Rodičovský příspěvek 2019. Kalkulačky a pravidla

Peníze.cz přinášejí sadu rodičovských kalkulaček aktualizovaných pro rok 2019. Snadno si s nimi spočítáte, jak rychle můžete na rodičovské dovolené vybírat rodičovský příspěvek nebo jak změnit výši měsíční dávky rodičovského příspěvku, pokud čekáte narození dalšího potomka.
Rodičovský příspěvek 2019. Kalkulačky a pravidla

Podle plánů Ministerstva práce a sociálních věcí si měli rodiče letos v létě polepšit: MPSV navrhovalo zvýšit celkovou sumu rodičovského příspěvku o čtyřicet tisíc korun. Po dohodě s Ministerstvem financí se ale růst příspěvku o půl rok posouvá. Přidáno tak rodiče dostanou až v lednu 2020. Namísto plánovaných čtyřiceti se ale rodičovský příspěvek zvedne o osmdesát tisíc korun.

Pro letošek tak rodičovský příspěvek odpovídá částce 220 tisíc korun na jedno dítě a 330 tisíc korun pro dvojčata a vícerčata. Jak rychle lze celkovou sumu vyčerpat a jaká pravidla je potřeba dodržet? Poradíme.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Rodičovský příspěvek. Jak rychle čerpat?

Rodičovský příspěvek vyplatí stát všem, neohlíží se přitom na předchozí zaměstnání nebo výši výdělků. Čerpání dávky obvykle navazuje na výplatu peněžité pomoci v mateřství. Záleží ale, jestli rodič splní podmínky pro její přiklepnutí. Konkrétní souhrn pravidel najdete v článku:

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství rozhoduje také o rychlosti čerpání rodičovského příspěvku. Celkovou sumu 220 tisíc korun (330 tisíc korun pro vícerčata), nejde vybrat najednou. Úřad práce ji vyplácí postupně, v pravidelných měsíčních dávkách. Výši měsíčního příspěvku (a tedy i rychlost čerpání) je sice možné volit a znovu měnit, ne ale libovolně, vždycky je stanovené určité maximum: jestliže rodič dosáhl na peněžitou pomoc v mateřství, odpovídá jedna dávka rodičovského příspěvku maximálně měsíční mateřské.

Jednoduše řečeno: když matce dítěte vznikne nárok na mateřskou 17 280 korun měsíčně (odpovídá hrubé mzdě pětadvacet tisíc korun), bude stejný strop platit i pro rodičovský příspěvek. Nejrychleji tak maminka rodičovský příspěvek vyčerpá za třináct měsíců. Obecně pak můžou rodiče vybrat příspěvek nejdřív za sedm měsíců, měsíční dávka přitom dělá 32 640 korun. Takové tempo odpovídá mzdě 47 tisíc korun hrubého a vyšší.

Výjimka platí pro rodiče, kteří pobírali mateřskou nižší než 7600 korun – v jejich případě se strop měsíčního příspěvku zvyšuje právě na částku 7600 korun. V praxi jde především o osoby samostatně výdělečně činné:

Při určení maximální hranice rodičovského příspěvku srovnává úřad práce, který z rodičů by měl nárok na vyšší mateřskou. Pokud se tedy mateřská vyplácela na základě nemocenského pojištění matky, ale otec má vyšší příjmy, bude horní strop měsíčního rodičáku odpovídat peněžité pomoci v mateřství, která by náležela jemu.

Příspěvek vs. dovolená

V souvislosti s pobíráním rodičovského příspěvku se často naráží také na pojem rodičovská dovolená. Platí, že zatímco rodičovský příspěvek vyplácí stát, rodičovskou dovolenou poskytuje zaměstnavatel. Čerpat ji lze maximálně do tří let věku dítěte, klidně i opakovaně. Během čerpání rodičovské dovolené zároveň nelze zaměstnance vyhodit. Víc napoví náš článek.

Zpátky z mateřské nebo rodičovské dovolené. Kdy vám musí držet jen práci a kdy i židli

Výše uvedené se ovšem týká hlavně rodičů, kteří chtějí vybrat rodičovský příspěvek co možná nejrychleji. V praxi jde dávku čerpat pomalejším tempem, maximálně ale do čtyř let věku dítěte. Konkrétně nanejvýš třiačtyřicet měsíců, přičemž měsíční dávka dělá 5116 korun.

Když není nárok na mateřskou

Komu nárok na peněžitou pomoc v mateřství nevznikne, začne rodičovský příspěvek čerpat ihned po narození dítěte. Rodičům bez nároku na mateřskou úřad práce měsíčně vyplatí maximálně 7600 korun (rodičům vícerčat 11 400 korun). Celkových 220 tisíc korun tak nejrychleji vyberou za 29 měsíců, z toho poslední měsíc bude dávka dělat pouze 7200 korun.

Rodičovský příspěvek 2019

měsíců

Další kalkulačky

Jednou za čtvrt roku lze výší měsíční dávky a tím pádem i rychlost čerpání měnit. Zároveň platí, že dávku úřad práce vyplácí pouze na nejmladšího potomka v rodině. Jinak řečeno: když se v průběhu čerpání příspěvku na první dítě narodí další ratolest, výplata dávky pro staršího sourozence se stopne. Bez ohledu na to, kolik z celkových 220 tisíc korun jste stihli vyčerpat. S naší kalkulačkou si ale lehce spočítáte, jak si během čekání na druhé dítě vybrat co nejvíc, co nejrychleji.

Rodičovský příspěvek 2019

měsíců
měsíců

Další kalkulačky

Rodičovskému příspěvku na druhé dítě může případně předcházet peněžitá pomoc v mateřství. Záleží, zda na ni matka měla nárok se starším dítětem a splňuje následující podmínky: na mateřskou nastoupí nejdéle do čtyř let věku staršího dítěte a pracovní poměr, na jehož základě jí dříve nárok na mateřskou vznikl, stále trvá.

Tip!

Většina maminek si myslí, že z mateřské dovolené se plynule přechází na dovolenou rodičovskou. Omyl. Pokud čerstvá matka nevyčerpala před nástupem na mateřskou v práci veškerou řádnou dovolenou, vyplatí se jí, když si ji vybere právě mezi mateřskou a rodičovskou.

Šikovná rada: mezi mateřskou a rodičovskou si vezměte normální dovolenou

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 9. 2019 17:24, Andrea

Dobrý den, mám dotaz:

jsem studentka a na mateřskou nárok nemám. Manžel je už třetím rokem zaměstnaný, nárok by měl, ale na mateřskou nepůjde. Je přesto možné výši rodičovského příspěvku napočítat z jeho platu?

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services