Češi koncem roku bohatli pomaleji

Jan Pekař | rubrika: Co se děje | 7. 3. 2008
Češi koncem roku bohatli pomaleji
Průměrná mzda v Česku v posledním loňském čtvrtletí vzrostla o nadprůměrných 6,8 procenta a usadila se na úrovni 23 453 korun. Skoro tři čtvrtiny z toho nárůstu si ale vzala inflace.

Češi na konci loňského roku vydělávali v průměru 23 453 korun hrubého měsíčně. To je o 6,8 procenta více než v posledním čtvrtletí roku 2006. I když to byl nejslabší kvartální přírůstek z celého roku 2007, udrželo se tempo růstu mezd nad čtyřletým průměrem, který činil 6,5 procenta.

Jenže nepřítelem mezd byla inflace. Ceny zboží a služeb meziročně v posledním loňském čtvrtletí vzrostly o 4,9 procenta. Takže reálně, tedy o kolik více si zaměstnanci mohou koupit zboží a služeb, si Češi pomohli jen o necelá dvě procenta. V absolutních číslech tedy nominální mzda stoupla meziročně o 1 488 Kč, jenže inflace z tohoto přírůstku ponechala reálně jen zhruba 415 korun a 70 haléřů. „To je velmi slabý růst. V průměru za poslední čtyři roky rostly reálné mzdy více než dvakrát rychleji,“ říká Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda (v Kč) a její růst (v %) podle odvětví ve 4. čtvrtletí 2007 (na přepočtené počty)

Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit

Průměrná mzda neodpovídá nejčastěji vyplácené mzdě. Nejvyšší platy představují několikanásobek nízkých platů, takže i když vysokých mezd není na počet mnoho, posouvají průměr výše, než je střední hodnota. Podle odborných odhadů zhruba 70 procent mezd je nižších než průměrná mzda.

V podnikatelské sféře stoupla průměrná mzda ve čtvrtém čtvrtletí o 1 470 korun, neboli o 6,8 procenta na 23 484 koruny. Reálná mzda zde stoupla o 1,8 procenta. Zaměstnanci ve veřejných a státních službách si polepšili o 1 547 korun, měsíčně tak brali v průměru 23 259 Kč hrubého, a reálně, po očištění o inflaci, si pomohli o 2,2 procenta.

Nejvyšší růst průměrných mezd vykázalo zemědělství, myslivost a lesnictví (o 12,9 %), ubytování a stravování (o 10,0 %), veřejná správa a obrana (o 8,9 %). V odvětví finančního zprostředkování naopak průměrná mzda klesla o 0,4 procenta. Byla však absolutně stále nejvyšší, skoro dvaapůlkrát převyšovala nejnižší průměr, který vykazují výplatní pásky zaměstnanců v sektoru ubytování a stravování.

Anketa

Zvýšila se vám loni mzda?

Za celý loňský rok činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda 21 692 Kč, to bylo o 1 485 korun (7,3 %) více než v roce 2006. Spotřebitelské ceny se zvýšily o 2,8 procenta, takže reálně si zaměstnanci mohli pořídit o 4,4 procenta zboží a služeb více. V podnikatelské sféře se zvýšila průměrná mzda o 1 525 Kč (7,5 %) na 21 853 Kč, reálně o 4,6 procenta. V nepodnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 1 333 Kč (6,7 %) na 21 117 Kč, reálně o 3,8 procenta.

Mzdy v Česku se postupně přibližují průměrným platům v Evropské unii. „V přepočtu podle parity kupní síly je nyní průměrná mzda zhruba na 50 procentech průměrné úrovně zemí Evropské unie,“ odhaduje David Marek, šéfekonom investičního portálu Patria Online.

„Vysoká inflace by měla letos udržet tempo růstu reálných mezd mezi jedním a dvěma procenty, za předpokladu, že nominálně poroste průměrná mzda zhruba o 8 procent. To se patrně projeví v nižším růstu spotřeby domácností, a tedy i růstu celého hrubého domácího produktu. Po loňském štědrém roce, nás letos patrně čeká méně příznivá situace,“ soudí Marek.

Zvýšila se vám loni mzda? Museli jste si o její navýšení říct, nebo vám ji zaměstnvatel zvýšil sám? Podělte se o zkušenost.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi v dluzích rychle dohánějí Evropu

6. 3. 2008 | Jan Stuchlík

Češi v dluzích rychle dohánějí Evropu

Co Čech to dlužník, dalo by se parafrázovat známé rčení. Podle údajů Bankovního registru klientských informací uzavřeli Češi s bankami a nebankovními finančními institucemi už 13,6... celý článek

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

29. 11. 2007 | Jan Pekař | 6 komentářů

Platy rostou, ale důvěra v budoucnost se vytrácí

Hrubé mzdy v Česku vzrostly. Růst by měly i nadále. Přesto se Češi bojí budoucnosti. Podobně jsou na tom i obyvatelé západní Evropy či USA.

Komu roste plat, ať se přihlásí

3. 9. 2007 | Jan Pekař

Komu roste plat, ať se přihlásí

Češi si zase vylepšili příjmové skóre. Ke konci června měli v průměru o 1480 korun vyšší platy než o rok před tím. Nejnovější statistiky ČSÚ dělají radost ekonomům, většina populace... celý článek

Partners Financial Services