Přišel čas fondů životního cyklu?

František Mašek | rubrika: Jak na to | 5. 10. 2010 | 13 komentářů
Přišel čas fondů životního cyklu?
Zatímco v zahraničí jsou fondy životního cyklu oblíbeným způsobem, jak investovat na důchod, v Česku nejsou podobné dlouhodobé investice příliš populární. Ztráty během krize jim navíc k oblibě rozhodně nepomohly. Může se to při lepší situaci na trzích změnit?

Když hledá nezkušený český investor cestu, jak se zabezpečit na důchod, málokdy uvažuje dlouhodobě, natož o investici na desítky let, a to jednorázové nebo pravidelné, jaké nabízejí fondy životního cyklu, nebo programy životního cyklu . Dlouhý horizont není u nás v oblibě a výsledky fondů životního cyklu, existující v ČR, jim většinou - logicky - neudělaly v době finanční krize i po ní příliš dobrou reklamu.

Nezkušené, líné či zaneprázdněné investory může lákat, že se o peníze ve fondech životního cyklu (existují i programy životního cyklu), nemusí starat. Vše za ně udělá jejich správce. Investorovy penízejsou investovány v době jeho mládí riskantněji (až 80 i více procent jde do akcií, nebo třeba i do komodit), když se blíží datum splatnosti fondu, jsou jejich investice daleko konzervativnější. Delší investiční horizont a postupně se měnící skladba majetku fondumají zaručit, že zisky, realizované v akciích, budou díky opatrnějším investicímv závěrečné etapě existence fondu zachovány.

Nedávná finanční krizepřitom fondům životního cyklu rozhodně neprospěla. Není divu, pokud musí i v nejisté době investovat převážně do akcií. Potvrdilo se také, jakou loterií je zvolit správné datum uvedení fondu na trh. Správce fondů životního cyklu sází na to, že dlouhý investiční horizont umožní smazat případné ztráty. Jak tomu bude u fondu životního cyklu ČSOB a dvou obdobných fondů České spořitelny (před sloučením byly čtyři), které byly uvedeny na trh v roce 2007?

Fond ČSOB Finanční nezávislosti, který má existovat do roku 2040, zatím od vzniku v červnu 2007 ztrácí asi 27 procent. Podobně si vedou i fondy životního cyklu ČS. První, který ukončí činnost v roce 2020, ztrácí od srpna 2007 asi 16 procent, druhý, který má o deset let delší životnost, ke stejnému datu kolem 33 procent.

Je již doba pro start dalšího podobného fondu příznivější? Šéf investic Raiffeisen Capital Management Kurt Kotzegger věří, že ano. Soudí, že je již globální receseza námi. Raiffeisenbank (RB) proto nabízí nový fond životního cyklu, splatný v roce 2040. Jeho investiční strategie je podobná jako u citovaných fondů. Zpočátku mají tvořit 70-80 procent majetku fondu cenné papíry (převážně tedy zřejmě akcie) a komodity a 20-30 procent dluhopisy. Časem by měl podíl rizikovějších investic klesat.

Investora vždy zajímá výnos, což může být u fondů životního cyklu problém. Zhodnocení modelového fondu životního cyklu, který by zahájil činnost v roce 1980, by podle analytika a portfoliostratéga Raiffeisenbank Aleše Michla dosáhlo v průměru devět procent ročně. Jenže 80. a 90. léta byla, jak připustil i Michl, akciovou bonanzou a nemusí se opakovat. Nic na tom nemění fakt, že by zmíněný fond prošel akciovou bublinu v roce 2000 a finanční krizi.

Výnosyakcií mohou být, jak uvedla ING, nižší než dosud. Teorie, zvaná nový normálhovoří o pomalejším růstu ekonomiky vyspělých zemí kvůli větším dluhům a vyšší míře úspor a menších výnosech akcií na vyspělých trzích, zatímco rozvíjející se na tom mají být lépe. Kolik budou vynášet fondy životního cyklu, zůstává otázkou, stejnou jako u klasických akciových, akcií či jiných tříd aktiv.

Investoři, zejména ti zkušenější, mají vedle fondů životního cyklu k dispozici programy životního cyklu. V ČR je nabízí Atlantik Finanční trhy, Conseq Invest, ČP Invest a Pioneer Investments. Programyumožňují investovat do vlastních fondů i fondů jiných správců.

