Češi bohatnou! Jenže pomalu

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 29. 10. 2013 | 24 komentářů
Za poslední rok v průměru stouply vklady českých domácností na bankovních účtech o čtyři tisíce korun na osobu. Objem všech finančních aktiv českých domácností roste o poznání rychleji.
Češi bohatnou! Jenže pomalu

Podle údajů České bankovní asociace vzrostl celkový objem klientských vkladů uložených v tuzemských bankách ke konci srpna 2013 meziročně o 176,5 miliard korun (tedy o 5,7 %). Celkově tak české banky včetně stavebních spořitelen mají na účtech 3,26 bilionu korun. Lehce přes polovinu z této sumy tvoří vklady domácností. Na jednoho Čecha tak v průměru připadá necelých 180 tisíc korun. Za poslední rok si v průměru každý Čech uložil do banky zhruba čtyři tisíce korun. Úspory českých domácností držené na účtech v bankách tedy rostou. Po přepočtu na jednu osobu ale nelze říct, že bychom nějak závratně bohatli.

Rychlejším tempem roste objem vkladů v podnikatelské sféře. Ani tady ale nejde mluvit o tom, že by si české firmy výrazně polepšily. Nárůst objemu vkladů v podnikatelské sféře je do značné míry tažen snahou o vytváření větších rezerv na úkor investic, s čímž koresponduje i velmi pomalý růst HDP české ekonomiky.

Objem vkladů v tuzemských bankách roste

Zdroj: Česká bankovní asociace – Banky a fakta

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Objem termínovaných vkladů klesá

Zajímavé je, že zatímco celkový objem vkladů roste, objem termínovaných vkladů naopak klesá, a to jak u domácností, tak i v podnikatelské sféře. Klesající úroky z vkladů pravděpodobně vedou domácnosti i firmy k postoji, že preferují likviditu před lehce vyšším úrokem. Těch pár desetin procenta navíc u termínovaných vkladů jim už nestojí za to, že se k penězům po určitou dobu nemohou dostat.

Pozornost si zaslouží také srovnání se zbytkem Evropy. Vklady českých domácností sice rostou, ale pomalejším tempem než průměr v Evropě. Závidět můžeme nejvíce Polákům. Také u sousedů na Slovensku rostou vklady domácností v bankách rychlejším tempem než v Česku. Na druhou stranu, ve srovnání s Maďarskem nebo Slovinskem si české banky rozhodně nemůžou stěžovat, tamní banky se potýkají s odlivem vkladů. Ovšem to ještě neznamená, že maďarské a slovinské domácnosti chudnou. Spíše je to důsledek rostoucí nedůvěry ve stabilitu bankovního sektoru. Lidé na Kypru by mohli nejlépe vyprávět.

Růst objemu vkladů lehce zaostává za evropským průměrem

Zdroj: Česká bankovní asociace – Banky a fakta

Anketa

Bohatnete?

Finanční aktiva domácností také rostou

Na závěr se podívejme na údaje o vývoji veškerých finančních aktiv českých domácností, který mapuje společnost Allianz. Do finančních aktiv jsou v tomto případě započítány i cenné papíry nebo vklady v podílových fondech, v důchodových produktech a v pojišťovnách, nebere se však v potaz hmotný majetek ani nemovitosti. Tato data vypadají daleko optimističtěji. Na druhou stranu mají dle mého názoru horší vypovídací hodnotu, pokud jde o průměrnou českou domácnost, neboť tyto údaje ve větší míře zkresluje vývoj hodnoty majetku horních desíti procent obyvatel.

Podle analýzy společnosti Allianz stoupl v roce 2012 objem finančních aktiv českých domácností o 6,8 procenta. Po odečtu všech závazků disponuje průměrná česká domácnost finančními aktivy ve výši 15 297 eur na osobu (tj. přibližně 250 tisíc korun na osobu). Pro srovnání, průměrná americká domácnost disponuje finančními aktivy v hodnotě lehce přes sto tisíc eur na osobu (tj. přibližně 2,5 milionu korun). Zde však ještě v mnohem větší míře platí, že toto číslo bude mít daleko od mediánu, protože i v USA horních deset procent obyvatel vlastní většinu finančních aktiv.

Abyste si ale nepřipadali chudí – například v Indii má průměrná domácnost finanční aktiva ve výši 747 eur na osobu (necelých 20 tisíc korun). A dokonce i na Novém Zélandu je na tom průměrná domácnost hůř než v České republice s čistými úsporami ve výši 6718 eur (tedy necelých 170 tisíc korun). Největšími úsporami naopak disponují Švýcaři s průměrným objemem finančních aktiv ve výši necelých 142 tisíc eur (tj. přes 3,5 milionu korun).

