SMS za 187 milionů

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 14. 5. 2008 | 5 komentářů
SMS za 187 milionů
Darování peněz prostřednictvím dárcovských krátkých textových zpráv je česká specialita, kterou se chtějí naučit v Británii či v Německu. Doma však má tento už čtyřletý systém své odpůrce. Prý může smysluplně fungovat jen pro jednorázové sbírky.

Jedna velmi stručná textová zpráva poslaná z dostatečně velkého množství mobilních telefonů může potěšit dost lidí. Přitom to nemusí být ani vtip, gratulace, soutěž či hra. Řeč je o takzvaných DMS (Donors Message Service) neboli dárcovských textových zprávách. Ty fungují jako forma příspěvku na charitativní projekty. V Česku funguje tento způsob sbírek čtyři roky. Ve světě se podobný systém podle Kláry Šplíchalové z Fóra dárců, která projekt organizuje ve spolupráci s Asociací provozovatelů mobilních sítí, začíná nyní rozvíjet na Slovensku a v Bulharsku. „O jeho zavedení usilují ve Velké Británii a v Německu,“ doplňuje Šplíchalová.

Jak poslat DMS

Služba DMS má jednotné telefonní číslo pro všechny projekty a pro všechny operátory 87777 a stejný obsah SMS zpráv DMS HESLO (heslo daného projektu).

Postup jak poslat DMS, když:

Znám SMS heslo organizace:

Napište textovou zprávu ve tvaru: DMS HESLO a odešlete ji na číslo 87777.

Neznám SMS heslo / chci si vybrat novou organizaci:

Na stránkách, zvolte organizaci ze seznamu aktivních projektů a opište si její heslo.

Napište textovou zprávu ve tvaru: DMS HESLO a odešlete ji na číslo 87777.

Od roku 2004, kdy projekt DMS vznikl, odeslali Češi už téměř sedm milionů SMS zpráv. Veřejně prospěšným projektům tak poslali dohromady kolem 187 milionů korun.

Jedna DMS odesílatele stojí 30 korun, na charitu přijde 27 korun. Zbývající tři koruny jdou podle Kláry Šplíchalové na provozní náklady projektu, technické i poradenské. Mezi technické náklady spadá například aktivace a deaktivace hesel, příprava a programování odpovědních SMS zpráv, pravidelné statistiky. Poradenství se týká zejména toho, jak získat povolení ke sbírce, případně konzultace k vyúčtování DMS sbírky. Občas se najímají externí daňoví specialisté, auditoři a právníci. Celkové provozní náklady projektu DMS se za jeho čtyřletou existenci vyšplhaly na 21 milionů korun.  Řada neziskových organizací, které se projektu účastnily nebo chtěly účastnit, tuto výši kritizuje. Většina oslovených organizací se to však oficiálně obává uvést, aby si prý neuzavřela možnost spolupráce s DMS či Fórem dárců.

DMSka je produkt, který může dobře fungovat při jednorázových kampaních, nejvíce efektivní je při humanitárních katastrofách, a to jak v Česku, tak i u zahraničních neštěstí,“ říká například ředitel občanského sdružení Máme otevřeno? Jiří Škvor. Upozorňuje však na problémy s propagací a návratností dlouhodobé investice do takovéhoto způsobu sbírky: „Pro běžné fungování neziskových organizací je DMS nástroj, do kterého je třeba investovat, aby žil, který ale dlouhodobě nepřináší prakticky žádné peníze.“ A to je také jeden z důvodů, proč některé neziskové organizace sbírkový systém DMS jako nástroj dlouhodobého získávání peněz po čase opouštějí.

