Cestovní pojištění přes SMS má několik úskalí

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 21. 4. 2009 | 6 komentářů
Cestovní pojištění přes SMS má několik úskalí
Cestovní pojištění řada lidí při svých cestách podceňuje. Pojišťovny se proto snaží sjednání pojistek, co nejvíce zjednodušit. Řadu let je možné pojistit se přes internet a nyní už i přes SMS. Vypadá to jednoduše a rychle. Pokud si ale klient nezapamatuje číslo pojistky, může mí t problém.

Bez cestovního pojištění do zahraniční nejezděte, radí pojišťovny i cestovatelé, kteří bez pojistky vycestovali a nyní musí splácet vysoké účty za lékařskou péči. Kdo si ho nesjednal v dostatečném předstihu, tomu může na poslední chvíli před odjezdem pomoci mobilní telefon. Přes krátkou textovou zprávu SMS prodávají cestovní pojištění minimálně tři pojišťovny. Tento způsob sjednání pojistky má ovšem několik úskalí, kvůli kterým se nejspíš masově nerozšíří.

Pojištění přes SMS funguje jednoduše. SMS lze poslat z mobilního telefonu jakéhokoli operátora, ale vždy musí být odeslaná z území České republiky, jak upozorňuje Martina Hrbáčková z České podnikatelské pojišťovny (ČPP).Zájemce nejprve pošle na speciální číslo pojišťovny SMS s informacemi o počtu dnů, termínu začátku a konce pojištění, rodným číslem, jménem a adresou. Pokud jsou všechny tyto údaje v SMS objednávce správné, systém pojišťovny mu obratem pošle potvrzující zprávu se všemi podstatnými údaji. Ty musí pojišťovna klientovi poslat podle zákona o pojistné smlouvě.

Kterými kanály lze dle zákona prodávat pojistky

Dle § 54a a násl. občanského zákoníku může být pojistná smlouva uzavřena též prostřednictvím některého z prostředků komunikace na dálku (příkladný výčet těchto prostředků je obsažen v § 53 občanského zákoníku, jde např. o telefon, elektronickou poštu, internet). V § 66 zákona o pojistné smlouvě v kombinaci s § 54a a násl. občanského zákoníku je stanovena informační povinnost pojistitele a výčet informací, které musí být zájemci o uzavření pojištění před uzavřením pojistné smlouvy písemně nebo na trvalém nosiči dat poskytnuty a které musí být v souladu s uzavřenou smlouvou. Pojistník má navíc právo obdržet kdykoli během trvání pojistné smlouvy uzavřené na dálku pojistné podmínky v tištěné podobě a také má právo změnit způsob komunikace na dálku. Jako sankci za porušení informační povinnosti pojišťovnou občanský zákoník stanoví možnost odstoupit od smlouvy.

JUDr.Boris Vršinský, advokát

Zákon v paragrafu sedm stanoví, že pojistná smlouva musí mít písemnou formu, s výjimkou, kdy se pojistnou smlouvou sjednává takzvaná krátkodobé pojištění, tedy pojištění s pojistnou dobou kratší než 1 rok, vysvětluje advokát Boris Vršínský. „V případě, že pojistná smlouva nebyla uzavřena v písemné formě, musí pojistka obsahovat nejméně údaje, které jsou základním obsahem pojistné smlouvy, a to zejména z důvodu ochrany pojistníka v případě sporu,“ upozorňuje Vršinský. I v případě sjednání pojištění na dálku (právě třeba přes SMS) však zákon dotyčného podle Vršínského chrání stanovením informační povinnosti pojišťovny, či možností odstoupit od smlouvy ve čtrnáctidenní lhůtě bez udání důvodu.

Pojistka se přes mobil sjedná během několika minut, horší to je s placením. Ne všechny pojišťovny mají řešení, jak zaplatit vzápětí po odeslání všech údajů, aby pojistka hned začala platit. V tuto chvíli to umí jen ČPP a Uniqa, kterým pojistné zaplatí mobilní operátor a uživatel částku uhradí v rámci měsíční platby za telefon.

V pojišťovně Generalipotvrzující SMS obsahuje číslo pojistné smlouvy, bankovní spojení, výši pojistného a kontakt na asistenční službu. Rychlost sjednání pojistky si ale v tomto případě protiřečí, protože ji nelze přes SMS zaplatit. Pokud klient pojistku nezaplatí, pojištěný nebude. Zachránit ho může jedině okamžitá platba složenkou na přepážce pošty či zaplacení z bankovního účtu přes telefon nebo internetbanking. V pojišťovně Generali rozhoduje okamžik odeslání platby. Pokud se pojištěnému stane něco hned za hranicemi, je podle mluvčí pojišťovny Kateřiny Bílé třeba, aby platba se správným variabilním symbolem konkrétní pojistky byla odeslaná z účtu ještě před pojistnou událostí. Pojištění přes SMS lze sjednat pro klienty do 69 let nejdříve 10 dní před odjezdem.

Od pojišťovny Uniqaklient obdrží ze systému rovnou zprávy o provedené platbě. Taková SMS může být podle údajů z webu pojišťovny například ve tvaru: „Z Vaseho tel.uctu bylo odecteno nnn Kč na úhradu objednané pojistky.“ Podle typu objednaného balíčku pojištění klient obdrží jednu až tři tyto SMS a na závěr ještě poslední zprávu s číslem pojistné smlouvy, délkou pojištění a kontaktem na asistenční službu. Prostřednictvím jedné SMS se lze pojistit jen na devět dní. Pro pojištění delší doby je třeba poslat více SMS s návaznými daty. V případě, že klient zašle SMS v nesprávném formátu či s chybou, dostane zpět hlášku se specifikací chyby.

