Automatizace účetnictví s AI: Stejný čas, třikrát víc zpracovaných faktur

PR článek | rubrika: FINEXPO | 18. 12. 2023
Čím dál víc společností investuje do digitalizace, která urychluje rutinní práci, sníží chybovost procesů a šetří náklady. První krok může být automatizace účetnictví. Jak to funguje v praxi, přibližuje Rastislav Táborský ze společnosti Immocap, která takový systém využívá.
Automatizace účetnictví s AI: Stejný čas, třikrát víc zpracovaných faktur

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Proč jste se rozhodli digitalizovat zpracování a celkově správu faktur?

V posledních letech naše firma zaznamenala značný růst a s ním se zvýšila také administrativní agenda. Konkrétně se u nás ztrojnásobilo množství faktur, které jsme sice evidovali v rámci schvalovacího systému, ale všechny údaje jsme museli přepisovat ručně. Chtěli jsme držet krok s dobou a zároveň si usnadnit práci, proto jsme se rozhodli tento proces zautomatizovat a připravit se na další růst firmy. Nový systém snížil časovou náročnost administrativních úkonů a kolegové v back office se mohou věnovat jiným činnostem.

Jaké kroky za vás systém konkrétně dělá?

Řešení od Konica Minolta využívá umělou inteligenci, díky níž dokáže faktury v PDF či image formátu přečíst, najít v nich potřebné informace a vyplnit je do předdefinovaných polí v odpovídající datové struktuře. Automaticky také kontroluje některé údaje, jestli je například dodavatel uvedený na faktuře registrovaný v informačním systému.

Pokud systém fakturu nezpracuje zcela automaticky, zobrazí uživateli náhled faktury a vytěžené informace v přehledném uživatelském rozhraní. To je optimalizované pro jednoduchou a rychlou kontrolu či ruční opravu těch dat, která nebylo možné strojově přečíst a pomocí AI s jistotou zpracovat.

Další části systému zajišťují bezpečné uložení zpracovávaných dokumentů a vytěžených dat nebo systematizaci a vizualizaci procesu zpracování faktur a souvisejících informací.

Jaká je největší výhoda toho, že systém funguje v cloudu?

Jednou z mnoha výhod je možnost využít umělou inteligenci, která při vytěžování dosahuje úžasných výsledků i bez trénování na konkrétní typ faktur. Jednodušší je samozřejmě také vývoj a aktualizace systému ze strany dodavatele. To je důležité jak z hlediska IT bezpečnosti, tak snadného nasazování nových, zdokonalených verzí, které dokážou extrahovat stále víc údajů s vyšší přesností. V neposlední řadě se nemusíme zabývat nákupem, škálováním a správou potřebné infrastruktury, protože celé řešení využíváme formou služby.

Několikrát jste zmínil umělou inteligenci. Jak velkou roli v procesu zastává?

Umělá inteligence zajišťuje strojové zpracování dokumentů a extrakci potřebných údajů z faktur. Vše probíhá pomocí předem natrénovaného modelu, který si poradí s většinou faktur našich dodavatelů.

Toto strojové učení je součástí umělé inteligence, jež v rámci struktury algoritmů modelovaných podle lidského mozku napodobuje odůvodňování prováděné člověkem. Inteligentní systém tedy přemýšlí podobně jako člověk a sám provádí úkoly.

Je možné AI doučit i nějaké nové požadavky?

Schopnost systému „učit se“ byl jeden z našich hlavních požadavků, ačkoliv námi zvolený systém dokázal relativně úspěšně faktury vytěžovat už ve výchozím stavu. Před spuštěním jsme upravovali zejména část takzvaného post processingu. Vývojáři ze společnosti Konica Minolta na naše požadavky a připomínky ohledně formátu extrahovaných dat rychle reagovali a ve spolupráci s implementačním a vývojovým týmem Networg změny nasazovali do produkčního prostředí v extrémně krátkých intervalech.

Do jaké míry se pro vás agenda okolo faktur zjednodušila?

Za stejný čas nyní dokážeme zpracovat přibližně trojnásobné množství faktur. Výrazně jsme snížili chybovost, která při manuálním přepisování zahrnovala zejména překlepy. Zrychlené zpracování nám pomohlo zkrátit i celkový čas od přijetí faktury od dodavatele až po její schválení.

Uvažujete o digitalizaci nějakých dalších procesů?

Ano, tento projekt nebyl ani první ani poslední. Postupná digitální transformace je pro naši společnost klíčová.

Rastislav Táborský

Finance & controlling manager společnosti Immocap, slovenského developera prostorů pro bydlení, práci a podnikání. Jedná se o firmu s více jak 27letou historií, během které se jí podařilo realizovat významné projekty, které oživily mnoho lokalit Bratislavy.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services