Rychlejší cesta k podnikání

Rychlejší cesta k podnikání
Od dubna letošního roku čeká podnikatele nejspíš malá revoluce. Pokud Senát schválí novelu živnostenského zákona, bude zakládání živností jednodušší. Sníží se i nároky na odbornou způsobilost pro vykonávání řady činností.

Drobní podnikatelé brzy ušetří čas i peníze. Poslanci schválili novelu živnostenského zákona, ke kterému se nyní musí vyjádřit Senát. Pokud ji schválí, začne nový zákon, který například sníží poplatky související se zřízením živnosti a s ohlašováním změn, platit od prvního dubna. Noví podnikatelé, podle navrhovatele – Ministerstva průmyslu a obchodu ČR - ušetří 125 milionů korun, protože vydávání živnostenských listů a koncesních listin nahradí jediný dokument, a to výpis z živnostenského rejstříku. Skončí tím doba, kdy někteří živnostníci museli vlastnit i několik živnostenských listů, aby mohli podnikat a za každý platili 1 000 korun.

Hlavní změny v novele Živnostenského zákona

  • Registační formulář pro začínajícího podnikatele bude mít pouze 2 strany místo dnešních 21.
  • K prokazování několika živností bude stačit jeden doklad – výpis ze živnostenského rejstříku za 1 000 Kč.
  • U řemeslných živností bude stačit studium v oboru, nebude nutná praxe.
  • U studia příbuzného oboru se požadovaná praxe zkracuje na jeden rok.
  • Počet tzv. volných činností, u nichž není požadována speciální kvalifikace či praxe se sníží ze 125 na jednu.
  • Podnikat budou moci nově i lidé, kteří spáchali trestný čin z nedbalosti (s výjimkou některých činností).
  • Pravomoc odebrat živnostenské oprávnění budou mít soudy, nikoli živnostenské úřady.

Podstatně jednodušší bude i registrační formulář k přihlášení živnosti. Ten je nyní tak složitý, že se v něm často nevyznají podle vlastních slov ani mnozí pracovníci živnostenských odborů.

Ruší se i místní příslušnost živnostenských úřadů. Podnikatel si bude moci vybrat pro vyřizování agendy konkrétní úřad podobně jako třeba lékaře. „Počet klientů živnostenských úřadů bude záviset na kvalitě jejich práce, nikoli na počtu podnikatelů ve spádovém regionu. Podnikatel, který nebude se službami na úřadě spokojen, může své záležitosti řešit kdekoli jinde, protože živnostenské úřady budou elektronicky propojeny,“ říká mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Pro stávající podnikatele, kteří již podnikají na základě platného živnostenského oprávnění, se v podstatě nic nezmění. „Dosavadní živnostenská oprávnění zůstanou v platnosti až do doby, dokud podnikatel sám nepožádá o nový výpis ze živnostenského rejstříku nebo nenahlásí nějakou změnu,“ dodává Bartovský.

Naopak podnikatel, který si o živnostenský list zažádal ještě v době platnosti nynějšího zákona, ale po nabytí účinnosti novely ho ještě nedostal, již bude zaregistrován podle nových pravidel. Nedostane tedy už staré živnostenské listy, ale nový výpis z živnostenského rejstříku.

Oznamovací povinnost podnikatele vůči živnostenským úřadům se bude týkat jen změn takových údajů, které nejsou živnostenské úřady schopny získat z databází, které má veřejná a státní správa k dispozici.

Novela přináší i zkrácení doby praxe pro vydání živnostenského oprávnění tam, kde zákon praxi vyžaduje. Například u řemeslných živností je podle stávající úpravy nutná čtyřletá praxe v oboru v případě, že chce zájemce podnikat na základě rekvalifikace. Podle novely by mu pro získání živnostenského oprávnění stačil pouhý jeden rok praxe. Cesta od rekvalifikace k samostatnému podnikání by se tak měla výrazně zkrátit.

Další novinkou má být zrušení požadavku na praxi u některých živností. Stačit bude pouze výuční list z oboru. Místo 125 volných živností s 622 předměty činnosti bude volná živnost jediná s 80 obory. K podnikání v rámci volné živnosti nebude podnikatel potřebovat několik živnostenských oprávnění a nebude muset platit poplatek za každý obor činnosti.

Pro začínající podnikatele se výrazně snižují nároky na povinnou praxi. Pokud má živnostník vzdělání v oboru, může začít podnikat okamžitě. Vystudoval-li budoucí podnikatel příbuzný obor, nebo má potřebnou rekvalifikaci, bude mu stačit roční praxe. Ti, kdo nemají potřebné vzdělání v oboru a doloží šestiletou praxi, mohou také bez problémů začít podnikat. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana se tak zlepší vstup zejména mladých lidí do podnikání a zároveň se zvýší tlak na školy, aby mladé lidi připravovaly lépe.

