BudgetBakers chystají novou aplikaci. Do Wallet se zapojí všechny banky

Petra Jaroměřská | rubrika: Co se děje | 26. 7. 2019
Podnikáte? Jsou vaši spolupracovníci dostatečně efektivní? Nebude váš byznys potřebovat během půl roku financování? I to umí zhodnotit nová aplikace s názvem Board z dílny české fintechové společnosti BudgetBakers. „Na trh ji uvedeme ještě během léta,“ říká její výkonný ředitel Michal Kratochvíl.
BudgetBakers chystají novou aplikaci. Do Wallet se zapojí všechny banky

Před pěti lety přišel start-up BudgetBakers s aplikací Wallet pro správu osobních financí. Umožňuje zapisování příjmů a výdajů, správu dluhů, záruk či nákupních seznamů. Stáhly si ji už tři miliony uživatelů po celém světě, reálně ji využívá v každodenním životě tři sta tisíc lidí.

Loni se BudgetBakers díky aplikaci Wallet poprvé dostali do takzvaných černých čísel, tedy do ziskového hospodaření. Počet uživatelů prémiové verze, která je placená, se už počítá v řádu desítek tisíc lidí. A letos firma získala licenci od České národní banky, což jí pomůže k dalšímu rozvoji díky přímému napojení na data jednotlivých bank.

„Až dosud jsme se soustředili na soukromé uživatele. Zjistili jsme, že mezi nimi máme veliké procento lidí, kteří zároveň podnikají. A těm by se hodila aplikace pro správu podnikových financí,“ vysvětluje Kratochvíl. Novinka s názvem Board má podnikatelům pomáhat v řízení celého byznysu. Její vývoj trval půl roku.

Aplikace má fungovat na stejném principu jako Wallet. Bude zaznamenávat, popisovat a analyzovat toky peněz. Cash flow půjde synchronizovat s bankovními účty. „Je upravena pro prostředí malých podnikatelů. Aby jim umožnila vidět jejich byznys tak, jak potřebují. Například z hlediska jednotlivých týmů, provozů či prodejních kanálů. Na rozdíl od účetnictví to je manažerská aplikace,“ zdůrazňuje Kratochvíl. Board prý dokáže zhodnotit třeba i to, jestli podnik neplýtvá energiemi.

Účty pod lupou

Air Bank, Česká spořitelna a Creditas letos spustily platební revoluci. Peníze, které pošlete z jedné banky do jiné, nově dorazí na účet okamžitě. Většina dalších konkurentů se ale točí v začarovaném kruhu.

Okamžité platby? Ještě si počkejte, vzkazují banky


Ještě nedávno to ve většině bank vypadalo jako v technologickém pravěku. Naštěstí už ale objevují snadné vyhledávání jako konkurenční výhodu – nebo spíš samozřejmost.

Hledáte starou platbu? U některých bank máte smůlu. Porovnali jsme, jak daleko vás pustí


Moneta se rozhodla zrušit platební nálepky. Klesající zájem hlásí i některé další banky. Mnohem víc teď frčí platby přímo mobilem nebo hodinkami.

Platebním nálepkám hrozí vyhynutí. Končí s nimi první banka

Pro další rozvoj ale BudgetBakers potřebuje další investory. „Chceme teď rychleji růst. Půjde o investici v řádu několika milionů eur,“ naznačuje plány Kratochvíl. „Aplikaci v létě pustíme na trh a s prvními zákazníky ji budeme vylepšovat. V příštím roce ji pak rozšíříme k co největšímu počtu uživatelů po celém světě. A k tomu budeme potřebovat další investice,“ upřesňuje.

Původní zakladatelé teď ve firmě drží čtyřicet procent. Zbytek ovládají investoři, kteří výměnou za kapitálovou injekci naskočili do byznysu už dřív. Zatím naposled to byla letos na jaře skupina Rockaway, jejíž peníze umožnily právě vývoj nové aplikace Board. O tom, jaký podíl nabídnou BudgetBakers dalším investorům, je zatím podle Kratochvíla předčasné spekulovat.

Kromě toho, že aplikace pomůže podnikateli rozkrýt, co se v jeho podniku děje z hlediska výnosů, ziskovosti nebo zadlužení, mohla by časem přidat i nabídku financování. „Pokud třeba aplikace vyhodnotí, že byznys by mohl v nějakém časovém horizontu potřebovat kapitál, a uživatel to odsouhlasí, dokážeme najít globální nebo i lokální partnery, přes které mu můžeme pomoct zajistit financování,“ říká Kratochvíl. Nepůjde podle něj o žádnou reklamu, ale jednu ze služeb, kterou klient dostane, jestliže o to projeví zájem.

Kratochvíl garantuje stoprocentní soukromí a ujišťuje, že data uživatelů nikdo neuvidí. „Data z Walletu jsou zpracovávána anonymně a my interní statistiky můžeme využívat pro úpravu funkcí a další rozvoj aplikace,“ tvrdí. Nejvíce klientů pochází z Ameriky, Ruska a Indonésie. Firma ale má uživatele třeba i z Pobřeží slonoviny nebo dalších exotických států. V Česku si aplikaci Wallet stáhlo asi 150 tisíc lidí, z toho aktivně ji aktivně kolem deseti tisíc.

Start-up BudgetBakers funguje od roku 2014. V jeho čele stojí vedle Michala Kratochvíla vývojář Jan Muller. Firma uvádí, že už dokáže zprostředkovat propojení aplikace Wallet na deset tisíc bank po celém světě.

V Česku je zapojena zatím třetina tuzemských bank. Kratochvíl předpokládá, že během letošního roku už bude Wallet pokrývat všechny banky. Poskytnutí tohoto napojení licencovaným subjektům jim totiž nejpozději od letošního podzimu nařizuje bankám unijní směrnice označovaná PSD2. Po souhlasu klienta tak informace o bankovních transakcích získá Wallet automaticky přímo od banky – ne pouze zapojením pomocných aplikací, jak to fungovalo ještě před udělením potřebné licence od ČNB.

BudgetBakers je druhá nebankovní společnost, která takovou licenci v Česku získala. Jako první uspěl start-up Spendee, jehož aplikace láká také na snadnější správu osobních a rodinných financí. O licenci k přímému propojení s bankami se ještě snaží brněnská fintechová společnost Roger, zaměřující se na takzvaný faktoring pro menší a střední firmy (správu a proplácení pohledávek, provozní financování, ověřování partnerů a podobně).

Petra Jaroměřská

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services