Fondy, které umí ochránit majetek i v krizi

Roman Stuchlík | rubrika: Analýza | 16. 11. 2009 | 10 komentářů
Fondy, které umí ochránit majetek i v krizi
Nejúspěšnější korunový smíšený neutrální fond dokázal za uplynulý rok uchránit portfolio před ztrátou a skončil mírně v plusu. Polovina fondů je v zisku i na 5 letech.

Ze skupiny korunových smíšených tzv. neutrálních fondů si za uplynulý rok nejlépe vedl Raiffeisen Český balancovaný fond. Jako jediný z devítičlenné skupiny fondů to vytáhl na kladnou výkonnost, vydělal podílníkům 3,7 % (tabulka 1). Nejzdatnější konkurenci utekl o několik procent. Následuje fond ČSOB Bohatství s výkonností na roční periodě minus 0,3 % a ČP Invest Smíšený fond s minus 0,4 %. Žebříček uzavírají fondy se ztrátou přes 10 % za uplynulý rok (tab. 1). Neutrální fondy investují přibližně polovinu portfolia do akcií, polovinu do dluhopisů.

Zajímavé je, že zmíněné fondy nezaznamenaly úspěch oproti konkurenčním fondům pouze v uplynulém roce. Na špici se drží i na tříleté a pětileté periodě. Korunové smíšené neutrální fondy seřazené v tabulce 1 podle výkonnosti lze rozdělit do dvou skupin. První skupina dosáhla lepších výsledků než druhá, a to na jednoleté, tříleté i pětileté periodě.

Výkonnost korunových smíšených neutrálních fondů (v CZK)

SkupinaFond1 rok3 roky5 letVolatilita*
1. skupinaRaiffeisen Český balancovaný fond3,7 %---
ČSOB bohatství-0,3 %-6,7 %15 %11,5 %
ČP Invest Smíšený fond-0,4 %-6,4 %5,9 %14,6 %
ISK Fénix smíšený-1,5 %-6,5 %-8,7 %
2. skupinaČSOB Vyvýžený fond-3,8 %-8,7 %1,1 %7,9 %
ISČS Vyvážený Mix FF-6,7 %-11,6 %0,0 %11,2 %
ČSOB Růstový fond-7,3 %-16,7 %-3,9 %12,5 %
ISČS Dynamický Mix FF-10,5 %-19,3 %-7,1 %15,9 %
Credit Suisse Slect Balanced Fund-12,1 %-21,4 %-0,3 %14,5 %
* Aktualizovaná volatilita měsíčních výkonností (3 roky)
Zdroj: FOND SHOP Data k 25.9.2009

Polovina v akciích, polovina v dluhopisech

Neutrální smíšené fondy ze své definice investují přibližně polovinu portfolia do akcií a polovinu do dluhopisů. Dobře se hodí pro investory s vyváženým rizikovým profilem, kteří se nechtějí starat o vlastní fondové portfolio. Výhodou volby smíšeného fondu je jednoduchost a bezstarostnost pro investory. Nevýhodou při výběru konkrétního smíšeného fondu je fakt, že se špatně srovnávají.

Nastavení rizikovosti na 50 % akcií a 50 % dluhopisů není kánon. Některé fondy mohou mít neutrální alokaci 60:40 nebo 40:60. Dále se fondy mezi sebou liší složením akciové i dluhopisové složky, stupněm aktivní správy, prací s měnovým zajišťováním, nákladovou strukturou a mnoha dalšími faktory. To vše ovlivňuje výkonnost fondu.

V tomto článku probereme pouze korunové smíšené neutrální fondy, tedy ty, které jsou denominovány v CZK a jejich konzervativní složka je alokována v korunových dluhopisech nebo do koruny zajištěna. Dynamická, akciová složka měnově zajištěna být nemusí.

Raiffeisen

Raiffeisen Český balancovaný fond se snaží překonat benchmark složený ze 60 % z českých státních dluhopisů, z 20 % z akcií českých firem a z 20 % z indexu akcií střední a východní Evropy. Měnové riziko ve fondu je z podstaty podkladových aktiv omezené. Fond funguje od začátku roku 2008. Výkonností za uplynulý rok se vyšvihl do vedení ve skupině korunových smíšených neutrálních fondů. Skutečnou kvalitu však bude muset dokázat na delším časovém období.