Výhodou těchto programů je, že si může investor jejich délku (od roku po 40 let) vybrat sám, stejně jako třeba více či méně agresivní strategii.

Tak jako většina fondů životního cyklu jsou ovšem programy životního cyklu založeny na rozložení investic do různě rizikových fondů. Investora by mělo zajímat, zda jde o fondy ze stejné finanční skupiny, jaká nabízí fond životního cyklu. Zpravidla tak sice vydělá na poplatcích, které jsou mnohdy nulové, často ale platí, že fondy z téže skupiny mívají podobnou výkonnost. Buď jsou tedy dobré, nebo špatné, což se pak promítá do výnosů fondů či programů životního cyklu.

Důležité je položit si i další otázku – jak agresivní či konzervativní jsou fondy či programy životního cyklu, které jejich správci nabízejí? Zatímco třeba fond Životního cyklu IS ČS, splatný v roce 2020, tedy za 10 let, má podle statutu aktuálně již jen 39 procent akcií a 57 procent dluhopisů, program životního cyklu Partner Invest ČP Investu má v portfoliu na 9-12 let nastaveno 75 procent v akciích a 25 procent v dluhopisech. 

Je to vždy věc nátury, řada investorůje navíc po finanční krizi opatrnější. Má ale smysl mít fond životního cyklu, který ukončí činnost za 10 let a má s desetiletým předstihem podobnou strategii?

Co si myslíte o dlouhodobém investování a fondech či programech životního cyklu? Uvažujete, že byste je využili při svých investicích?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 10. 2010 10:19, rejpal

Co si myslím ? Že se bez pochyby jde o další tuneling kulturní mafie. Kdo nesouhlasí, ať si položí triviální otázku: Jakou kontrolu toku fin. prostředků má nad hospodařením a nákupy cenných papírů příslušného fondu ? Odpověď zní žádnou, max. se může takový pitomec modlit. Podívejte se na Řecko, kde se hodnota důchodových fondů rovná čisté nule, co to udělá s důchodcema bez důchodu a dále vzpomeňme i na tak prostý fakt, že plujeme společně s Řeckem, Španělskem, Irskem, Italií atd. na stejné lodi s názvem Evropský Titanik, do kterého už teče voda. Takže neházejte perli sviním.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 10. 2010 14:13, a

Je to tak ... jenom silenec si muze sporit na stari - tzn. do 20-40-60 let dopredu i soukrome firmy, ktera to za 5 let uz nemusi byt.

V te zapadni (vyspele) Evrope se tomu nerika duchod (jako se to snazi prodat spekulanti v Cesku). A maji s tim moc neprijemne zkusennosti - hromadu lidi, kteri si sporili ve fondu a kdyz po 40 letech meli zacit cerpat, tak najednou fond nebyl ... a nebo vyplacel 1/10 toho, co puvodne sliboval ... a kdyby si lide ukladaly penize do puncochy, tak by meli vic.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

29. 9. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

Češi obvykle hrají na jistotu – boj o jejich peníze tak často vyhrají finanční instituce s nejlépe úročeným spořicím účtem či termínovaným vkladem. Jejich výnosy jsou ale nízké. Proč... celý článek

Jak dobře koupit a prodat akcie

20. 9. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Jak dobře koupit a prodat akcie

Najít ideální okamžik ke koupi nebo prodeji akcií či třeba zlata, je bez křišťálové koule, stroje času, nebo štěstí, téměř nemožné. Štěstí je ale možné jít naproti - ani laikovi neuškodí,... celý článek

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

6. 9. 2010 | František Mašek | 29 komentářů

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

Většina Čechů prý vystačí s důchodem 15-20 tisíc korun měsíčně. Na tuto penzi však dosáhne jen málokdo. Vždyť průměrný důchod od státu mírně převyšuje 10 tisíc korun a 71 procent české... celý článek

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Jak výnosné mohou být fondy životního cyklu

4. 6. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Jak výnosné mohou být fondy životního cyklu

Fondy životního cyklu se nabízejí pro pravidelné investice s cílem zabezpečit dostatek prostředků na stáří. Jaký se od nich dá očekávat výnos?

Partners Financial Services