Nové podvody: Pozor na zprávy s logem ČNB

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 3. 9. 2020
Nové podvody: Pozor na zprávy s logem ČNB
Ilustrační obrázek.
Zdroj: Shutterstock

Česká národní banka upozorňuje na podvodné e-mailové zprávy zneužívající její logo. Mají za cíl získat citlivá data adresátů a přimět je k úhradě nemalé finanční částky.

Lidem teď zprávy s logem centrální banky chodí od odesílatele, který se označuje jako Finanční pracovní skupina. Ta lidem ve zprávách slibuje, že mohou získat vysokou finanční částku uloženou na zadržené kartě Mastercard, případně výhru prostřednictvím karty.

Podvodníci údajnou výhru podmiňují doložením dokumentů týkajících se pojištění finančních prostředků a okamžitou úhradou poplatku za pojištění ve výši několika tisíc britských liber.

„ČNB vyzývá veřejnost, aby na obdobné zprávy nereagovala a na uvedená čísla účtů rozhodně nezasílala žádné finanční prostředky. ČNB nikdy plošně neoslovuje veřejnost prostřednictvím e-mailové komunikace s cílem vynutit si platby jakýchkoliv poplatků, ani nevyžaduje dokládání citlivých dokumentů,“ říká mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Před novým phishingovým útokem, které se přes e-maily snaží dostat k penězům na bankovních kontech, nyní varuje i Komerční banka.

A podvodníci jsou aktivní i na telefonu, jak už v srpnu varovala Česká bankovní asociace. Útočníci napodobují telefonní čísla call center různých bank. Lidem volají s tím, že došlo ke zneužití jejich platební karty. Chtějí přitom údaje, které pak zneužijí k získání peněz.


Pozor, pozor!

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

26. 7. 2024 | Petr Kučera

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

Společnost Broker Consulting se rozhodla ukončit provoz sítě bankomatů s vkladovou funkcí. Ty fungovaly na franšízových pobočkách OK Point, jejichž partnerem je mBank.

ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu

25. 7. 2024 | Petr Kučera

ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu

Československá obchodní banka (ČSOB) od listopadu nově zpoplatní příchozí platby přímo na kartu, tedy bez uvedení čísla účtu nebo telefonního čísla. Přidá se tak k dalším dvěma bankám,... celý článek

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

23. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Aplikace Revolut zavádí novou funkci nazvanou Ochrana majetku. Díky biometrické identifikaci chrání peníze na účtu před zloději mobilních telefonů – v případě, že telefon byl odemčený... celý článek

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

22. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou rok od roku plnější, hlavně během dovolených. Provozovatelé salonkových sítí proto začali nabízet... celý článek

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Partners Financial Services