Nejúspěšnější projekty DMS

Tsunami: cca 1,8 milionů DMS
Kuře: 375 498 DMS
Unicef: 205 212 DMS
Adventní koncerty České televize: 178 263 DMS
Kapka naděje: 69 456 DMS

Zdroj: Forum dárců

Dokud se neobjeví masivní kampaň v médiích, kterou by doprovázely příběhy o obětech a postižených, většinu lidí zpravidla vůbec nenapadne, aby nějaké neziskové organizaci posílali DMS. „Je to prostě dané podstatou DMS. Člověk běžně nemá důvod jen tak vzít telefon a DMSku poslat. Musí dostat silný impuls, aby to udělal, a organizace takového silného impulsu je natolik nákladná, že se nevrátí ani investice do ní, natož nějaká přidaná hodnota,“ dodává Škvor.

Navzdory výtkám je systém posílání DMS pro řadu dárců snazší i jistější způsob pomoci než třeba pouliční sbírky. Organizace, které se chtějí do DMS připojit, musí projít výběrovým řízením a splnit zásady pro zapojení do DMS služby. Musí například existovat minimálně dva roky, což se dokládá výroční a finanční zprávou. Jejich projekt musí mít také širší společenský dopad a být veřejně prospěšný. Organizace je rovněž povinna jasně definovat způsob využití získaných finančních prostředků z DMS. Do projektu se podle organizátorů může zapojit každý typ neziskové organizace (ať už občanské sdružení, církevní právnická osoba, nadace či nadační fond nebo obecně prospěšná společnost), která splňuje podmínky pro registraci a předloží všechny potřebné dokumenty a informace o projektu, který má být prostřednictvím DMS podpořen.

Anketa

Už jste někdy přispěli prostřednictvím DMS?

Peníze, které pošlou dárci prostřednictvím DMS, se přes účet e-Banky posílají neziskovým organizacím jednou měsíčně. Dárci mohou pohyby na tomto účtu sledovat a snadno tak zjistí, kolik která organizace vybrala peněz. (viz transparentní účet zde: http://www.ebanka.cz/tran_uct/500400.html). Podle vedoucího komunikace eBanky a RaiffeisenbankJakuba Puchalského je vedení transparentního účtu včetně přímého bankovnictví zdarma, platí se pouze za transakce dle ceníku banky.

Jaké máte zkušenosti s fundraisingem neziskových organizací? Podělte se o názor a zkušenosti s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

26. 3. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

Zaplatit mobilem, hodinkami či speciální čipovou kartou už není hudba budoucnosti. České banky se zatím do těchto vychytávek příliš nehrnou. Karetní společnosti přitom od letošního... celý článek

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

29. 2. 2008 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

Když se řekne příkaz k úhradě, leckomu se může vybavit snadná bankovní operace. V době rychlých počítačů a internetu by přece neměla trvat déle než několik vteřin. Jenže nějakou dobu... celý článek

Sytý hladovému nevěří aneb jak banky přispívají na dobročinnost

22. 12. 2006 | Kateřina Boušová

Sytý hladovému nevěří aneb jak banky přispívají na dobročinnost

Umí být banky štědré? Kolik z 30 miliard korun, které vydělaly v prvních devíti měsících letošního roku, věnují na dobročinnost? Na jaké projekty přispívají? Patří charita k "dobrým... celý článek

Světoví boháči-filantropové: již nestačí jen mít, musí se i dávat

29. 3. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Světoví boháči-filantropové: již nestačí jen mít, musí se i dávat

Bill Gates plánoval dobročinnost až na stáří. Při čtení zprávy Světové banky se ale s filantropií rozhodl nemeškat a nasadil tak super bohatým vysokou "charitativní laťku". Podle magazínu... celý článek

Jak české firmy investují do veřejně prospěšné činnosti

29. 12. 2005 | Kateřina Boušová

Jak české firmy investují do veřejně prospěšné činnosti

Možná jste si u štědrovečerní večeře v teple domova uvědomili, že ne každý má to štěstí strávit svátky v příjemné atmosféře a pod vánočním stromkem najít hromadu dárků. Mnoho z nás... celý článek

Partners Financial Services