Korunové neutrální fondy, úspěšnější skupina (3 roky)

Korunové neutrální fondy (3 roky)

Korunové neutrální fondy, úspěšnější skupina (5 let)

Korunové neutrální fondy (5 let)

ČSOB

Velmi podobně zaměřeným fondem je ČSOB bohatství. Začátkem října měl v portfoliu necelých 60 % korunových dluhopisů, 20 % tuzemských akcií a 20 % zahraničních akcií. Na ročním horizontu skončil výkonností na druhém místě. Na tříleté periodě je také mezi nejlepšími, dostal se mezi skupinu tří favoritů, kteří za uplynulé 3 roky prodělaly mezi 6 % 7 % (graf 1), ostatní fondy jsou na tom hůře (tabulka 1). Na pětileté periodě dosáhl nejlepšího zhodnocení ze všech srovnávaných fondů, a to dosti výrazně, s téměř desetiprocentním náskokem před druhým (tabulka 1, graf 3). Úspěchu dosáhl navzdory vysokému manažerskému poplatku 2 % (TER 2,22 % za rok 2008).

ČSOB Vyvážený fond je fond fondů složený z jiných fondů skupiny KBC. Na začátku října měl investováno přes 60 % portfolia v dluhopisech a necelých 40 % v akciích. Investoři do tohoto fondu musí trpět informačním deficitem. Nelze dohledat nic bližšího o složení dluhopisové složky (měny, emitenti, durace) ani nic bližšího o akciové složce (regiony, sektory). Pravdou je, že u fondu fondů se něco takového obtížně vykazuje. Investoři se musí spokojit pouze s výčtem deseti fondů s největším podílem v portfoliu. Z nich lze odhadovat, že většina dluhopisové složky je ve fondech převážně korunových dluhopisů a akciová složka sleduje globální diverzifikace. Cizoměnová aktiva jsou zajištěna proti měnovému riziku. Fond neudává žádný oficiální benchmark, přestože by to nastavená investiční strategie jistě dovolovala. Útěchou za popsané informační nedostatky může být fakt, že fond nezdvojuje manažerské poplatky. Investor zaplatí manažerské poplatky na úrovni jednotlivých fondů a nulový na úrovni fondu fondů. Co se výkonnosti týká, pohybuje se ČSOB Vyvážený fond zhruba někde uprostřed v porovnání s konkurencí (tabulka 1).

ČP Invest

ČP Invest Smíšený fond má v benchmarku 60 % korunových dluhopisů, 10 % korunového peněžního trhu a 30 % akcií (z toho 20 % severoamerický trh a 10 % západoevropský trh). Dluhopisová složka je zajímavá tím, že vedle korunových dluhopisů obsahuje ve větší míře i dluhopisy z rozvíjejících se zemí (Rusko, Kazachstán). Rizikovost dluhopisové složky snižuje nízká durace do 3 let. Je to strategie portfolio manažera, který vyšším výnosovým rozpětím hodlá dosahovat vyšších výnosů. Měnové riziko na úrovni dluhopisové i akciové složky je zajišťováno. V akciové složce za nachází převážně blue chips z USA a EU. Výkonností se ČP Invest Smíšený fond řadí mezi úspěšnější fondy (tab. 1). Na periodě jednoho, třech i pěti let dosáhl nadprůměrných výsledků. Grafy 1 a 3 ovšem fond usvědčují z výraznějších propadů v době pesimismu, když trhy padají, a z rychlejšího růstu při růstu trhů. Tomu odpovídá vyšší volatilita (tab. 1).

