Pět hlavních principů psychologie obchodování

Jakub Hodan | rubrika: Jak na to | 13. 11. 2009 | 4 komentáře
Pět hlavních principů psychologie obchodování
Vzdělání – čtení článků, blogů, knih – je pro obchodování na finančních trzích důležité, ale není to učení. Učení je systematická práce sám na sobě. Vyžaduje trvalé vyhodnocování vlastní výkonnosti a také opakování dovedností, aby se staly automatické.

Brett Steenbarger se už dlouho věnuje psychologii traderů a napsal na toto téma již mnoho článků a knih. Dnes přinášíme ve spolupráci se serverem FXStreet.cz pět základních principů, které Steenbarger považuje za nejdůležitější a které se týkají psychologie obchodování na trzích.

1. Trading je výkonnostní činnost

Stejně jako hra na hudební nástroj nebo nějaký sport, vyžaduje trading aplikaci znalostí a dovedností v reálném čase. Úspěch v tradingu závisí na rozvojovém procesu, ve kterém intenzivní a strukturovaný výcvik přináší schopnost a odbornost pro praxi. Mnoho neúspěchů pramení ze snahy o úspěch v tradingu bez toho, abyste prošli tímto procesem. Je celkem nemožné uspět proti profesionálům bez zdokonalování vaší výkonnosti a bez jistoty, že nepřijdete o svůj kapitál během procesu učení. Jistota v tradingu přijde se zvládnutím učení a rozvoje, nikoliv s nějakými psychologickými cvičeními.

2. Úspěch v tradingu je funkcí talentu a dovedností

Trading není v tomto smyslu odlišný od šachů, herectví nebo sportovních disciplin. Vrozené schopnosti a získané dovednosti rozhodují o stupni vašeho úspěchu. Jen malé procento ze všech rockových kapel, baletních tanečníků a golfistů se dostane na takovou úroveň, aby se tím mohli živit. Klíčem k úspěchu je nalezení bezproblémového vztahu mezi vrozenými schopnostmi a získanými dovednostmi a mezi příležitostmi, které jsou ve vašem oboru dostupné. Mnoho problémů pramení právě z nesouladu toho, v čem jste dobří, a jak obchodujete. Proto se nesnažte za každou cenu obchodovat něco jen pro to, že víte, že někdo jiný tímto způsobem vydělává balík.

3. Klíčová schopnost v tradingu je rozpoznání správného obchodu

Ať už vyhodnocujete grafy vizuálně nebo pomocí nějakých statistických metod, rozpoznání signálu pro správný obchod (patternu) je srdcem tradingu. Snažíte se identifikovat odchylku v poptávce a nabídce v reálném čase a reagujete na náznaky, které jsou pro tyto odchylky typické. Většina z přístupů k obchodování - technická analýza, fundamentální analýza, cykly – jsou jen metody, jak najít koncept pro získávání náznaků v různých časových pásmech. Budete těžit nejvíce z těch metod, které jsou vám nejbližší. Ti z vás, kdo mají vizuální paměť, budou asi profitovat nejvíce ze čtení grafů. Ti, kdo mají naopak analytické myšlení, se mohou věnovat statistickým studiím a různým signálům.

4. Velká část rozpoznávání signálů je založena na podvědomém učení

Podvědomé učení běžně podstupujeme při opakovaném vystavení komplexním signálům, aniž bychom je byli vlastně schopni popsat slovy. To je stejné, jako když se děti učí jazyk a gramatiku a jak se učíme během života vnímat různé sociální interakce. Podvědomé učení se projevuje jako takzvaný „pocit“ nebo něco jako „šestý smysl“, které nepodléhají standardní analýze. Také lidé, kteří vyvíjejí různé systémy, říkají, že jejich častý pohled na data jim dává určitý odhad a pocit pro to, které proměnné jsou slibné a které naopak méně. Výzkumy uvádějí, že podvědomé učení se objevuje pouze po podstoupení tisíců učebních pokusů. Toto je důvod, proč trading vyžaduje kontakt s reálným trhem a praxi. Bez toho se tradeři nikdy nesžijí se signály na trzích v různých časových rámcích. Proto nikdy neuspěchejte svůj vstup na reálný trh s vlastními penězi.....cvičte, cvičte a cvičte.

5. Emocionální, kognitivní a fyzické faktory narušují přístup k signálům, které jsme se podvědomě naučili

Ve chvíli, kdy jsme již zlepšili své dovednosti a podstoupili dlouhou cestu učení, se psychologie stává důležitou pro zachování stability výkonu. Mnoho výkyvů ve výkonnosti je způsobeno emocionálním, kognitivním nebo fyzickým rozladěním. Toto se často objevuje jako důsledek strachu z úspěchu – naše obavy z důsledku úspěchu narušují přístup ke znalostem a dovednostem, které jsou pro úspěch potřebné. Tyto potíže s výkonností jsou často důsledek toho, když tradeři obchodují příliš velké pozice vzhledem ke svému účtu a/nebo nedodržují základní pravidla money managementu. Kognitivní, behaviorální a biofeedback metody mohou být velmi prospěšné při získávání dovedností a klidné soustředění, které je potřeba pro přístup k podvědomým znalostem.

Nejdůležitější otázka, na kterou se ptám začínajících traderů zní: Jste ochoten podstoupit systematický učební proces? Vzdělání – čtení článků, blogů, knih – je důležité, ale není to učení. Učení je systematická práce především sám na sobě. Vyžaduje trvalé vyhodnocování naší výkonnosti – co funguje a co ne – a také stálý proces opakování dovedností do té doby, než se stanou automatické. Samotné učení nenahradí žádné množství konzultací se zkušenějšími. Učení sám sebe k dokonalosti je cesta k pozitivní psychologii.

Autor píše pro server FXStreet.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

psychologie, trading

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Při obchodování není důležitý jeden konkrétní obchod

23. 9. 2009 | Ondřej Hartman

Při obchodování není důležitý jeden konkrétní obchod

Když se při obchodování nepovede jedna transakce a skončí ztrátou, vůbec nevadí. Jde totiž jen o nevýznamnou epizodu v dlouhodobém horizontu obchodování. Teprve celkový výsledek z delší... celý článek

Jak si správně vybrat brokera pro obchodování s měnami

24. 8. 2009 | Jakub Hodan | 2 komentáře

Jak si správně vybrat brokera pro obchodování s měnami

V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř nebo zprostředkovatel) by chtěl spolupracovat a svěřil mu své... celý článek

Kdo se snaží být chytřejší než trh, většinou prodělá

7. 8. 2009 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Kdo se snaží být chytřejší než trh, většinou prodělá

Osmdesát procent malých obchodníků na měnových trzích prodělává. Snaží se přechytračit trh, místo aby se drželi jednoduchých pravidel a postupů, říká Ondřej Hartman, obchodník s měnami... celý článek

Nováček na burze nesmí chtít vydělat milion za jeden den

6. 10. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Nováček na burze nesmí chtít vydělat milion za jeden den

Stát se obchodníkem, který si na trhu jen nehraje, ale také vydělává, je tvrdá práce. Autoři publikace „Jak se stát intradenním finančníkem“ to vědí. Sami se dlouhá léta učili, aby... celý článek

Partners Financial Services