Kupte a držte levné investiční nástroje

Roman Stuchlík | rubrika: Jak na to | 2. 9. 2008 | 15 komentářů
Časté obchodování, pokusy časovat trh a investiční nástroje s vysokou nákladovostí snižují dlouhodobou výkonnost vašich investic.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 9. 2008 8:04, Volek

Včera zde měly články od 2 přispěvatelů ohodnocení -1 , a dnes nemají nic , nula , jde i umazávat ? Co všechno ještě nevíme . Že by si někteří dokázali zaporné hlasy umazávat sami ?

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 9. 2008 4:38, Gustav Hurikán

Tak hezky to zacínalo s tim chytrým Karlem a pak se to vsechno zkazilo.
První odstavec s tim Karlem je v porádku. Zbývajících 22 odstavcu je na nic.
To vypadá jak reklama od nejakého investicního poradce, který slibuje klientum +7% za rok a nic vic a nic mín, který chce lidem nakládat s penezi presne podle nesmyslné diversifikace portfolia podle Markowitze, který sám podle ní taky neinvestuje. Markowitz neni schopen s jeho diversifikací za Nobelovu cenu vubec investovat a dává peníze do cizího fondu.
Taky nekdo básní o total return fondech, které v dobách nejhorsích maji snad maximálne klesnout -5% a vynáset neco kazdý rok a nakonec letos stejne spadly total return fondy -30%, nebo uplne zkrachovaly a peníze se lidem ztratily, az na to pojistení maximálne 20.000 euro.
Od 2003 do 2010 bylo dobré míti 100% portfolia v akciích. 2001 az 2002 bylo dobré nemíti zádnou akcii,
tak jak to delal ten Karel.
Az lidi prestanou pracovat, at je to v 65 letech nebo kdykoliv, pak je dobré míti zase 100% penez v akciích a zádná jiná aktiva, jestli nebudou akcie nebezpecne predrazené. A jestli bude míti nejaký starec portfolio ze 100% v akciích nekdy spadlé na polovinu, to je v porádku, potomci to zdedí a budou z pár let zas vysoko v plus. Zádný starec by nemel míti dluhopisy, vzdyt nebude míti potrebu prodávat akcie -50% pod maximem. Jeho potomci dosáhnou pak nových maxim u portfolia.
Kdo zije jen z dividend, ten musí míti nejaké akcie stále a nikdy je neprodávat, ani behem krachu 2000-2003, at si spadnou klidne na 1/3, minus 66%. Protoze dividendy neklesly a solidní akcie s vysokou dividendou se zas 2006 vrátily do plus.
Komodity mohl clovek míti 2000-2003 a víc uz ne, snad zas od 2011. A dluhopisy nikdy v zivote. Nemá význam se okrádat o desítky procent rocne se 4% rocne s dluhopisy, portfolio by se nemelo nikdy brzdit v rustu s dluhopisy. A nemelo by se ani brzdit portfolio v propadu s dluhopisy. Jen ti správci penez, co slibují klientum 7% za rok, musí lidi okrádat o peníze, kdyz akcie rostou, aby jim mohli dát peníze zpátky, kdyz je portfolio jindy celé v dluhopisech na 3%.
Az budou akcie predrazené, bude lepsí vsechny prodat, jen neprodávat ty, od kterých se potrebují dividendy. Od 2007 do 2008 by melo dobré portfolio spadnout -30% a dobré akcie velkých bank -50%, to je v porádku, kdyz se nic neprodává. Jesli spadly akcie velkých bank 2007-2008 -75%, tedy na 1/4, to neni v porádku, ale tomu se nechalo zabránit zákazem spekulace na pokles akcií bank, tak jak se to zakázalo bohuzel jen v cervenci. Jesli lidi nechteji, aby jim zádný rok neklesl kapitál ani o pár procent, pak by meli akcie zcela vynechat. A kdo chce maximální výnos portfolia 2003-2007 a 2008-2010, ten musí snáset propad portfolia 2007-2008 -30%, kdyz má porfolio ze 100% z akcií. Taky se mu to moc vyplatí 2003-2007 a 2008-2010, nebo nonstop 2003-2010, kdyz má jen akcie v portfoliu.