IKS KB

Do první skupiny výkonností úspěšnějších fondů se dostal ještě IKS Fénix smíšený. Jde o fond fondů. Je složen z jiných fondů IKS KB a SGAM. Podíl akciových fondů v portfoliu kolísá mezi 30 % a 50 % v závislosti na výhledu portfolio manažera, aktuálně je to 35 %. V dluhopisové složce převažují korunové dluhopisy. V akciové složce se z větší části objevují firmy ze středoevropského regionu, menší podíl patří i zahraničním akciím. Syntetický TER fondu (poplatky na úrovni fondů plus poplatky na úrovni fondu fondů) činil za rok 2008 1,85 %. Mezi srovnávanými fondy má nižší volatilitu (tabulka 1) a menší propady (graf 1).

ISČS

ISČS Vyvážený Mix FF má v benchmarku 30 % globálních akcií, 40 % dluhopisů (z toho 32,5 % českých státních a 7,5 % ze středná a východní Evropy) a 30 % korunového peněžního trhu. S 30 % v akciové složce se řadí ve skupině neutrálních fondů k těm konzervativněji laděným. Jedná se o fond fondů. V dluhopisové složce jsou převážně jiné fondy ISČS a ESPA. Do akciové složky jsou nakupovány nákladově výhodné ETF (například iShares, Lyxor). Přesto je fond dosti drahý, syntetický TER za rok 2008 dosáhl 1,91 %. Měnová rizika jsou zajišťována.

ISČS Dynamický Mix FF je se syntetickým TER 2,25 % za rok 2008 ještě dražší. V benchmarku má 50 % globálních akcií, 32,5 % dluhopisů a 17,5 % peněžního trhu. Složení jednotlivých složek je podobné jako u Vyváženého Mixu, jen jejich poměr je jiný (akciová složka je větší). Fond se jmenuje Dynamický, ovšem portfolio odpovídá vyváženému rizikovému profilu (50:50). Mixy ISČS v uplynulých 5 letech výkonností zaostaly také proto, že nepřevažují v akciové složce střední a východní Evropu.

Credit Suisse

Benchmarkem fondu Credit Suisse Select Balanced jsou z 60 % české státní dluhopisy a ze 40 % české akcie. Na horizontu 1 roku a 3 let se mu moc nedařilo. Důvodem je pád z vyšší základny (graf 4).

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 11. 2009 3:27, vladislav skalicky

jen důvěřiví dávají peníze do fondů. Nakonec ti kteří je obhospodařují jsou obyčejně ti kterých je se nutno obávat. Je to záměrně neprůhledný produkt který slouží hlavně k obohacení správců . Je neuvěřitelné kolik proinzerují a jak ty vkladatele balamutí

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde se dalo vydělat

30. 6. 2009 | Roman Stuchlík

Kde se dalo vydělat

Korunový investor je za uplynulých 10 let reálně v plusu pouze v akciích firem ze střední a východní Evropy, v korunových dluhopisech a v dluhopisech rozvíjejících se zemí.

Kupte a držte levné investiční nástroje

2. 9. 2008 | Roman Stuchlík | 15 komentářů

Kupte a držte levné investiční nástroje

Časté obchodování, pokusy časovat trh a investiční nástroje s vysokou nákladovostí snižují dlouhodobou výkonnost vašich investic.

Co se hodí vědět při propadu akcií a dluhopisů

17. 7. 2008 | Roman Stuchlík | 4 komentáře

Co se hodí vědět při propadu akcií a dluhopisů

Rizikovost investice lze ukázat v grafu, který informuje o tom, jak hluboko dokázaly akcie a dluhopisy v minulosti klesnout z předchozího maxima a jak dlouho trvalo než pokles vyrovnaly. celý článek

Co o sobě nechtějí podílové fondy říkat

23. 5. 2008 | Roman Stuchlík | 2 komentáře

Co o sobě nechtějí podílové fondy říkat

Podílové fondy Credit Suisse, HSBC a Pioneer Investments mají podle analýzy FOND SHOPu nejužitečnější infolisty. Některé společnosti by s informacemi o svých fondech měly přidat.

Fondy, kterým se nedařilo

20. 12. 2007 | Roman Stuchlík

Fondy, kterým se nedařilo

Nejčastějším důvodem podvýkonnosti fondu oproti ostatním ve skupině je odlišná investiční strategie. Najdou se však i případy, kdy se fondu skutečně nedaří. Na vině bývá i vyšší nákladovost. celý článek

Partners Financial Services