Nový kompenzační bonus: Začíná příjem žádostí

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 2. 3. 2021 | 54 komentářů
Podpora pro OSVČ se zvyšuje a může na ni dosáhnout víc lidí. Základem bude pokles tržeb aspoň o 50 %. Novinkou je příspěvek v době karantény nebo onemocnění covidem.
Nový kompenzační bonus: Začíná příjem žádostí

Zdroj: Shutterstock

Finanční správa dnes začíná přijímat žádosti o kompenzační bonus podle nových pravidel. Podpora pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) stoupla na dvojnásobek a dosáhnout na ni může víc zájemců. 

Nová pravidla platí zpětně od 1. února, a to i pro ty, kdo už předtím žádali o bonus podle dřívějších pravidel. Poslední „staré“ období končilo 15. února, při žádosti podle nových pravidel teď lidé mají šanci na doplacení první poloviny února do maximální částky 1000 korun za den.

„Částečné překrytí prvního období nového bonusu s posledním obdobím původního bonusu v únoru bude vyřešeno formou započtení. To znamená, že nově nárokovaný bonus za únor v maximální možné výši 28 000 Kč bude případně snížen o již vyplacenou částku původního únorového bonusu,“ upřesňuje ministryně financí Alena Schillerová.

Ministerstvo se vrací k principu z loňského jara, i když s přísnějšími podmínkami. Na podporu teď mají nárok všichni, koho výrazně postihly dopady pandemie koronaviru – ať už šlo o přímá vládní omezení, nebo „jenom“ omezení poptávky po zboží a službách, případně třeba vlastní karanténu nebo onemocnění covidem. To je zlepšení oproti podzimu, kdy tvrdá pravidla prosazovaná vládou odřízla od bonusu řadu postižených podnikatelů: podporu v zásadě vázala jenom na uzavření provozoven a přímé dopady vládních omezení.

Základní podmínkou je pokles tržeb aspoň o 50 procent v porovnání se srovnatelným obdobím – pro většinu případů půjde o období těsně před pandemií. V zásadě (kromě začínajících podnikatelů) se porovnají tržby za měsíc, který předchází takzvanému bonusovému období, s průměrnou měsíční výší za tři kalendářní měsíce v období od 1. listopadu 2018 do 31. prosince 2020, jejichž názvy se shodují s názvy tří kalendářních měsíců bezprostředně předcházejících bonusovému období. Když lze tímto způsobem určit více období, bude srovnávacím obdobím to, které si žadatel sám zvolí – třeba i po nástupu pandemie.

Například pro nárok na bonus za únor 2021 se tak budou srovnávat tržby za leden 2021 buď s měsíčním průměrem za období od 1. listopadu 2018 do 31. ledna 2019, nebo s měsíčním průměrem za období od 1. listopadu 2019 do 31. ledna 2020. Vybrat mezi nimi si může sám žadatel. Pro bonus za březen 2021 se budou srovnávat tržby za únor 2021 buď s měsíčním průměrem za období od 1. prosince 2018 do konce února 2019, nebo za období od 1. prosince 2019 do konce února 2020. Tržbami se – zjednodušeně řečeno – rozumějí příjmy. Tedy bez ohledu na to, jak vysoký zisk z nich podnikatel po odečtení výdajů (nákladů) má.

Nárok na kompenzační bonus

Zdroj: Shutterstock

Podle nových pravidel vzniká nárok na kompenzační bonus, pokud podnikání bylo výrazně dotčeno v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření, a to zejména z důvodu:

  • nutnosti uzavření či omezení provozu provozovny subjektu kompenzačního bonusu nebo provozovny společnosti s ručením omezeným,
  • karantény nebo izolace podle zákona o ochraně veřejného zdraví (dále jen „karanténa“) subjektu kompenzačního bonusu nebo jeho zaměstnance,
  • péče o dítě v případě subjektu kompenzačního bonusu nebo překážky v práci spočívající v péči o dítě v případě jeho zaměstnance,
  • omezení poptávky po výrobcích, službách nebo jiných výstupech samostatné výdělečné činnosti subjektu kompenzačního bonusu nebo společnosti s ručením omezeným nebo
  • omezení či ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon samostatné výdělečné činnosti subjektu kompenzačního bonusu nebo společnosti s ručením omezeným.