Ne všichni podnikatelé změnu vítají. Obávají se snížení požadované odbornosti u řady profesí. Například Unie fotografů upozornila na návrh, kterým se fotografické služby převádějí ze živností řemeslných do volných. To by prý v praxi znamenalo, že by žadatel o živnostenský list nemusel splňovat žádné kvalifikační předpoklady.

Obavy před tím, aby brýle v konečné fázi neprodával třeba řezník, vyjádřili i optici. Kvůli ochraně trhu a drobných podnikatelů je podle nich požadavek odbornosti a potřebné praxe na místě. „S omezováním požadavků na odbornou způsobilost v žádném případě nesouhlasím v žádném oboru,“ dodává Václav Valenta ze Sdružení podnikatelů a živnostníků.

Konkrétní čísla, jak novela přispěje k nárůstu nových živností, si zatím nikdo netroufá odhadnout. „Vycházíme-li z údajů, že v loňském roce přibylo 12 tisíc nových živnostníků, věříme, že novela tento počet zvýší,“ kontatuje Tomáš Bartovský.

Jak vám pomůže nový živnostenský zákon? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 2. 2008 12:00, randy

To zjednodušení vydávání živnostenských listů a koncesí je určitě pokrok. Chtělo by to ale ještě usnadnit rozběh těch živností a to na nějakou dobu zproštění co nejvíce poplatků a daní. Zaběhnutý živnostník platí daň z příjmu, sociální pojištění na důchod a zdravotní pojištění. Začínající živnostník je zproštěný tuším na dva roky daní z příjmů, ale hodilo by se omezit i ty zbývající dvě. Sociální, protože je až na důchod živnostníka, by taky teoreticky mohlo být umožněno na nějakou dobu vypustit, s tím zdravotním by to už bylo horší. Jedná se o to, že první rok až dva roky, než živnostník získá nějaké jméno mezi zákazníky a než zvládne všechny praktické věci týkající se podnikání, tak mnohdy nemá žádný zisk a ty platby ho nadměrně zatěžují. Dost živnostníků tyto problémy s rozběhem živnosti dnes řeší černým podnikáním, kde logicky nic z toho neplatí a některým se v tom nelegálním podnikání potom zalíbí a do legálního nejdou.

+78
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 2. 2008 5:53, randy

Běžný bilboard žádné zvlášť velké rozlišení nepotřebuje, protože se na něho kouká z dálky, tam klidně stačí 5 miliónů pixelů, i když jeho rozměry jsou v metrech.. Něco jiného je velkoformátový tisk prohlížený zblízka.

Zobrazit celé vlákno

-66
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

O bezúročnou půjčku na podnikání lze požádat jen do konce ledna

28. 1. 2008 | Eva Sovová

O bezúročnou půjčku na podnikání lze požádat jen do konce ledna

Získat bezúročnou půjčku, nebo záruku na bankovní úvěr a k ní finanční příspěvek je podnikatelská šance, kterou stojí za to využít. Přijímání projektů se žádostmi o podporu končí v... celý článek

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

24. 1. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Začínající podnikatelé mají více šancí získat úvěr

Podnikáte několik měsíců, nebo jste na samém začátku a chcete si na rozjezd firmy půjčit peníze? I začínající podnikatel bez historie má šanci. S žádostí o 3 miliony jsme uspěli u čtyř... celý článek

Na co byste neměli zapomenout při zakládání s.r.o.

8. 1. 2008 | Vladimír Štreit | 4 komentáře

Na co byste neměli zapomenout při zakládání s.r.o.

Obchodní zákoník vymezuje obsah listin potřebných k založení společnosti s ručením omezeným. Drobnosti, které při sepsání zakladatelské listiny či společenské smlouvy můžete podcenit,... celý článek

Správně zvolená forma podnikání ušetří čas i peníze

18. 12. 2007 | Vladimír Štreit | 4 komentáře

Podnikat se dá jaká osoba samostatně výdělečně činná či jako akciová společnost. Správně zvolená forma podnikání může ušetřit hodně času stráveného na úřadech, peníze i starosti v budoucnu. celý článek

Jeden formulář, jeden úřad a podnikání může začít

5. 12. 2007 | Eva Sovová | 2 komentáře

Jeden formulář, jeden úřad a podnikání může začít

Místo celodenního obíhání několika úřadů, stačí už zajít jen na jeden. Tak vypadá zakládání živností v Centrálních registračních místech na živnostenských úřadech. V budoucnu by měl... celý článek

Partners Financial Services