Miloslav Zábojník: Mezi investicemi hledám to pravé ořechové

Michal Šolin | rubrika: Rozhovor | 3. 11. 2010
Miloslav Zábojník: Mezi investicemi hledám to pravé ořechové
Vždy jsem se více přikláněl k akciím než k dluhopisům. Na tom je taky založena naše strategie, která je hodně agresivní. Ovšemže je to rizikové, ale o to víc jsou výnosy zajímavé pro naše podílníky, říká Miloslav Zábojník, portfoliomanažer fondu Opportunity z investiční skupiny J&T. Zábojník nepatří mezi vyznavače recese s druhým dnem a akciím předpovídá další růst.

Jaká je základní investiční filozofie fondu?
Miloslav Zábojník (MZ): Základní filosofie fondu je de facto obsažena již v názvu, a to "OPPORTUNITY", tedy příležitosti. V našem fondu nejsou žádné omezující limity při výběru instrumentů. Tím mám na mysli omezení mimo ta zákonem stanovená, která by nám říkala, kolik můžeme mít akcií v portfoliu fondu, z jakých sektorů, druhů měn apod. Investujeme velmi agresivně a koncentrovaně, nedržíme se žádného benchmarku a nekopírujeme žádný index. Máme povoleno investovat až 20 % prostředků fondu do jednoho titulu, čehož běžně využíváme. To všechno s sebou nese vysokou volatilitu, ale také potenciál nadprůměrného výnosu. Formálně je fond smíšený, avšak dluhopisů držíme opravdu jen minimum.

Proč je tedy oficiálně smíšený, když se charakterem jednoznačně více přiklání k akciím?
MZ: Je to jen a pouze z toho důvodu, že pokud by byl založen jako akciový, tak bychom museli držet minimálně 66 % akcií v portfoliu, a to bez ohledu na to, jaká je situace na trhu. A to nám nevyhovuje. Pokud by situace na trhu byla pro akcie značně nepříznivá, máme "volnou ruku" a můžeme kdykoli akciovou část úplně nebo částečně vyprodat a nakoupit dluhopisy, aniž by nám v tom něco bránilo.

Jakým "stylem" vybíráte akcie a dluhopisy do fondu? Podle jakých parametrů nadvažujete, eventuálně podvažujete akcie a dluhopisy?
MZ: Zaměřujeme se z převážné většiny na akcie, dluhopisy zde hrají skutečně malou roli. U akcií zvažuji spolu s celou investiční radou výběr podle aktuálních příležitostí. Kdokoli předkládá své "žhavé favority", které diskutujeme v rámci investiční rady. Podíly jednotlivých titulů v našem portfoliu jsou různé. Například dividendový titul Vimpel Communications kupujeme spíše jako takový doplněk do portfolia a jeho zastoupení nepřekročí 3 %, čili je podstatně nižší než třeba u Erste Bank nebo ČEZ, kde se dle situace podíl pohybuje až okolo 18 %. Bereme v potaz dané tržní podmínky, ve kterých se titul nachází, jeho historický příběh, a podle toho se rozhodujeme, co je pro nás to "pravé ořechové".

Jak často "přeskupujete" portfolio? Jak často ho "otáčíte"?
MZ: Jsou tituly, se kterými operujeme méně, a jiné, se kterými více. Příkladem z první skupiny jsou společnosti Norilsk Nickel a Unipetrol. Oba tituly držíme poměrně dlouho. Pozice v Unipetrolu je víceméně stálá, pouze v případě růstu odprodávám, protože jinak překračuji hranici 20 % v portfoliu. U Norilsku je to obdobné, tomuto titulu věříme hlavně díky návaznosti na Čínu. A s druhou skupinou, do které patří např. Erste Bank, Telefónica O2 a OTP Bank, aktivně pracujeme. U Erste Bank jsme vzhledem k její volatilitě za půl roku otočili třetinu pozice asi 6krát. Když se cena za akcii přibližovala k úrovni 800 Kč, tak jsme prodávali, naopak když se blížila k 700 Kč, tak nakupovali. Třetina pozice je v tomto případě asi 5 % portfolia a tato část nám aktivní správou vydělala více, než kdybychom akcie pasivně drželi.

Kolik držíte v současné době hotovosti?
MZ: V hotovosti držíme necelých 10 %, vše ostatní máme zainvestováno.

Jaké jsou největší pozice a proč se vám tak líbí?
MZ: Největší pozice jsou v titulech Norilsk, Unipetrol, ČEZ, Erste Bank, Telefónica O2 a OTP Bank. Těchto 6 nejdůležitějších titulů tvoří kolem 73 % portfolia fondu. Norilsk je lídr v oblasti produkce niklu, mědi a paládia a pro nás je zajímavá především díky své obchodní blízkosti k Číně. U Unipetrolu je podle mě zřejmé to, že cena je podhodnocena, a vidím zde značný růstový potenciál a vysokou šanci na výplatu dividendy. O ČEZu snad ani není třeba moc hovořit. Hlavními důvody jsou fundamentální stránka, poměrně vysoká dividenda a potenciál do budoucnosti. Věřím, že ČEZ bude mít nálepku hodně ziskové a prosperující společnosti i v následujících letech. U Erste Bank a OTP je jasné, že jsou lídry na bankovním trhu Střední Evropy. Jsou zde sice rizika, jako je bankovní zdanění a různé regulace, ale přesto pro nás jsou tyto společnosti kvalitní a v budoucnu budou přinášet zajímavé výnosy.

Zbytek si přečtete na investicniweb.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?

15. 10. 2010 | Jan Traxler | 5 komentářů

Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?

Akcie emerging markets jsou v kurzu. Zatímco americké a evropské akcie jsou v průměru na desetiletém horizontu v mínusu, emerging markets akcie vzrostly za stejné období o 10 % p.a.... celý článek

Přišel čas fondů životního cyklu?

5. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Přišel čas fondů životního cyklu?

Zatímco v zahraničí jsou fondy životního cyklu oblíbeným způsobem, jak investovat na důchod, v Česku nejsou podobné dlouhodobé investice příliš populární. Ztráty během krize jim navíc... celý článek

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

29. 9. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

Češi obvykle hrají na jistotu – boj o jejich peníze tak často vyhrají finanční instituce s nejlépe úročeným spořicím účtem či termínovaným vkladem. Jejich výnosy jsou ale nízké. Proč... celý článek

Hledáte vhodné investice? Začněte od poplatků.

24. 8. 2010 | Martin Exner | 1 komentář

Hledáte vhodné investice? Začněte od poplatků.

Ve světě financí platí přísloví dvakrát měř, jednou řež, víc než kdekoliv jinde. Týká se to i výběru vhodného podílového fondu. Budoucí vývoj na burze sice uhodnete jen stěží, ale kolik... celý článek

Investoři si stále častěji chtějí spravovat své peníze sami

11. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Investoři si stále častěji chtějí spravovat své peníze sami

Investoři si musí uvědomit, že finanční trh se chová nepředvídatelně a modely, které platily před krizí, není možné nyní aplikovat. Být konzervativní v současné době znamená spořit... celý článek

Partners Financial Services