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 15 komentářů)

5. 1. 2009 10:11 | Vashek

Zdravim, ono se to řekne investovat do levných indexových fondů, ale znáte nějaký, který by fungoval v ČR?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 9. 2008 8:26 | petrph

Dost se tu psalo o psychologii investora - už na to aby v době kdy ceny akcií a fondů klesají přes 30% (prakticky o víc, když vezmeme do úvahy kurz koruny), a investorovi se tím pádem rozplývají jeho životní úspory se udržel a neprodal všechno musí mít člověk nervy silné jako ocelová lana . Jak a čím ho chcete přesvědčit aby v té době vkládal další peníze a sledoval jak taky mizí ? Pohledem na historické tabulky?? Pohledem na historické tabulky za posledních 10 let zjistíte, že většina fondů je ve velké většině v záporu, v tom lepším vydělali 0-2%. V poslední době už nikdo radši nezmiňuje doporučované pravidlo investování do akcií - 5 let - zato se objevují fráze typu "vsadím se že za 30 let budou akcie výš", popřípadě jako zde - investiční cíl jako přilepšení k důchodu. To asi spoustu lidi nepřesvědčí...Nebo ano?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 9. 2008 23:13 | Luboš

Ekonome, nebud laik. Tady jsi v ČR a je daleko víc pravděpodobné, že z peněz ve fondu nevyděláš nic a naopak proděláš. Ale, samozřejmě, že lidé kteří fond ovládají, tak vydělají a žijí si výborně.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2008 20:06 | Luboš

Máš pravdu Arone, fondy a banky jen okrádají své klienty a velmi z nich bohatnou. A ještě píší propagační články, jak je výhodné v bankách investovat peníze.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2008 8:04 | Volek

Včera zde měly články od 2 přispěvatelů ohodnocení -1 , a dnes nemají nic , nula , jde i umazávat ? Co všechno ještě nevíme . Že by si někteří dokázali zaporné hlasy umazávat sami ?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2008 23:55 | Eddan

"Další slavný ekonom, který vyzívá k investování ..." Ale - no táááák! Sotva jsem si přečetl tuhle větu, okamžitě mě přepadlo spaní a ani jsem si nestačil zívnout... :-)
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2008 19:19 | xyz

Pro mně je důležité , že mám zainvestováno tam , kde se platí za přestupy mezi jednotlivými fondy minimální směšný poplatek a žádné daně , za méně než půlroční ziskovou investici . Tímto pozdravuji všechny co musí platit od 1 do 3 % za přestupy a dan ze zisku k tomu . :-)
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2008 8:50 | Aron Mordechaj

Je to všechno jeden velký tunel , v podstatě nejlépe promakaná oficialně povolená , pyramidová hra , s tím rozdílem , že v této hře , Ti nahoře , nikdy nezkrachují , a nikdy proti nim nebude vedeno žádné trestní stíhaní pro podvod , ikdyž investoři po celém světě příjdou třeba o milisrdy dolarů , ne v jednom státě jak u pyramidové hry , oni potřebují polykat peníze celého světa ,genialní způsob , vymyšlený vychcanými Angličany , pravidelně obírat Ty níže postavené , ale hodně lačné a toužíc také zbohatnout . Tady se podívejte , a budete hned vědět o co jde . .http://video.google.com/video play?docid=1397211403198113214
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 9. 2008 8:25 | Ekonom laik

Opět stejný scenář , investujte pravidelně , hned jak dostanete výplatu , tak nám něco z ní doneste . Ale už nikdo neřekne , že se to vyplatí jen těm , co mohou měsíčně investovat určitou částku do Akcii , nebo Akciových podílových fondů , minim kolik ............? , no kolik ? hádejte , schválně , kdo to řekne za mně , tady z ekonomicky gramotných , a nezainteresovaných . Vynecháme ted Akcie , protože s těmi si mohou dovolit obchodovat pouze bohatí lidé , kdo si myslí že to tak není , tak at mě dá vědět za 20 let co mu zbylo z tech 2-4 milonů co se mu podařilo nějakým způsobem dát dohromady , a zkusil to s akciemi , pokud tedy nemá takové vazby jak pan Gross . Budu mluvit o Akciových Podílových Fondech . Když si spočítáme oněch v průměru 7-8 % dlouhodobé výkonnosti podotýkám .... kvalitních světových Akciových fondů , tak je jednoduché si spočítat kolik musím investovat v hotovosti , a potom měsíčně , aby z této investice , byl nějaký , aspon trochu zajímavý výnos , pro někoho víc , pro někoho mín , jelikož těch co mohou a chtějí investovat miliony u nás , zas tolik není , Tak si zkuste pozpátku spočítat kolik musíte mít zainvestováno , aby jste , zhodnocením přišli k nějaké rentě , kterou se rádi někteří v článcích tak ohánějí . Pokud tedy nechcete mít rentu v částkach 500 - 2000 kč . Protože když mluvíme o rentě , tak by měla být v zhruba v takové výši jako dnešní slušný důchod , tj. okolo 12 tis , kdo ho má ? Protože Renta , jestli to někdo náhodou neví , je taková částka , která umožní Rentierovi pokrýt svoje , aspon minimální živitní náklady i když žije sám , tzn. že již nikdo druhý se nepodílí na chodu jeho domácnosti . Na opravdovém západě , jsou to Ti důchodci , které vidíte pěkně oblečené , s upraveným zevnějškem , kteří sedí dopoledne v lepších kavárnach , a popíjejí v klidu svoji ranní kávičku , ne logr , s nějakým dobrým zákuskem , a čtou u toho třeba Financial Times , nebo Wall Street Journal , káva tam stojí třeba 10 e , tam naši zbohatlíci až na vyjimky ani nepáchnou , ti si dají radši o kousek dál kávu za 4 e , a to je rozdíl mezi opravdovými bohatými lidmi , a Českými zbohatlíky . Co u nás ? Za tech 12 tis by mohl ráno jít tak akorát do samoobsluhy pro 2 včerejší rozpečený rohlíky s třemi platky Gothajského salámu , a 0:5 l mléka , protože něco dražšího , by mu nabouralo rozpočet , pak přijít domu nasnídat se a pak si otevřít okno , na něho složenou deku , aby netlačily lokty , a dívat se ven jak to tam žije , pokud je tedy kam se dívat . Tak co , pochopili jste ?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2008 8:24 | Honza