Co musí obsahovat pojistná smlouva

Číslo pojistné smlouvy, určení pojistitele a pojistníka, určení oprávněné osoby, určení, zda se jedná o pojištění škodové nebo obnosové, vymezení pojistného nebezpečí a pojistné události, výši pojistného, jeho splatnost a údaj o tom, zda se jedná o pojistné běžné nebo jednorázové, vymezení pojistné doby a doby, na kterou byla pojistná smlouva uzavřena, v případě pojištění osob, bylo-li dohodnuto, že se oprávněná osoba bude podílet na výnosech pojistitele, způsob, jakým se oprávněná osoba na těchto výnosech bude podílet a případná ujednání odchylná od pojistných podmínek.

JUDr.Boris Vršinský, advokát

Rychlost sjednání i placení je u pojistky Uniqa výhodou, pokud si ale chce někdo vytisknout smlouvu, má smůlu, protože systém ani u této pojišťovny na tisk není připravený. Podle doporučení asistenční služby pojišťovnyse vyplatí proto číslo pojistné smlouvy raději ze SMS opsat na bezpečné místo či SMS alespoň přeposlat ještě někomu dalšímu, aby v případě pojistné události měl dotyčný číslo k dispozici pro asistenční službu. Tam sice dokážou klienta dohledat i podle osobních údajů, protože všechny pojistné smlouvy se současně zasílají i k nim, může se ale stát, že budou po něm opakovaně žádat číslo pojistné smlouvy.

Nejkomplexnější službu klientovi pravděpodobně nabídnou v pojišťovně ČPP. Klient si zde nejen v řádech několika málo minut sjedná a zaplatí pojistku přes SMS, ale má i kdykoli možnost dodatečně si vytisknout daňový doklad či pojistnou smlouvu. To může být velká výhoda, pokud někdo v zahraničí přijde třeba o zavazadla a všechny doklady. Z jakékoliv internetové kavárny si bude moci vždy vytisknout svoji pojistnou smlouvu, podobně jako u online pojistek. Platba se strhává přímo z účtu telefonního operátora. Klient pošle SMS s patřičnými údaji a obratem obdrží informace o sjednané smlouvě, včetně jejího čísla a kontaktu na asistenční službu.

Anketa

Sjednali byste si cestovní pojistku přes SMS, kdybyste neměli žádnou?

SMS pojistky jsou na tuzemském trhu relativně krátkou dobu a zdaleka je nenabízejí všechny pojišťovny. Vedle tří uvedených o jejich zavedení uvažují například v Allianz pojišťovně. Zájem o SMS pojistky do budoucna projevuje i pojišťovna Kooperativa. Česká pojišťovna, Axaani DirectSMS pojistky zatím zavádět neplánují, protože o ně klienti nemají podle jejich průzkumů zájem. „Lidé zkrátka dávají přednost osobní konzultaci, při které mohou zjistit detaily. Pojištění není lístek na MHD nebo film na DVD,“ konstatuje Václav Bálek z ČP.

Jak má vypadat SMS na cestovní pojistku

ČPP
UNIQA
GENERALI

SMS se posílá na číslo 902 06

Tvar SMS:

SMS zpráva musí obsahovat jméno, příjmení, rodné číslo, adresu bydliště a termín počátku pojištění. Důležité je uvést začátek textu heslem CESTA a doplnit písmenný kód vybraného balíčku pojištění.

Daňový doklad včetně pojistné smlouvy lze v případě potřeby kdykoliv vytisknout na internetových stránkách ww.cpp.cz/sms.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dvě třetiny Čechů nemají pojištěnou domácnost

4. 2. 2009 | Věra Tůmová | 18 komentářů

Dvě třetiny Čechů nemají pojištěnou domácnost

Pojištění domácnosti v Česku zdaleka nemá každá rodina. Riziko, že se něco doma přihodí, je podle České asociace pojišťoven ale vysoké. Rozjíždí proto kampaň, aby majetkové pojištění... celý článek

Kde a o kolik zlevnilo letos cestovní pojištění

14. 1. 2009 | Eva Sovová

Kde a o kolik zlevnilo letos cestovní pojištění

Vyrazit na dovolenou za hranice Česka bez cestovního pojištění je zbytečné riziko. Řada pojišťoven se od letošního ledna snaží přilákat na zajímavé slevy a bonusy. Přinášíme přehled... celý článek

Pojistka u adrenalinových sportů není vždy jistá

23. 7. 2008 | Táňa Chadrabová | 8 komentářů

Pojistka u adrenalinových sportů není vždy jistá

Slunění na pláži, ochutnávka místních specialit, večer na diskotéce a sem tam nějaký zájezd do okolí - to je styl dovolené, který už spoustu lidí nebaví. Vyhledávají něco jiného: adrenalinové... celý článek

SMS za 187 milionů

14. 5. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

SMS za 187 milionů

Darování peněz prostřednictvím dárcovských krátkých textových zpráv je česká specialita, kterou se chtějí naučit v Británii či v Německu. Doma však má tento už čtyřletý systém své odpůrce.... celý článek

Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům

16. 1. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům

Na českých horách se každý rok zraní v zimě přes šest a půl tisíce lyžařů a snowboardistů. Sice nemusí na rozdíl od zahraničí platit za poskytnutou zdravotní péči či zásah horské služby,... celý článek

Partners Financial Services