Čistá finanční aktiva domácností

Zdroj: Allianz Global Wealth Report 2013

Země

roční změna

EUR na hlavu

 

Země

roční změna

EUR na hlavu

Švýcarsko

6 %

141 895

 

Norsko

8 %

10 589

USA

8 %

100 711

 

Česká republika

7 %

10 096

Japonsko

3 %

83 610

 

Chorvatsko

6 %

6 791

Belgie

7 %

73 523

 

Nový Zéland

10 %

6 718

Nizozemí

8 %

68 756

 

Maďarkso

4 %

6 534

Kanada

8 %

66 553

 

Polsko

10 %

5 221

Velká Británie

6 %

58 905

 

Slovensko

8 %

5 009

Austrálie

15 %

57 401

 

Čína

20 %

4 719

Francie

5 %

44 306

 

Brazílie

15 %

2 730

Německo

5 %

41 954

 

Rusko

18 %

1 705

Španělsko

1 %

17 211

 

Turecko

9 %

1 614

Řecko

-2 %

10 977

 

Indie

22 %

747

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2013 6:48, Roger

Samozřejmě, že Češi bohatnou. To se stačí podívat všude okolo sebe.

Bizarní na tom však je, že zároveň jak bohatnou stále více remcají, jak jsou na tom špatně. Negativní myšlení a vrozená nespokojenost je vlastní lidské rase stejně tak jako počet končetin či neochota přemýšlet racionálně. To raději uvažovat tak, mám se sice dobře (ve srovnání s celou historií lidstva), ale nadávají všichni okolo, no tak budu nadávat taky... Ach ten stádní druh homo sapiens iracionalitus :-( .

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 10. 2013 18:16, Rada

"Samozřejmě, že Češi bohatnou. To se stačí podívat všude okolo sebe."

Můžete to popsat konkrétněji? Kdo podle vás bohatne? Firmy, domácnosti, či snad stát nebo obce?

Zaměstnancům (ti si stěžují hned po živnostnících nejvíc) reálná mzda již delší dobu klesá, tudíž jednoznačně chudnou. Bohužel většina domácností chudne poměrně rychle, protože nominální mzda většině lidí roste jen velmi pomalu zatímco potraviny zdražují velmi rychle.

Dříve si dvě třetiny nových aut pořídily domácnosti a třetinu firmy. Dnes kupují domácnosti jen polovinu nových automobilů.

Dle tabulky v článku vrostly vklady domácností o pouhých 2,31% zatímco vklady nefinančních podniků vzrostly o 7,43% a vklady živnostníků o 19,76% (a to si živnostníci všude stěžují, že jsou před ukončením činnosti a že žijí z podstaty).

Firmy v průměru bohatnou, toho jsem si všiml i bez tohoto článku, nicméně domácnosti nebohatnou (jen o něco víc než dříve šetří). Většina zaměstnanců si podle mě stěžuje na zhoršující se situaci oprávněně.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spořitelny přežily klinickou smrt

16. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Stavební spořitelny přežily klinickou smrt

Někdo považuje stavební spoření za produkt, který pomáhá zlepšovat bytový fond a učí Čechy dlouhodobě šetřit. Pro jiné je to naopak relikt minulosti, který by měl stát přestat podporovat.... celý článek

Kampeličky čekají těžké časy. Klienti jim ale věří

30. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Kampeličky čekají těžké časy. Klienti jim ale věří

Dvě až tři kampeličky mají problém. Zásadní otázka: Jde jen o ně, nebo je problém hlubší a týká se všech záložen? Odborníci se dohaduji, jestli jsou současné trable způsobené jen chybami... celý článek

Srovnání termínovaných vkladů: Vyplatí se jim dát přednost před spořicími účty?

25. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Srovnání termínovaných vkladů: Vyplatí se jim dát přednost před spořicími účty?

Jaké úrokové sazby vám nabídnou banky a družstevní záložny u ročních a dvouletých termínovaných vkladů s úložkou sto tisíc a jeden milion korun? A zahýbají s trhem „termíňáků“ problémy... celý článek

Srovnání spořicích účtů: Kdo nejlépe zhodnotí sto tisíc a kdo milion?

19. 9. 2013 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Srovnání spořicích účtů: Kdo nejlépe zhodnotí sto tisíc a kdo milion?

Pohled na žebříček nejlépe úročených spořicích účtů je měsíc od měsíce méně radostný. Úrokové sazby neúprosně klesají a s inflací se daří bojovat jen pár účtům. Přečtěte si, které spořicí... celý článek

Akční nabídky finančních produktů, srovnání investičních poplatků a další novinky na Peníze.cz

14. 6. 2013 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akční nabídky finančních produktů, srovnání investičních poplatků a další novinky na Peníze.cz

Přinášíme vám stručné představení klíčových novinek na našem webu za poslední tři měsíce.

Partners Financial Services