hlavně v zimě hodit, pokud by třeba mrazem prasklo topení, vypověděl službu kotel, který domácnost vytápí aj. Může také zařídit ostrahu bytu, kdyby zůstal po živelní pohromě či násilném otevření nezajištěn proti vstupu cizích osob.

Základní cestovní balíček Kooperativy kryje úrazové pojištění, které se vztahuje na poškození zdraví nebo smrt pojištěného v důsledku úrazu s limitem plnění 200 tisíc korun. Je si také možné pojistit lyžařskou výstroj a výzbroj pro případ, že je klient v důsledku úrazu zničil, nebo poškodil. Kooperativa nabízí i pojištění odpovědnosti za škodu, kterou může lyžař způsobit třetí osobě, a to až do dvou milionů korun. Při úrazu lyžaři určitě ocení pojištění nevyužité lyžařské služby, Pojišťovna pak uhradí například nevyužité jízdenky na vleky, lanovky, pronájem vybavení pro zimní sporty a výuku zimních sportů.

Také Allianz pojišťovna nabízí cestovní pojištěnípro zahraničí ve formě balíčku. Kryje léčebné výlohy v zahraničí, úraz, ztrátu či poškození zavazadel, odpovědnost za škodu a doplňkové asistenční služby. Na rozdíl od ostatních nemá podle Bálka léčebné výlohy omezeny žádný m limitem plnění. V ČR zahrnuje kromě pojištění úrazu i pojištění ztráty nebo poškození zavazadel, odpovědnosti a doplňkových asistenčních služeb. Vztahuje na turistické, pracovní i sportovní cesty. Včetně velkého množství sportovních aktivit, provozovaných v rámci aktivního odpočinku.

Ze zimních sportů kryje pojistka například sjezdové lyžování, snowboarding, jízdu na běžkách, bruslení na ledě, lední hokej, snowtubbing, jízdů se psím spřežením a snowkiting. Musí být ovšem provozovány vyznačených trasách a sjezdovkách. Mimo ně jsou zimní sporty nepojistitelné. Za přirážku se lze připojistit na amatérské rizikové sporty, například na akrobatické lyžování, skeleton, skoky a lety na lyžích. Pojištění profesionálních sportovců je posuzováno individuálně. K novinkám v cestovním pojištění patří možnost pojištění, z něhož se hradí zásahy horské služby a záchranných sborů bez následného lékařského ošetření.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi se bojí zlodějů, byty a domy však před nimi nechrání

26. 7. 2010 | František Mašek | 1 komentář

Češi se bojí zlodějů, byty a domy však před nimi nechrání

Polovina Čechů má strach, že jim zloději vykradou byt či dům. Na lepším zabezpečení bytů a domů se to ale příliš neprojevilo. Při výběru zabezpečení se lze inspirovat požadavky pojišťoven. celý článek

Jak po dovolené postupovat, když chcete proplatit škodu od pojišťovny

21. 6. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak po dovolené postupovat, když chcete proplatit škodu od pojišťovny

Na řadu škod, které se vám stanou na dovolené, se kvalitní cestovní pojištění vztahuje. Měli byste ale vědět, jak správně postupovat při uplatňování škody. Přinášíme proto ve spolupráci... celý článek

Ovládejte své pojistky přes internet. Už to jde.

14. 6. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Ovládejte své pojistky přes internet. Už to jde.

Internet proniká stále více do každodenního života. Běžné lze díky němu komunikovat, nakupovat i spravovat finance. V Česku se nyní objevují ale i první vlaštovky na poli internetového... celý článek

Co všechno zařídíte v pojišťovně přes internet

29. 12. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Co všechno zařídíte v pojišťovně přes internet

Pojišťovny začínají obdobně jako banky sázet stále víc i na internetovou komunikaci s klienty a přicházejí s novinkami. Nejvíce on-line služeb má Česká pojišťovna. Oproti uzavření pojistky... celý článek

Výhody a nevýhody online pojistek majetku

4. 5. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Výhody a nevýhody online pojistek majetku

Pojišťovny usnadňují nákup pojištění domácnosti či nemovitosti. Klienti se je už některých mohou sjednat i přes internet. Výhodou je, že dostanou slušné slevy na pojistném. Produkt... celý článek

Partners Financial Services