Nové podvody: Pozor na zprávy s logem ČNB

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 3. 9. 2020
Nové podvody: Pozor na zprávy s logem ČNB
Ilustrační obrázek.
Zdroj: Shutterstock

Česká národní banka upozorňuje na podvodné e-mailové zprávy zneužívající její logo. Mají za cíl získat citlivá data adresátů a přimět je k úhradě nemalé finanční částky.

Lidem teď zprávy s logem centrální banky chodí od odesílatele, který se označuje jako Finanční pracovní skupina. Ta lidem ve zprávách slibuje, že mohou získat vysokou finanční částku uloženou na zadržené kartě Mastercard, případně výhru prostřednictvím karty.

Podvodníci údajnou výhru podmiňují doložením dokumentů týkajících se pojištění finančních prostředků a okamžitou úhradou poplatku za pojištění ve výši několika tisíc britských liber.

„ČNB vyzývá veřejnost, aby na obdobné zprávy nereagovala a na uvedená čísla účtů rozhodně nezasílala žádné finanční prostředky. ČNB nikdy plošně neoslovuje veřejnost prostřednictvím e-mailové komunikace s cílem vynutit si platby jakýchkoliv poplatků, ani nevyžaduje dokládání citlivých dokumentů,“ říká mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Před novým phishingovým útokem, které se přes e-maily snaží dostat k penězům na bankovních kontech, nyní varuje i Komerční banka.

A podvodníci jsou aktivní i na telefonu, jak už v srpnu varovala Česká bankovní asociace. Útočníci napodobují telefonní čísla call center různých bank. Lidem volají s tím, že došlo ke zneužití jejich platební karty. Chtějí přitom údaje, které pak zneužijí k získání peněz.


Pozor, pozor!

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services