Úvěry Sberbank má koupit Česká spořitelna

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 14. 10. 2022 07:15 aktualizováno 14. 10. 2022 07:40
Úvěry Sberbank má koupit Česká spořitelna

Zdroj: Jana Divinová

Úvěry zkrachovalé Sberbank CZ by měla koupit Česká spořitelna. Insolvenční správkyně Jiřína Lužová dnes oznámila, že o kupní smlouvě na prodej úvěrového portfolia bude jednat exkluzivně právě s Českou spořitelnou.

Věřitelský výbor schválil nabídku na odkoupení úvěrového portfolia v nominální hodnotě 47,7 miliardy korun, která byla vybrána z došlých nabídek jako nejvýhodnější. Souhlas věřitelského výboru znamená, že insolvenční správkyně může pokračovat v prodeji. S transakcí musí ještě souhlasit i soud, Česká národní banka a Úřad pro hospodářskou soutěž.

Pokud půjde vše hladce, stanou se klienti, kteří od Sberbank mají úvěr a řádně ho splácejí, začátkem prosince klienty České spořitelny. Díky tomu opět dosáhnou na služby, které jim Sberbank v insolvenci a bez licence už nemůže nabídnout – například možnost úpravy splátkového kalendáře, pokud by se kvůli zhoršené ekonomické situaci dostali do potíží se splátkami.

„Česká spořitelna nabídla cenu, která by společně s dostupnou hotovostí a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ měla dostačovat k 100% uspokojení věřitelů v první skupině (pohledávky Garančního systému finančního trhu, tedy fondu pojištění vkladů – pozn. red.), 100% uspokojení věřitelů v druhé skupině (fyzické osoby, malé a střední podniky – pozn. red.) a s velkou pravděpodobností k více než 90% uspokojení věřitelů ve třetí skupině (krajů, obcí a velkých společností),“ dodává insolvenční správkyně. Nabídnutou kupní cenu nezveřejnila.

Komu patří

Zdroj: Shutterstock

„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkali někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

„Celý proces prodeje a následné migrace dobrých aktiv novému kupci bych ráda uskutečnila začátkem letošního prosince,“ řekla Lužová v nedávném rozhovoru pro Peníze.cz.

Celkově jde o víc než 43 tisíc úvěrů pro 659 firem, 3184 menších podnikatelů a 31 588 retailových klientů. Z toho hypotéky má 13 322 klientů a spotřebitelské úvěry 20 277.

„Potvrzuji, že jsme závaznou nabídku na koupi úvěrového portfolia Sberbank podali a pokračujeme v jednání. Další informace v tuto chvíli nebudeme poskytovat,“ říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Pro klienty Sberbank se v současné chvíli nic nemění, zdůrazňuje. Klienti s úvěrem od Sberbank by podle něj měli vyčkat do ukončení prodejního procesu, a zatím se neobracet na Českou spořitelnu.

Insolvenční správkyně se snaží o rychlý prodej. Platební morálka dlužníků se zhoršuje a Sberbank CZ také hrozí, že po 12. prosinci už nebude mít kvůli americkým sankcím přístup do svého hlavního bankovního systému a dalších nepostradatelných systémů. Výjimka OFAC (amerického úřadu pro kontrolu zahraničních aktiv) z amerických sankcí na využívání IT systémů Sberbank CZ totiž platí jen do 12. prosince a podle Lužové není jisté, zda by došlo k jejímu prodloužení. Bez funkčních IT systémů je dokončení prodeje obtížné.

„Prodej může být úspěšně dokončen pouze za předpokladu, že přestane napadání proběhlé schůze věřitelů a nedojde k rozporování samotného procesu prodeje. Jedině tehdy lze očekávat úspěšné vypořádání prodeje v první polovině roku 2023 a výplatu věřitelů v druhé polovině roku 2023,“ upozorňuje insolvenční správkyně.

Zbytek úvěrového portfolia v nominální hodnotě asi tři miliardy korun, který tvoří horší úvěry, bude nadále spravovat Sberbank CZ, a.s. v likvidaci. Jeho prodeji chce Lužová spustit v příštím roce. „Předpokládám, že v tomto nabídkovém řízení už oslovíme nejen banky, ale i nebankovní společnosti,“ řekla už dříve Lužová.


Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Partners Financial Services