A to že nejde časováním vydělávat považuji za blbost. Na trhu je spousta investorů, někteří jsou chytřejší než trh (ti časováním v průměru vydělávají - k nim patří pan Karel z článku), jiní hloupější než trh (ti časováním v průměru prodělávají - a k nim by asi patřil skutečný pan Karel), průměru pak časování ani neprospěje ani neuškodí. Článek ukazuje, jak se i podprůměrně schopný investor může stát investorem průměrným. Ale to rozhodně neznamená, že časováním nejde vydělávat. Časování je prostě jen jako hrát karty o peníze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2008 8:15 | Cedr

Ne, ne a ne. Vyvoj ceny samozrejme zadna nahodna prochazka neni, tudiz se predikovat da, ale jen s jistou pravdepodobnosti (avsak vyssi nez 50%). Cela technicka analyza je zalozena na psychologii a chovani davu. Kdyz pak clovek ovladne 1-2 nastroje z TA a ridi se nekolika jednoduchymi pravidly, ma slusnou sanci byt pri aktivnich spekulacich uspesny.
Problemy fondu vidim 2. 1) Fondy maji z podstaty dana pravidla investovani, coz ale take znamena svazane ruce. Fond XYZ byl zalozen jako napriklad automobilovy s tim, ze bude denominovan napr v dolarech. Ac by si manazer nakrasne pral v roce XXXX prendat penize nekam jinam, proste nemuze. 2) Fondy spravuji velke penize. Zacnete-li nakupovat ve velkych castkach, cena uz tehdy vam zacne rust. Prodavate-li, cena vam behem prodeje klesa. Spekulace v malych castkach to je sranda, nakupujete/prodavate za market cenu, to se ale fondu netyka. Hedge fondy resi ten prvni problem, ten druhej uz ne. Zatimco obycejny ,cili maly a soukromy, investor nema problem ani jeden. Staci si precist nekolik knih o TA, nekolik psychologicky a na money-management zamerenych knih, selskym rozumem si vytridit informace, drzet se pravidly, ktere takto ziskam a nic nebrani v ceste ke stabilnim vydelkum nasobne prevysujicim index. Je to sice cesta trochu delsi, ale bez prace nejsou kolace, v tradingu uz vubec ne. Mnohem snazsi cesta je samozrejme poslechnout autora
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2008 7:52 | Honza

1. Investujte pravidelně alespoň 10 % svého čistého příjmu ihned po obdržení mzdy?
Krásná teorie, ale ve skutečnosti blbost. Je to jak kdy. Mám svobodného bezdětného a bezhypotéčního kamaráda programátora s normálním programátorským platem, co je z dětství zvyklý na chudobu a stačí mu 10000 Kč na měsíc. Ten může klidně investovat přes 2/3 čistého příjmu. Mám jiné ženaté kamarády programátory s dítětem/dětmi a náročnou manželkou, kteří kdyby někam investovali 10% čistého příjmu, tak by s prachama nevyšli (nebo spíš nevyšly :-)) a taky se s nimi manželka rozvede. A já mám zase hypotéku s roční fixací, tak můžu investovat třeba 30% čistého příjmu do předčasných splátek, ale jen jednou ročně a ne jednou za měsíc po příjmu mzdy, to by mě banka sežrala a oškubala. Je to prostě jak kdy.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2008 7:35 | Michal Kára

