Hello bank v Česku skončí. Přestává nabírat klienty

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 3. 4. 2023
Nedosáhli jsme potřebné velikosti, vysvětluje banka s 343 tisíci klienty. Zatím není jasné, jestli je převezme některý z konkurentů.
Hello bank v Česku skončí. Přestává nabírat klienty

Zdroj: Mino Surkala/Shutterstock

Hello bank!, která v Česku působí jako pobočka francouzské BNP Paribas Personal Finance, přestává nabízet klientům nové produkty a přijímat nové zájemce.

„Pro naše stávající klienty se v tuto chvíli nic nemění. Všechny produkty zůstávají i nadále aktivní a můžete je plnohodnotně využívat,“ oznámila Hello bank na svém webu. 

Omezení se týká především otevírání nových běžných a spořicích účtů, osobních půjček a kreditních karet. „Nabídku nákupů na splátky budeme postupně ukončovat v souladu s možnostmi našich obchodních partnerů,“ dodává.

Už v předchozích týdnech začala Hello bank čistit svou klientskou základnu a poslala výpovědi dlouhodobě nevyužívaných účtů. Loni se naopak snažila přibrat nové, když nabízela atraktivní slevy s kreditní kartou HelloPay.

Původně v Česku působila jako společnost Cetelem, která poskytovala spotřebitelské úvěry. Později získala bankovní licenci, od roku 2017 se jmenuje Hello bank.

O konci Hello bank na českém trhu se neoficiálně mluví přinejmenším přes rok. Loni v únoru pak agentura Bloomberg napsala, že BNP Paribas chce prodat tuzemskou Hello bank společně s dalšími pobočkami ve východní Evropě. 

„Postupné ukončení činnosti v České republice bylo rozhodnutím skupiny BNP Paribas Personal Finance, která v loňském roce nastartovala strategický transformační projekt s cílem stimulovat růst celé skupiny a zajistit udržitelnost svého modelu. Tato reorganizace zahrnuje kromě jiného i přehodnocení aktivit skupiny v jednotlivých regionech, kde společnost nedosáhla potřebné velikosti, tak aby absorbovala vysoké investice potřebné pro konkurenční postavení. Do této skupiny zemí patří i česká pobočka,“ říká mluvčí Hello bank Gabriela Pithartová.

Žebříčky podle velikosti

Žebříčky
Zdroj: Shutterstock

Za největší v Česku se můžou označovat dvě bankovní skupiny. První skupina má nejvíc klientů, druhá spravuje největší objem peněz. Tady jsou žebříčky ke konci roku 2022.

Největší banky v Česku. Žebříčky podle klientů a peněz

Zatím není jasné, jestli klienty Hello bank v Česku převezme některý z konkurentů. V minulosti se spekulovalo především o České spořitelně. „Samozřejmě, že pro klienty hledáme nejlepší možné řešení na českém trhu. V tuto chvíli ale nebudeme další podrobnosti zveřejňovat,“ říká k tomu mluvčí Hello bank. Možné převzetí dnes nekomentovala ani Česká spořitelna.

„Toto řešení (konec přijímání nových klientů – pozn.red.) bylo skupinou BNP Paribas Personal Finance SA přijato po důkladné analýze všech možností, která zvažovala všechny dostupné příležitosti na českém trhu v zájmu klientů, partnerů i zaměstnanců. Prioritou pro nás zůstává kontinuita bankovních služeb a obchodu pro naše klienty a partnery, která bude samozřejmě zajištěna až do úplného vyrovnání všech smluvních závazků,“ píše Hello bank.

Postupné ukončování služeb a utlumování činnosti Hello bank potrvá několik měsíců. O všech důležitých změnách bude banka klienty informovat. 

„Vklady klientů na běžných a spořicích účtech budou i nadále úročeny dle platných podmínek a klienti je mohou využívat bez omezení do doby, kdy od nás obdrží výpověď smlouvy,“ píše na svém webu.

Podle posledních zveřejněných údajů z loňského roku měla Hello bank v Česku zhruba 343 tisíc klientů.

Komu patří

Zdroj: Shutterstock

„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkali někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

Běh
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services