Počet lidí, kteří nesplácí své úvěry, výrazně klesl

jih | rubrika: Aktuality | 11. 3. 2020

V loňském roce výrazně klesl počet lidí, kteří nezvládají splácet své úvěry. Naopak narostl počet lidí, kteří mají hypotéku i úvěr na spotřebu. Ukazují to data bank, stavebních spořitelen nebo úvěrových společností v Bankovním a Nebankovním registru klientských informací.

Počet lidí, kteří nezaplatili alespoň tři po sobě jdoucí splátky, u úvěrů na bydlení loni klesl na 16 301, tedy meziročně o 4368 (21 %). To byl nejrychlejší meziroční pokles za posledních pět let.

Počet lidí, kteří nespláceli své úvěry na spotřebu, dosáhl na konci minulého roku 207 685. To je o 45 094 lidí méně než koncem roku 2018 a pokles o necelých 18 procent.

„Vývoj platební morálky u klientů s dluhy na spotřebu byl v uplynulých letech výrazně odlišný od vývoje u úvěrů na bydlení, kde v posledních čtyřech letech zaznamenáváme nepřetržitý pokles počtu nesplácejících klientů, který přitom stále zrychluje. U úvěrů na spotřebu počet klientů v problémech ještě v roce 2016 rostl, v roce 2017 začal stagnovat a teprve v průběhu roku 2018 začal jejich počet klesat,“ říká Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací.

Objem ohroženého dluhu, tedy dluhu, u kterého nebyly zaplaceny tři po sobě následující řádné splátky úvěru nebo který byl zesplatněn, dosahoval na konci roku 2019 celkem 30,8 miliardy korun. Meziročně se tak snížil o 3,7 miliardy, respektive o 10,6 procenta. Jeho pokles tak oproti minulým letům mírně zpomalil.

Objem nespláceného dluhu na spotřebu dosahoval 22,3 miliardy korun, meziročně o 2,1 miliardy korun (8,7 %) méně. Objem nespláceného dluhu určeného na bydlení dosahoval 8,4 miliardy korun a meziročně se snížil o 1,5 miliardy, tedy o 15,4 procenta.

Podíl lidí s nespláceným dluhem podle krajů. Modrá vyjadřuje spotřebitelské úvěry, oranžová úvěry na bydlení. Zdroj: CRIF

Úvěrů na bydlení je méně

Celkový dluh obyvatel Česka evidovaný oběma registry dosahoval ke konci roku 2019 celkem 2,45 bilionu korun a meziročně tak vzrostl o 134,9 miliardy, tedy o 5,8 procenta. Růst celkového zadlužení obyvatel byl loni nejnižší od roku 2015, a to především kvůli zpomalování trhu s úvěry na bydlení.

Ten tvoří 80 procent veškerého dluhu obyvatel České republiky a koncem roku 2019 dosahoval 1,95 bilionu korun. Meziročně tak vzrostl o 103,3 miliardy, tedy o 5,6 procenta, což je nejnižší přírůstek od konce roku 2015.

Když už musíte...

... půjčte si u někoho normálního

Většinou nejvíc ušetříte, když nekoupíte. Ale jsou i půjčky nezbytné a jsou půjčky, které si na sebe vydělají. Pokud úvěr vážně potřebujete, nechejte si porovnat nabídky. A pokud bude půjčka nesmysl, řekneme vám to.

Počet lidí s úvěrem na bydlení se meziročně snížil o 12 tisíc a počet úvěrových smluv o 15 tisíc. Jde o první meziroční pokles počtu klientů s úvěrem na bydlení od konce roku 2015. Za poklesem stojí klesající zájem o úvěry ze stavebního spoření, u kterých došlo meziročně k poklesu o 31 tisíc klientů. Za poslední čtyři roky se počet klientů s úvěrem ze stavebního spoření snížil o 130 tisíc, zatímco počet lidí s hypotékou vzrostl o 137 tisíc.

Koncem roku 2019 mělo hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření 1,11 milionu lidí. Jde o nejnižší počet od konce roku 2014.

Zatímco počet lidí s úvěrem na bydlení se v posledních čtyřech letech příliš nezměnil, obliba úvěrových nástrojů, které lidé používají, se změnila výrazně. Na konci roku 2015 mělo 580 tisíc lidí hypoteční úvěr a 607 tisíc lidí úvěr ze stavebního spoření. Na konci roku 2019 dosáhl počet lidí s hypotékou 718 tisíc, zatímco počet lidí s úvěrem ze stavebního spoření klesl na 497 tisíc.

Půjčky rostou

Objem dluhu, který není vázaný na bydlení a kam tedy spadají především spotřebitelské úvěry, dosáhl na konci roku 2019 výše 498 miliard korun. To bylo o 31,5 miliardy korun (6,8 %) více než na konci roku 2018.

Počet lidí s dluhem na spotřebu se meziročně zvýšil o 72 tisíc (+3 %) na 2,46 milionu a byl vůbec nejvyšší od konce roku 2014, tedy za posledních pět let.

„V uplynulém roce jsme zaznamenali jak růst počtu lidí, kteří mají pouze dluh na spotřebu, tak počtu lidí, kteří mají souběžně úvěr na bydlení a na spotřebu. Naopak počet lidí, kteří mají pouze úvěr na bydlení, klesl,“ rekapituluje Rajl.

„Určitá část klientů využila k financování bydlení nejen hypotéku či úvěr ze stavebního spoření, ale vypomohla si i krátkodobým úvěrem, který však pro tento typ financování není úplně vhodný a může pro dlužníky v budoucnu v této kombinaci představovat riziko,“ dodává ředitel registru.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services