Co přinese rok 2019 v oblasti financí? Připravte se na změny

PR článek | rubrika: PR Článek | 21. 1. 2019
Nový rok je tady a s ním pochopitelně i celá řada změn a novinek. V následujícím článku se zaměříme na záležitosti, které se mohou dotknout vašich peněženek, nebo dokonce i plánů do budoucna. Ne nadarmo se však říká, že štěstí přeje připraveným – a v tomto případě i informovaným.
Co přinese rok 2019 v oblasti financí? Připravte se na změny

Zdražování energií straší Česko

Už delší dobu je Čechům slibováno zvyšování cen energií. Největší nárůst nákladů by měl být spojen s elektřinou. Lze očekávat, že za ni v tomto roce budete platit o poměrně nepříjemných 8 až 10 % navíc. Zdraží se nám ale taky plyn. Tady by se ale stoupání nákladů mělo pohybovat „jen“ okolo 5 %.

Tato situace se nicméně netýká pouze naší země. Zvyšování cen energií postihne většinu evropských států. Alespoň malou útěchou nám může být, že za zvyšování cen může především ekonomický růst. 

Poroste inflace i ceny bytů

Stará známá písnička o růstu cen domů a bytů nedohraje svou poslední notu ani v tomto roce. Ve většině regionů bude vzestup nákladů na pořízení vlastního bydlení pokračovat, i když tempo se nejspíš zpomalí. V některých oblastech může dojít i ke stagnaci – to se ale zřejmě nebude týkat velkých měst. Snižování cen je zatím každopádně v nedohlednu.

A co dál? Budeme si muset zvyknout i na dražší potraviny a ostatní zboží. Inflace poroste o 2,4 % a u některých komodit můžete očekávat i skokové zdražení. Už před koncem roku jste výrazné zvýšení cen mohli pozorovat u některých základních potravin (brambory, cibule apod.) a tento trend bude zřejmě pokračovat. Je proto třeba na to při plánování rodinného rozpočtu myslet.

Vyšší minimální mzda, ale i pojistné pro podnikatele

Z trochu příjemnějšího soudku může být – alespoň pro ty, kterých se to týká – navyšování minimální mzdy na 13 350 Kč. Pro podnikatele a OSVČ to ale znamená rekordní zvýšení minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění a čeká je i změna způsobu splácení. Možná se však dočkají zvýšení limitů pro uplatnění výdajových paušálů.

Hypotéky a spořicí účty

Pokud uvažujete o spořicím účtu, můžete se v tomto roce s největší pravděpodobností těšit na mírně vyšší zhodnocení vkladů. Už na konci roku 2018 dosáhly nabídky úrokových sazeb i na 1,5 % (pokud nepočítáme omezené speciální akce) a u některých bank se zřejmě letos dostanou i výše. Spořicí účty by se tak mohly o něco víc vyplácet.

Kromě mírného zvýšení úroků z vkladů lze ale očekávat, že se budou taky zvedat úrokové sazby u hypoték. Spousta odborníků předpovídá i rychlý nárůst a průměrná sazba s nejvyšší pravděpodobností překročí 3 % a nejspíš se dostane i výš. Hypotéky se tedy budou dál stávat nedostupnějšími a dražšími.

Zvedání úrokových sazeb by pravděpodobně mohlo postihnout i některé nebankovní půjčky. Kvůli velké konkurenci ale nejspíš budou různé rychlé online půjčky udržovat cenu. Než se v roce 2019 rozhodnete pro nějaký finanční produkt, neváhejte do jeho výběru investovat čas. Vyplatí se to.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Partners Financial Services