Věřitelé Sberbank dostanou zatím 95 % vkladů. Výplata začne 18. března

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 27. 11. 2023 14:20 aktualizováno 27. 2. 2024 13:50
Věřitelé Sberbank dostanou zatím 95 % vkladů. Výplata začne 18. března

Zdroj: Jana Divinová

Insolvenční správkyně Sberbank CZ může vyplatit věřitelům zkrachovalé banky zhruba 57 miliard korun formou částečného rozvrhu. V polovině února to definitivně potvrdil Vrchní soud v Praze, když zamítl odvolání jednoho z věřitelů, společnosti LitFin.

Výplatu formou částečného rozvrhu odsouhlasil insolvenční soud původně už 13. listopadu loňského roku. Právě společnost LitFin se však proti ní odvolala.

Věřitelé uvedení v rozvrhu, kterých je více než 15 300, obdrží 95 procent svých zjištěných pohledávek. 

„V tuto chvíli už mohu s jistotou potvrdit, že zahájení výplaty dojde 18. března,“ oznámila na konci února insolvenční správkyně Jiřina Lužová.

„Výplatu finančních prostředků věřitelů Sberbank provede v absolutní většině případů Komerční banka, která již má zkušenosti s výplatou náhrad z garančního fondu. Výplata proběhne pouze bezhotovostně, prostředky budou zaslány na bankovní účet vedený u bank či finančních institucí v České republice, a to výhradně v českých korunách,“ zdůrazňuje Lužová.  

V tuto chvíli věřitelé nemusí činit žádné kroky, ujišťuje správkyně. Věřitelům doporučuje, aby pravidelně sledovali insolvenční rejstřík a internetové stránky Sberbank CZ a Komerční banky, kde budou zveřejněny podrobnosti k postupu při samotné výplatě.

Až insolvenční správkyně oznámí, že je výplata zahájena, věřitel Sberbank obdrží výplatu následujícím způsobem: 

  • Navštíví vybranou pobočku Komerční banky, kde bude ověřena jeho totožnost a kde sdělí číslo bankovního účtu, na který si přeje peněžní prostředky obdržet.  
  • Přehled potřebných dokumentů, které věřitel bude muset přinést na vybranou pobočku, bude uveden na webu Sberbank a Komerční banky. 
  • Věřitel bude moci o výplatu zažádat i tak, že udělí plnou moc svému zmocněnci, který navštíví vybranou pobočku Komerční banky. Vzor plné moci bude zveřejněn na internetových stránkách obou bank. Plnou moc bude muset věřitel podepsat úředně ověřeným podpisem. 
  • Pokud je výplata věřitele, byť jen částečně, postižena exekucí, insolvenčním řízením, dědickým řízením, zajištěním podle trestního řádu, případně jinou specifickou okolnosti bránící výplatě přímo věřiteli, budou dané oprávněné osoby i samotný věřitel vypláceni přímo insolvenční správkyní, nikoliv tedy prostřednictvím Komerční banky. Jak konkrétně bude výplata v takových případech vypadat, se dozví na webu obou bank.  

Chcete výhodně zhodnotit peníze? Poradíme!

Najdeme vám i firmě termínovaný vklad s nejvýhodnějším zhodnocením. Spořit můžete jen 3 měsíce nebo klidně 10 let.

Pokud si věřitel nestihne v určeném termínu svou zjištěnou pohledávku vyzvednout, opětovná výplata bude možná společně s takzvaným finálním rozvrhem. 

Správkyně už dříve řekla, že věřitelé v první (Garanční systém finančního trhu) a druhé skupině (fyzické osoby, malé a střední firmy) by nakonec mohli dostat zpět všechny vklady, třetí skupina (velké firmy, obce a kraje) zřejmě více než 95 procent.

Česká národní banka odebrala ruské Sberbank bankovní licenci v únoru 2022 poté, co zaznamenala prudký odliv vkladů klientů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Poté ji poslal pražský městský soud do likvidace a koncem loňského srpna na ni prohlásil konkurz. 

Vklady do výše 100 tisíc eur, tedy necelých 2,5 milionu korun, už vyplatil klientům Garanční systém finančního trhu. Klienti s vklady nad tento limit se stali věřiteli v insolvenčním řízení. Úvěry klientů Sberbank přešly do České spořitelny. 

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services