Pohadce o efektivnim trhu budu verit az nekdo z jejich zastancu vysvetli, co se udalo za tak velky prusvih v rijnu 1987 ze to ospravedlnilo pokles trhu o desitky procent za par dni ;-) Mezitim si radsi prectu neco o behavioralnich financich :-D
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2008 6:33 | chcivydelatpenize.cz

Ta pasáž o indexových fondech je dobrá a souhlasím s ní. Aktivně řízené fondy dokáží v některých letech překonat index, ale jindy jsou zas hluboko pod ní, takže proč "riskovat", že zrovna já se trefím do špatného roku, když můžu mít to, co index udělá, "bez práce". Mluvím samozřejmě o bežný letech, ne o tom, co se teď děje, když padá všechno ;)
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2008 4:38 | Gustav Hurikán

Tak hezky to zacínalo s tim chytrým Karlem a pak se to vsechno zkazilo. První odstavec s tim Karlem je v porádku. Zbývajících 22 odstavcu je na nic. To vypadá jak reklama od nejakého investicního poradce, který slibuje klientum +7% za rok a nic vic a nic mín, který chce lidem nakládat s penezi presne podle nesmyslné diversifikace portfolia podle Markowitze, který sám podle ní taky neinvestuje. Markowitz neni schopen s jeho diversifikací za Nobelovu cenu vubec investovat a dává peníze do cizího fondu. Taky nekdo básní o total return fondech, které v dobách nejhorsích maji snad maximálne klesnout -5% a vynáset neco kazdý rok a nakonec letos stejne spadly total return fondy -30%, nebo uplne zkrachovaly a peníze se lidem ztratily, az na to pojistení maximálne 20.000 euro. Od 2003 do 2010 bylo dobré míti 100% portfolia v akciích. 2001 az 2002 bylo dobré nemíti zádnou akcii, tak jak to delal ten Karel. Az lidi prestanou pracovat, at je to v 65 letech nebo kdykoliv, pak je dobré míti zase 100% penez v akciích a zádná jiná aktiva, jestli nebudou akcie nebezpecne predrazené. A jestli bude míti nejaký starec portfolio ze 100% v akciích nekdy spadlé na polovinu, to je v porádku, potomci to zdedí a budou z pár let zas vysoko v plus. Zádný starec by nemel míti dluhopisy, vzdyt nebude míti potrebu prodávat akcie -50% pod maximem. Jeho potomci dosáhnou pak nových maxim u portfolia. Kdo zije jen z dividend, ten musí míti nejaké akcie stále a nikdy je neprodávat, ani behem krachu 2000-2003, at si spadnou klidne na 1/3, minus 66%. Protoze dividendy neklesly a solidní akcie s vysokou dividendou se zas 2006 vrátily do plus. Komodity mohl clovek míti 2000-2003 a víc uz ne, snad zas od 2011. A dluhopisy nikdy v zivote. Nemá význam se okrádat o desítky procent rocne se 4% rocne s dluhopisy, portfolio by se nemelo nikdy brzdit v rustu s dluhopisy. A nemelo by se ani brzdit portfolio v propadu s dluhopisy. Jen ti správci penez, co slibují klientum 7% za rok, musí lidi okrádat o peníze, kdyz akcie rostou, aby jim mohli dát peníze zpátky, kdyz je portfolio jindy celé v dluhopisech na 3%. Az budou akcie predrazené, bude lepsí vsechny prodat, jen neprodávat ty, od kterých se potrebují dividendy. Od 2007 do 2008 by melo dobré portfolio spadnout -30% a dobré akcie velkých bank -50%, to je v porádku, kdyz se nic neprodává. Jesli spadly akcie velkých bank 2007-2008 -75%, tedy na 1/4, to neni v porádku, ale tomu se nechalo zabránit zákazem spekulace na pokles akcií bank, tak jak se to zakázalo bohuzel jen v cervenci. Jesli lidi nechteji, aby jim zádný rok neklesl kapitál ani o pár procent, pak by meli akcie zcela vynechat. A kdo chce maximální výnos portfolia 2003-2007 a 2008-2010, ten musí snáset propad portfolia 2007-2008 -30%, kdyz má porfolio ze 100% z akcií. Taky se mu to moc vyplatí 2003-2007 a 2008-2010, nebo nonstop 2003-2010, kdyz má jen akcie v portfoliu.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Kasa

podnikatel a investor, Clareo

Petr Koblic

ředitel Burzy cenných papírů Praha

Petr Kasa
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Koblic
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services