Posuzují se jenom tržby z prodeje výrobků, zboží a služeb. Do porovnání nelze zařadit třeba mimořádné příjmy z prodeje dlouhodobého majetku, plnění z pojistných smluv a podobně.

Datum tržby se řídí stejnými pravidly jako u daně z příjmů: Při vedení účetnictví rozhoduje den zaúčtování, tedy například vydání faktury. Kdo účetnictví nevede, řídí se dnem zaplacení, tedy kdy tržbu skutečně obdrží (na účet nebo v hotovosti). Redakce Peněz zjišťuje u Generálního finančního ředitelství, jestli mohou drobní podnikatelé pro účely bonusu využít mírnější pravidla: typicky u zakázek, které průběžně plnili několik měsíců, ale vyfakturovali je až po jejím dokončení.

O bonus za únor lze žádat do 3. května, o bonus za březen až do 1. června. Kdo chce, může už teď současně požádat za únor i za březen (pro březen jsou totiž rozhodující tržby za únor, který skončil). Žádosti budou dál přijímat finanční úřady, na doložení podmínek zatím stačí čestné prohlášení. Vedle formuláře na webu se dají poslat e-mailem, datovou schránkou, poštou či osobně na podatelně. 

Denní částka kompenzačního bonusu stoupla z 500 na 1000 korun. Vedle osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) dosáhnou na vyšší bonus i společníci menších společností s ručením omezeným, základní podmínky se u nich nemění.

I ti podnikatelé a společníci, kteří by jinak na kompenzační bonus nedosáhli, na něj nově získají nárok při nařízené karanténě nebo izolaci (infekčním onemocnění). V takovém případě jde o 500 korun na den, odpadá podmínka poklesu příjmů o aspoň 50 procent. Museli si však předtím dobrovolně platit nemocenské pojištění – podle zákona stačí účast, nezmiňuje určité minimální období. Také o bonus kvůli karanténě nebo izolaci mohou zájemci žádat zpětně za období od 1. února.

Pro lidi pracující na dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce zůstává kompenzační bonus ve výši 500 korun denně. Nemění se ani podmínka, že musí jít o dohodu s odvodem nemocenského pojištění, tedy s odměnou od 10 tisíc korun měsíčně u DPP nebo 3500 korun u DPČ.

„Bonus bude individuálně zastropován pro subjekty s typicky nižšími příjmy, jako jsou důchodci či studenti, aby nedocházelo v jednotlivých případech k nespravedlivému překompenzování,“ upozorňuje Schillerová. Zjednodušeně řečeno: základem bude průměrná výše příjmů ve srovnávacím období.

Na bonus mají nárok také podnikatelé v insolvenci. Díky novele, kterou v únoru definitivně schválili poslanci, navíc dostanou zpětně bonus i za předcházející období.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+102
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 54 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2021 15:13, Petr Kučera, Peníze.cz

Citace - Míša / 02.03.2021 14:52

Dobrý den, píšete, že se budou porovnávat tržby a níže poté znovu píšete, že se budou porovnávat příjmy. To je rozdíl. Jak to tedy je? Je potřeba od vyfakturované částky odečíst výdaje/náklady? Moc děkuji.


Tržba je v zásadě totéž co příjem. (Když od tržby/příjmů odečtete výdaje/náklady, dostanete zisk.)

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 3. 2021 18:04

podnikavcum zlodejum nedejte nic cesko na pokraji hladu bidy drahoty invalide duchodci nemaji na nic

-60
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (54 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek