Podílové fondy: Trhy se zatřásly, ale věří ve svižný návrat

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 11. 8. 2020 | 2 komentáře
Americké akcie v červenci dál rostly, nejznámější index S&P 500 se přehoupl do pozitivních čísel a technologický index NASDAQ opět dosáhl na nová maxima. Evropské akciové trhy skončily v mírném záporu. Výnosy dluhopisů se držely poblíž svých minimálních hodnot.
Podílové fondy: Trhy se zatřásly, ale věří ve svižný návrat

Zdroj: Shutterstock

Navzdory rostoucímu počtu nově nakažených se optimismus z finančních trhů ještě zcela nevytratil. Pomohl tomu především podpůrný fond schválený v Evropské unii o gigantické velikosti 750 miliard eur.

Trhy se více zatřásly až na konci července, kdy se začala zveřejňovat data o růstu hrubého domácím produktu za druhé čtvrtletí. A nebylo to veselé čtení.

Například propad německého HDP o 12 % je nejhorší výsledek od roku 1970. Celá eurozóna zaznamenala souhrnný pokles o 15 %. V USA to byl pokles o neuvěřitelných anualizovaných 33 %, což je nejhorší výsledek od roku 1947 – meziročně se jedná o pokles HDP asi o 10 %.

V České republice jsme zaznamenali čtvrtletní pokles HDP o osm procent. Meziročně to je minus 11 procent, což není tak zlý výsledek oproti mnohým jiným zemím. Překvapením byla inflace, která navzdory poklesu aktivity v ekonomice prorazila toleranční pásmo ČNB a vyskočila na 3,3 %.

Nicméně všechny indexy aktivit ukazují na rychlý restart ekonomik a tím tedy na krátkou recesi typu V se svižným návratem zpět – i přes určité problémy v některých odvětvích. Vypadá to, že recese potrvá nejkratší možnou dobu, tedy pouhá dvě čtvrtletí.

PIF!

Na webu Peníze.cz teď můžete sledovat PIF – Partners indexy fondů. Časové řady ukazují souhrnnou výkonnost podílových fondů denominovaných v české koruně, a tedy převážně distribuovaných a nabízených v České republice. Celkově se do výpočtu zapojuje více jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. 

Zdroj: peníze.cz

Makroekonomická situace se rychle zlepšuje a je zcela odlišná od celosvětové finanční krize z let 2007 a 2008. Masivní podpora vlád a centrálních bank a rostoucí očekávání ohledně objevu vakcíny proti koronaviru nastartovaly ekonomickou aktivitu zpět k původním hodnotám.

Fiskální a monetární expanze letos velice rychle zapůsobila a do ekonomiky dodala potřebnou likviditu a jistotu. Na rozdíl od finanční krize v letech 2007 a 2008, kdy se peníze napumpované do systému zasekly v bankách a ekonomika trpěla mnohem déle.

Koruna se díky novému podpůrnému fondu EU, z něhož bude těžit i Česká republika, posunula asi o 1,5 % k silnějším úrovním kolem 26,3 CZK/EUR.

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

červenec 2020+0,8 %+1,3 %
od začátku roku-6,8 %-9,9 %
poslední rok-1,6%-5,2 %
poslední tři roky+7,5 %-2,2 %
posledních pět let+10,4 %+5,8 %
posl. deset let+92,6 %+15,5 %
počet fondů3816

Rychlý růst v červenci zpomalil. Partners index akciových fondů ukazuje na průměrné zhodnocení jen o pouhé 1 %. 

O autorovi

Martin Mašát

Martin Mašát vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Svoji dominanci i v červenci potvrdily technologické akcie. Jejich index NASDAQ za prvních sedm měsíců přidal více jak 20 %, a to má za sebou koronavirovou krizi a loňský nárůst o 35 %. Naopak evropské akciové trhy skončily za poslední měsíc v mírném záporu.

Index fondů, které investují do akcií vyspělých zemí, zaznamenal od počátku roku propad o 6,8 procent. Brzdou jejich návratu úroveň z konce loňského roku jsou evropské a asijské trhy. Americké indexy jsou vesměs již v kladných hodnotách.

Index fondů, které investují do nerozvinutých zemí, ztrácí ke konci července stále ještě deset procent.

V dlouhém horizontu – například desetiletém – vypadá zhodnocení o poznání příznivěji. A to zejména u fondů s firmami z vyspělých trhů, které přinesly investorům takřka dvojnásobek původní investice.

Smutnou podskupinou jsou fondy investující ve střední a východní Evropě. To potvrzují i naše „domácí“ akcie. Ty jsou bohužel hluboko v záporu. Index PX pražské burzy je letos o 19 procent níže.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

červenec 20200 %+1,6 %
od začátku roku+1,2 %-2,9 %
poslední rok+1,2 %-1,1 %
poslední tři roky+1,5 %+1,2 %
posledních pět let+1,8 %+7,8 %
posl. deset let+17,4 %+38 %
počet fondů1922

Srovnejte si to s námi

Zdroj: Shutterstock

Chcete šikovně investovat? Najdeme pro vás optimální řešení.

I když inflace v České republice vyskočila nad 3 %, ve světě se prosazuje trend jejího poklesu směrem k nule. Ten potvrzují i naši centrální bankéři, kteří odhadují, že vzedmutí inflace v Česku je pouze dočasný fenomén a že postupě klesne ke 2 %. 

Podpora centrálních bank drží výnosy dluhopisů velice nízko a často pod nulou, a to navzdory obrovskému nárůstu dluhů jednotlivých vlád.

Také u nás jsou výnosy hluboko pod dlouhodobými průměry. To je vidět při porovnání inflace přesahující 3 % a výnosu pětiletého státního dluhopisu na úrovni 0,6 %. Výsledkem je aktuálně záporné reálné zhodnocení.

Extrémně nízké výnosy kvalitních dluhopisů ženou investory do většího rizika, a proto rostly vyšším tempem ceny rizikovějších dluhopisů. Stále to však nestačí na pokrytí březnových propadů, od počátku roku jsou rizikovější dluhopisy pořád o 3 % níže. Fondy kvalitních dluhopisů jsou letos 1 % nad nulou.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
červenec 2020+1,1 %
od začátku roku-3,3 %
poslední rok-1 %
poslední tři roky+0,9 %
posledních pět let+1 %
posl. deset let+27,8 %
počet fondů52

Smíšené fondy (dluhopisy, akcie, komodity) jsou mixem mnoha investičních strategií, často nečitelných a během investorova života se měnících. I přesto jsou v Česku z historických důvodů velmi oblíbené. Dokonce i přesto, že poplatky u nich bývají stejně vysoké jako u čistě akciových fondů, jejichž správci obchodují mnohem častěji než správci smíšených fondů.

Relativně nudnější měsíc na trzích, kdy rostla výrazně jen cena zlata, pomohl smíšeným fondům k 1% zhodnocení. Od počátku roku jsou však podobně jako akciové fondy pár procent v minusu.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services