Ekonomika rekordně propadla. Žádná katastrofa, hlásí analytici

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 31. 7. 2020 | 2 komentáře
Ekonomika rekordně propadla. Žádná katastrofa, hlásí analytici

Zdroj: Shutterstock

Koronavirová karanténa srazila českou ekonomiku o desetinu dolů. Ukazuje to první odhad vývoje hrubého domácího produktu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Podle předběžného odhadu klesl hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí meziročně o 10,7 % a mezičtvrtletně o 8,4 %. Jde o historicky nejhorší výsledky.

„Na to, jak si ve druhém čtvrtletí vedl automobilový průmysl, kde se vyrobilo meziročně o polovinu aut méně, nebo některé služby, které se na dva měsíce propadly na nulu, jde vlastně ještě o docela dobrý výsledek. A dokonce i ve srovnání s některými dalšími evropskými zeměmi,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla také podle předběžných dat o 12 procent meziročně, francouzská dokonce téměř o pětinu. A americké ministerstvo obchodu včera ohlásilo dokonce třetinový propad tamní ekonomiky.

Negativní meziroční vývoj HDP byl podle statistiků způsoben především výrazným poklesem zahraniční poptávky, dále pak nižší spotřebou domácností i investiční aktivitou.

Podle analytiků Komerční banky si ekonomika v průběhu druhého čtvrtletí sáhla na dno a od té doby roste, i když pozvolněji. „V souhrnu by se ekonomika mohla vrátit na předkrizovou úroveň již koncem roku 2021,“ očekává hlavní ekonom KB Jan Vejmělek.

Nástup ekonomické krize po karanténě je zatím v Česku pomalejší, než se čekalo. Klíčová nezaměstnanost vyrostla z únorových tří procent na 3,7 procenta v červnu, což je zatím poslední známý údaj. Ekonomové ale čekají její další nárůst až někam do rozmezí pěti až šesti procent.

„Ze samotného propadu ekonomiky ve druhém čtvrtletí nemá smysl dělat katastrofické závěry. Klíčové je nyní soustředit se na budoucnost a na to, aby nadcházející čtvrtletí byly ve znamení rychlého a především udržitelného hospodářského oživení,“ říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.


Čtěte také:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

ekonomika, HDP, koronavirus

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Praha je třetím nejbohatším regionem EU. Nové porovnání

12. 3. 2021 | Jana Králová | 10 komentářů

Praha je třetím nejbohatším regionem EU. Nové porovnání

České hlavní město bylo v roce 2019 třetím nejbohatším regionem v Evropské unii. Ukazují to čerstvá data Eurostatu, která vycházejí čistě z výkonu ekonomiky, tedy hrubého domácího produktu... celý článek

Státní dluh ještě poroste. Žádnou paniku, uklidňuje hlavní poradce ČBA

24. 2. 2021 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Státní dluh ještě poroste. Žádnou paniku, uklidňuje hlavní poradce ČBA

„Naše ekonomika je na tom mnohem lépe, než by se mohlo z médií zdát,“ říká v rozhovoru Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace

Česko může růst dvojnásobně. Pětiletka není sprosté slovo, říká ekonom

22. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 9 komentářů

Česko může růst dvojnásobně. Pětiletka není sprosté slovo, říká ekonom

Zatímco Němci tahají připravené projekty z šuplíku, my máme seznam přání. Třeba sjezdovku na třicetimetrovém kopci. Tak se z krize neproinvestujeme, říká ekonom David Navrátil. A o... celý článek

Česká ekonomika rekordně propadla. Mohlo být i hůř

2. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Česká ekonomika rekordně propadla. Mohlo být i hůř

Výkon české ekonomiky v roce 2020 klesl meziročně o 5,6 %, ukazuje předběžný odhad Českého statistického úřadu. Jde o nejhlubší propad hrubého domácího produktu (HDP) za dobu samostatného... celý článek

Krize zasáhla ekonomiku rychle, spočítali statistici

15. 5. 2020 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

Krize zasáhla ekonomiku rychle, spočítali statistici

Necelé tři týdny nouzového stavu v březnu stačily, aby hrubý domácí produkt (HDP) Česka v prvním čtvrtletí roku 2020 propadl mezičtvrtletně o 3,6 % a meziročně o 2,2 %. Ukazuje to předběžný... celý článek

Partners Financial Services