Účetnictví už není fuška. Pomůže moderní software

Nikola Brymová | rubrika: BrandInsight | 13. 7. 2021 | 3 komentáře
Pro někoho jsou účetnictví jen „nějaká čísla“ a jeho vedení činnost nutná, leč nudná. Pro jiné je účetnictví užitečný nástroj pro finanční rozhodování a pro plánování vývoje firmy. V obou případech je dnes nezbytné, aby účetní firma šla s dobou.
Účetnictví už není fuška. Pomůže moderní software

Zdroj: Shutterstock

Dřív účetnictví opravdu znamenalo zapisování do archů a knih a jejich následné zpracování. S nástupem počítačů přišly změny, evidence se digitalizovala a doklady se přepisovaly do účetních programů. Byl to posun, který umožnil lepší a rychlejší práci s daty, ale člověk vlastně jen místo psaní perem ťukal do klávesnice. A minulý čas možná není úplně namístě. Až příliš často tak účetnictví vypadá i dnes.

Od přepisování k automatizaci

V účetnictví je obrovský potenciál pro využití moderních technologií. Díky automatizaci se posouvá na novou úroveň a postavení účetního se mění. Od přepisování dokladů se může posunout k roli analytika a finančního plánovače.

„Klasický“ účetní, který pořád ještě přeťukává dokumenty, už nestačí tempu, ve kterém společnost funguje. Tradiční přístup vede k prodlením a dodatečným nákladům pro účetní i klienty. Firmy, které si osvojily moderní postupy a nástroje, digitalizovaly a automatizovaly, tedy mají značnou konkurenční výhodu.

Moderní technologie usnadňují každodenní práci a umožní plynulejší komunikaci a výměnu dat s klientem. Některé účetní firmy už moderní technologie jako například vzdálený přístup na server, cloudová úložiště a exporty a importy dat zavedly. Narážejí ale na úskalí v podobě nespolehlivých externích poskytovatelů, nekompatibility nebo nedostatečného zabezpečení dat. A při snaze zavést vlastní systém elektronické výměny dat a informací se potýkají s jeho zbytečným rozsahem, který vyžaduje speciální IT znalosti a samozřejmě i nezanedbatelné dodatečné náklady.

O autorce

Nikola BrymováZdroj Eurofaktura

Nikola Brymová je obchodní manažerka společnosti Eurofaktura – online ekonomický systém.

Jak vypadá moderní účetní software?

Proto se mnozí účetní obracejí k moderním ekonomickým softwarům, které nabízejí plné či částečné online řešení. Revoluci ve zpracování dat přineslo optické rozpoznávání znaků, které doklad přepíše, a účetní se postará už jenom o kontrolu a zaúčtování. Efektivní a plynulý tok informací zajišťuje automatizace procesů pomocí API, okamžitého importu či exportu dat z externích systémů. Nové nástroje usnadňují práci s doklady a zvyšují produktivitu. Ne každý software ale pokryje kompletní škálu činností moderních účetních. Ten náš ano.

Tématem posledních let jsou například e-shopy. Moderní účetní software by prostě měl disponovat napojením na e-shopové platformy. To pak šetří spoustu času, automatizuje předávání dat a zamezí chybovosti ručního zpracování.

Jinou takovou výzvou pro účetní software je, když má firma klienta nebo jednatele ze zahraničí. Interpretace českých reportů či účetních výkazů může být problematická. V Eurofaktuře můžete například jednoduše přepnout celý systém do jiného jazyka, takže i zahraniční klient může program okamžitě používat.

Moderní nástroj pro zpracování účetních dat přenese řád a systém účetní kanceláře do rychlého a přehledného online světa. Je to cesta od dřiny k efektivní práci.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Nikola Brymová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services