Pro nepojištěné lyžaře může být karambol na sjezdovce finanční katastrofou

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 14. 12. 2010
Pro nepojištěné lyžaře může být karambol na sjezdovce finanční katastrofou
Během lyžování v Itálii jsem se srazil s opilým Angličanem. Výsledkem byla zlomená noha, zničené lyže a spousta výdajů za léčení v tamější nemocnici. Jak může v podobných případech pomoci pojišťovna svým klientům?

Řada pojišťoven řeší prakticky každou lyžařskou sezónu karamboly svých klientů na sjezdovkách. V rámci poradenské činnosti klientům, chystajícím se na evropské sjezdovky, doporučují, aby si před cestou neopomněli sjednat vhodné cestovní pojištění. Jde zejména o pojištění léčebných výloh v zahraničí nebo úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti za škodu, které může každého lyžaře často ochránit doslova před finanční katastrofou.

Některé pojišťovny navíc klientům umožňují, aby bezprostředně po kolizi konzultovali situaci na tísňové lince právního poradenství, kde se dozví, jak se mají zachovat – od zajištění důkazů (svědků, fotografií, videozáznamu apod.) až po přivolání policie. První kroky po kolizi lyžařů jsou totiž důležité nejen pro úspěšné prosazení nároků klienta, ale také proto, že často zabrání, aby skutečný viník dodatečně průběh a okolnosti kolize zkreslil. Za viníka pak může označit klienta a sám proti němu uplatnit nároky na náhradu škody, případně na něj dokonce podat trestní oznámení.

Náklady za obhajobu v trestním řízení a právní zastoupení v občanskoprávním řízení o náhradu škody se přitom v zahraničí pohybují v řádu tisíců eur. Pokud k nim ještě přibudou náklady na trestní nebo občanskoprávní řízení, představuje to většinou pro normálního smrtelníka, který není pojištěn, celoživotní finanční zátěž.

Jak tedy může pojišťovna pomoci svému klientovi, například při kolizi na italské sjezdovce s opilým Angličanem?

Kromě již uvedených obecných postupů je možné při řešení případu využít právní pomoci renomovaných italských nebo anglických advokátů, kteří by klienta zastupovali při mimosoudních a soudních jednáních o náhradu škody na náklady pojišťovny, u níž je dotyčný pojištěn, případně ho také obhajovali v trestním řízení.

Specializovaní advokáti totiž nejlépe vědí, jaké právní kroky je nutné učinit a jaké nároky a v jaké výši je možné podle italského práva uplatňovat. Vedle odškodnění za bolestné, náhrady nákladů léčení a odškodnění za věcné škody, totiž mohou připadat v úvahu také další nároky, které by poškozený lyžař bez právní pomoci těžko uplatňoval. Pojišťovna by se měla vždy postarat také o to, aby nevázla komunikace mezi zahraničními advokáty a klientem.

Proto je důležité vybrat si na základě referencí takovou pojišťovnu, která plní své povinnosti, jež vyplývají z uzavřené smlouvy, například o pojištění léčebných výloh nebo úrazového pojištění, případně pojištění odpovědnosti za škodu.

Závěrem je rovněž třeba zdůraznit, že řešení každého konkrétního případu je individuální a při jeho vyřizování proto není možné postupovat podle šablony.

Připraveno ve spolupráci s www.das.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak je to s odškodněním při nehodě v zahraničí?

29. 11. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Jak je to s odškodněním při nehodě v zahraničí?

Na odškodnění bouračky v zahraničí se vztahuje cizí legislativa. Pokud jde o členskou zemi Evropské unie, může poškozený uplatňovat své nároky i v České republice. Není však možné uplatňovat... celý článek

Měníte povinné ručení? Pozor na včasnou výpověď starého!

19. 11. 2010 | František Mašek | 15 komentářů

Měníte povinné ručení? Pozor na včasnou výpověď starého!

I když většině řidičů dávno nekončí smlouva o povinném ručení koncem roku, bývá přesto podzim obdobím, kdy nabízejí pojišťovny nejvíc novinek. Běžná je sice nabídka komplexních služeb,... celý článek

Pojištění: Jste připraveni na zimu?

22. 10. 2010 | František Mašek

Pojištění: Jste připraveni na zimu?

Soudě podle dřívějšího příletu havranů, má být prý letošní zima krutá. Meteorologové ale tvrdí, že se počasí na celou zimu nedá předpovědět. Aby nebyla krutá pro vaši peněženku či zdraví,... celý článek

Jak se domoci odškodnění za zkaženou dovolenou?

5. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Jak se domoci odškodnění za zkaženou dovolenou?

Řada Čechů jezdí na dovolenou na podzim. Někdy během ní zažijí nemilé překvapení, například v podobě horšího ubytování, než mají ve smlouvě. Jak se domoci svých práv?

Co dělat, když vám ukradli auto, pořízené na leasing

15. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Co dělat, když vám ukradli auto, pořízené na leasing

Ukradli vám auto, které jste si koupili na leasing před skončením leasingové smlouvy a vy jste tedy bez automobilu i bez peněz? V takovém případě si je třeba prostudovat podmínky vypořádání... celý článek

Partners Financial Services