Sberbank vylepšuje spořicí účty. Zvýhodní vyšší vklady

pk | rubrika: Aktuality | 17. 6. 2019

Až na 1,5 procenta může dosáhnout úrok u spořicího účtu od Sberbank po dnešním zvýšení. Přiblíží se mu ovšem jenom ten, kdo si do banky uloží víc než tři miliony korun. Nejvyšší sazbou se mu pak bude úročit jenom část přesahující právě tři miliony.

Sberbank se rozhodla vydat proti obecnému trendu a zvýhodnit vyšší vklady. Čím víc si klient uloží, tím vyšší úrok dostane. Podmínkou pro lepší zhodnocení ale je, že bude „aktivně využívat“ i běžný účet od stejné banky.

Základní sazba pro spořicí účet nazvaný Fér spoření Plus zůstává na 0,53 %. Tu dostanete na vklady do 300 tisíc korun, když zároveň nevyužíváte běžný účet. Vyšší vklady jsou teď úročeny lépe: 0,35 % pro částky od 300 tisíc do jednoho milionu, 0,45 % od jednoho do tří milionů a 0,55 % pro víc než tři miliony.

Nejatraktivnější je ode dneška nabídka pro lidi, kteří si k běžnému účtu Fér konto Aktiv nebo Optimal (tedy kromě varianty Mini) založí nový spořicí účet. Na část vkladu do 300 tisíc dostanou úrok 1,13 %. Vklady od 300 tisíc do jednoho milionu se úročí 1,2 %, vklady od jednoho do tří milionů 1,45 % a vklady nad tři miliony 1,5 %.

Až do dneška banka úročila vklady do 300 tisíc sazbou 1,03 %, nad tuto hranici už jenom 0,23 % a nad tři miliony symbolickými 0,01 %. Pro dosavadní spořicí účty ale dál platí dřívější sazby, k získání vyšších je potřeba založit si nový.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Příslušnou sazbou se úročí vždycky jenom část vkladu, která spadá do daného rozmezí – tedy ne celý vklad. I při vkladu mírně nad tři miliony tak bude skutečný úrok nižší, protože na většinu úspor se uplatní nižší sazby.

Nabídka vyšších úroků platí jenom pro spořicí účty založené od 17. června do konce srpna. Banka zatím počítá s tím, že u nich vyšší úrok nechá i dál, přesto se může kdykoliv změnit.

Nový spořicí účet si může založit i kdokoliv z dosavadních klientů. „Na základě jejich zájmu o převedení spořicího účtu na nový jim banka vše zařídí,“ říká mluvčí Sberbank Radka Černá.

Lidé, kteří si spoření založili dřív a nepřevedou si ho na nový spořicí účet, však od konce léta dosáhnou na nižší úrok než doteď – aspoň podle podmínek, které má banka na svém webu s platností od 20. srpna. Například základní sazba pro spoření do 300 tisíc korun bez běžného účtu by měla klesnout z 0,53 na 0,23 %, s běžným účtem z 1,03 na 0,8 %. U vyšších vkladů naopak sazby oproti dřívějšku stoupnou. 

A jak snadno splníte klíčovou podmínku používat i běžný účet od Sberbank? Varianta běžného účtu Aktiv stojí 99 Kč měsíčně, varianta Optimal 199 Kč měsíčně. Obě ale můžete mít zadarmo, když vám z účtu odejde aspoň pět plateb měsíčně – do limitu se počítají i platby debetní kartou. Na variantu Optimal bez poplatků dosáhne také ten, kdo má ve Sberbank uložený aspoň milion korun.

Dodejme, že Sberbank dál účtuje pět korun za každou odchozí platbu ze spořicího účtu do jiné banky. Konkurence přitom nabízí podobné převody bez poplatku.

Konkurenční spořicí účty většinou dávají za vyšší vklady méně peněz. Výjimkou je Trinity Bank, která nabízí 1,38 % (pro nové účty dočasně 1,58 %) bez omezení výše vkladu. Lepší podmínky pro vyšší vklady nabízejí i Banka Creditas, Equa a Fio banka. Jenom o bohatší klienty má zájem privátní J&T Banka. 

Kam s nimi?

Stavební spořitelny mají zájem o nové klienty a lákají na lepší úrokovou sazbu nebo alespoň slevu na poplatku za uzavření.

Porovnání stavebního spoření: Kdo nabízí nejlepší


Prodej protiinflačních státních dluhopisů skončil. Co vám zbývá, než se případně objeví další?

Jak porazit inflaci? Prošli jsme bezpečné možnosti

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Sberbank, spoření, spořicí účty

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

7. 4. 2024 | Petr Kučera

Česká spořitelna přestala nabízet vkladní knížky. Založí je poslední banka

Česká spořitelna definitivně přestala zakládat vkladní knížky pro nové zájemce. Dříve založené knížky neruší. Poslední bankou, která novou vkladní knížku založí, zůstává ČSOB.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

3. 4. 2024 | Petr Kučera

Spořicí účty: úroky klesají i v KB, Max bance a Creditas

Banky pokračují ve snižování úrokových sazeb na spořicích účtech.

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Partners Financial Services