Češi si na investice nevěří, ukazuje průzkum

Čtyři z deseti Čechů se vidí jako nezkušení investoři, další tři z deseti jako zcela nezkušení.
Češi si na investice nevěří, ukazuje průzkum

Zdroj: Shutterstock

Sebedůvěra české populace v investicích je nízká, dvě třetiny lidí si nevěří a pokládá se za nezkušené investory. Index investiční gramotnosti společnosti Portu však ukazuje, že zcela zbytečně, protože v investování se vyznají lépe, než si sami myslí.

Nejvíce si věří mladí do 35 let. Naopak nejvíce o sobě pochybují lidé ve věku 54 až 65 let. Více než třetina z nich (38 %) se považuje za zcela nezkušené a neznalé investory, zatímco mezi mladými se tak vidí jen pětina.

V testu vědomostí se naopak potvrzuje, že s vyšším věkem roste investiční gramotnost. Nejlepší znalosti prokázali respondenti mezi 45 a 53 lety.

Zdroj: Portu

Od podzimu, kdy Portu index zveřejnilo poprvé, si výrazně polepšili také mladí lidé ve věku 18 až 35 let. Konkrétně se nejvíce zlepšili v pochopení témat diverzifikace, rozdílu mezi spořením a investováním a v principu složeného úročení.

„Vysvětlujeme si to tím, že se víc mluví o inflaci. Drahý benzin se zkrátka týká všech. Mladí mohou mít problém vyjít s penězi, řeší hypotéky. Musí se o peníze více zajímat a možná právě proto roste i jejich investiční gramotnost,“ komentuje výsledky indexu zakladatel online investiční platformy Portu Radim Krejčí.

Nejlépe se v investičním světě orientují lidé nad 45 let, většinou z hlavního města a vysokoškolsky vzdělaní. Nejhůř dopadli lidé z ekonomicky nejslabších regionů, jako jsou například Ústecký nebo Moravskoslezský kraj.

Sebevědomější jsou muži, kteří se o investice obecně zajímají více. Za zcela nezkušené investorky se považuje 42 % respondentek a jen 21 % respondentů. To odpovídá i jejich vědomostem. Index investiční gramotnosti je u žen výrazně nižší, i když od podzimu rostl.

Zdroj: Portu

Podle ekonoma Lukáše Kovandy důležitost investování roste. „V době nejvyšší inflace za posledních zhruba 30 let je více než kdy jindy důležité investovat, aby se člověk neochuzoval o kupní sílu svých úspor. Základním vstupem pro dobré investování je právě finanční gramotnost. V tomto ohledu u nás stále máme co zlepšovat,“ říká Kovanda.

Že k tomu v praxi dochází a lidé se snaží své peníze ochránit před inflací, potvrzuje i ředitel externí komunikace a obchodu Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík. „Lidé více shánějí informace, obracejí se pro radu a obecně více své investice řeší,“ říká.

Češi už vědí, že se s investováním pojí oproti spoření větší výnosy, ale i riziko (správně to určilo 74 % respondentů). Že ale na rozdíl od spoření nejsou výnosy při investicích zaručeny, si uvědomuje jen přibližně 44 % respondentů.

„Češi relativně dobře chápou, že aby dosáhli vyšších výnosů, už nestačí jen spořící účet, ale musí investovat. Hůř ale rozumí rizikům. Investují, ale když přijde první propad, jsou zklamaní a mají pocit, že kdyby peníze nechali na spořícím účtu, udělali by lépe. Investice jsou ale dlouhodobá záležitost a propady jsou její běžná součást. Je proto potřeba obrnit se trpělivostí,“ vysvětluje Jana Brodani, ředitelka Asociace pro kapitálový trh ČR.

A dodává, že ačkoliv se znalosti Čechů rozšiřují, stále chybí zkušenosti, díky kterým by se lidé v krizových situacích lépe rozhodovali. Začínajícím i pokročilým investorům doporučuje investovat pravidelně, dlouhodobě a diverzifikovat portfolium.

Lukáš Kovanda připomíná, že střednědobě i dlouhodobě akciové trhy podávají dobrou výkonnost a je dost pravděpodovné, že se lidé, kteří například začali s investicemi teprve nedávno, i navzdory současné situaci, kdy akciové trhy padají, dočkají zhodnocení svých vkladů. „Je však potřeba obrnit se trpělivostí. Je lepší investovat menší částky v pravidelných časových okamžicích tak, aby investor minimalizoval dopad tržních výkyvů,“ radí Kovanda.

Polovina Čechů si myslí, že minulé výnosy jim zaručí také ty budoucí. „To po letech pohádkových výnosů z akcií může být problematické. Takhle se orientují hlavně mladí investoři a je pak velké riziko, že udělají nějakou investiční chybu,“ upozorňuje Martin Lunáček, ředitel Portu.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 5. 2022 19:42, ?

Citace / 26.05.2022 16:11

Řítíme se do nejhorší ekonomické krize od 30. let minulého století. Peníze ztrácejí raketovým tempem na hodnotě, výplaty jsou zmrazené, lidé budou vydávat jen za to nejnutnější, nic jiného jim ani nezbyde a spousta lidí spadne do opravdové chudoby.
A hospody na hokej narvané:-D ale řítíme se do chudoby...

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 5. 2022 16:11

Řítíme se do nejhorší ekonomické krize od 30. let minulého století. Peníze ztrácejí raketovým tempem na hodnotě, výplaty jsou zmrazené, lidé budou vydávat jen za to nejnutnější, nic jiného jim ani nezbyde a spousta lidí spadne do opravdové chudoby.

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek