Ven z dluhů bez úpadku. Pomůže preventivní restrukturalizace

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 23. 8. 2023
Ven z dluhů bez úpadku. Pomůže preventivní restrukturalizace

Zdroj: Pleska / Midjourney

Zákon o preventivní restrukturalizaci, který v létě schválili poslanci, dnes definitivně potvrdili i senátoři. Preventivní restrukturalizace funguje v řadě evropských zemí – to vychází z evropské směrnice o restrukturalizaci a insolvenci. Ta měla být i do našeho práva zanesena nejpozději v červenci 2022, máme tedy víc než rok zpoždění.

Preventivní restrukturalizace je určená pro firmy, které nejsou v platební neschopnosti, ale jen pár kroků od ní. Počítá se s tím, že k ní podniky budou přistupovat jen tehdy, když mají spočítané, že je opatření, která přijmou, dokážou udržet v provozu a že zase budou schopné splácet závazky. 

Dává podnikatelům v potížích možnost navrhnout věřitelům, že provedou v podniku takové organizační změny, které mu pomůžou zpátky na nohy – aniž by ho poslali do úpadku. 

Restrukturalizace podniku kvůli finančním potížím byla možná i doteď. Insolvenční zákon jí říká reorganizace a aby k ní firma mohla přistoupit, musí nejdřív vyhlásit úpadek. Jenže úpadek je pro každou firmu stigma – píše se o něm v insolvenčním rejstříku.

Při preventivní restrukturalizaci zůstane většina informací neveřejná. V ideálním případě podnikatel s věřiteli – nebo aspoň s těmi, od kterých bude chtít úlevy při splácení závazků – vyřeší sám za zavřenými dveřmi. Ostatní věřitelé, pokud těm bude platit řádně, se o restrukturalizaci a jejích příčinách ani nemusí dozvědět.

Restrukturalizační plán

Preventivní restrukturalizace je institut na půl cesty mezi neformálním vyjednáváním podnikatele s věřiteli a řízenou reorganizací v úpadku. Má pomoct podnikatelům ve vyjednávání, nastolit spolu s nimi restrukturalizační plán a s ním odvrátit úpadek a zachovat chod podniku. Ideálně i bez ztrát na pracovních místech. Vyjednávání mají být neveřejná, ale pokud se zadrhnou, restrukturalizační soud jmenuje restrukturalizačního správce.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, či hledáte novou.

Podnikatel analyzuje svou situaci, připraví scénáře reorganizace, takzvaný sanační projekt, tedy projekt ozdravení, a vyzve věřitele k jednání. To by mělo vést ke schválení restrukturalizačního plánu. Ten pak musí schválit soud. Od věřitelů podnikatel očekává úlevy při splácení, nabízí jim za ně ale větší šanci, že ke svým penězům nebo jejich části nakonec přijdou. V insolvenci bývá taková šance nízká.

Jednání s věřiteli směřuje k hlasování o přijetí restrukturalizačního plánu. Podpora věřitelů a dohoda si nimi jsou rozhodující. „Na rozdíl od insolvenčního řízení, které je z povahy věci procesem konfliktním, si restrukturalizace zakládá na konsenzuálním přístupu, který vyžaduje vysokou míru shody,“ shrnulo hlavní odlišnost od restrukturalizace od reorganizace podle insolvenčního zákona ministerstvo spravedlnosti, které bylo předkladatelem zákona.

Zákon teď míří k prezidentovi. Účinný začne být hned následující den poté, co vyjde ve sbírce zákonů.

Milostivé léto pro podnikatele!

Drobný podnikatel
Zdroj: Shutterstock

Penále na sociálním pojištění nebo nedoplatky daní. To jsou nejčastější dluhy, které živnostníci a malé firmy mají u státní správy. Můžou se jich zbavit od letošního července do listopadu. Řekneme vám, jak na to.

Další milostivé léto schváleno. Dluhů se teď zbaví i živnostníci

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services