Stížností na energošmejdy přibývá. Loví i v restauracích

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 26. 5. 2024
Stížností na energošmejdy přibývá. Loví i v restauracích

Zdroj: Pleska / Midjourney

Nepoctivých zprostředkovatelů energií přibývá, varuje Energetický regulační úřad. Může za to hlavně současný pokles cen elektřiny a plynu.

Regulační úřad od začátku letošního roku zaznamenal už 430 podání stížností na zprostředkovatele, loni to za stejné období bylo 290.

„Nárůst o třetinu na první pohled sice nevypadá dramaticky, jedná se ale zejména o trend poslední doby, většina stížností je od března,“ vysvětluje tiskový mluvčí úřadu Jan Hamrník. „A protože spotřebitelé se na nás často obracejí až s určitým zpožděním po konkrétní události, očekáváme řadu dalších podání v nejbližších týdnech,“ dodává.

Mluvčí připomíná, že kromě toho úřad letos obdržel už 17 podnětů ke kontrole zprostředkovatelů. Za celý loňský rok jich bylo 33. 

„Pro energošmejdy je typické, že se snaží využít momentu překvapení vyvolaného kombinací svých přesvědčovacích schopností a zavádějících informací. U zákazníka vyvolají dojem, že nabízejí extrémně výhodný produkt, smlouvu je ale nutné uzavřít okamžitě na místě. To zásadně nedoporučujeme,“ varuje členka rady ERÚ Markéta Zemanová.

Spotřebitelé by si podle ní měli vždy vzít čas na rozmyšlenou, veškeré dokumenty si před podpisem přečíst a vyptat se na všechno, čemu nerozumí.

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

„Zprostředkovatelé často zvoní na domovní dveře. Nově jsme se setkali i s případy, kdy klienty lovili v restauračních zařízeních,“ říká Zemanová.

Kromě pročtení dokumentů je dobré si ověřit, zda zprostředkovatel vykonává svou činnost oprávněně. K tomu se totiž musí registrovat právě u regulačního úřadu. Kompletní registr je dostupný na jeho webu, je v něm bezmála 900 subjektů.

Zpozornět by měli lidé i u výše odměny, kterou zprostředkovatel požaduje. „Setkáváme se i s případy, kdy si energošmejdi za banální úkony účtují několikatisícové částky. Proto bychom si měli pozorně prostudovat nejen smlouvu o samotné dodávce energií, kterou za nás má uzavřít s dodavatelem, ale i zprostředkovatelskou smlouvu přímo s dotyčnou osobou,“ radí Zemanová.

Zákon lidem poskytuje ochranu i v případě, že se zprostředkovatelem závazek už uzavřeli, a nesrovnalosti zjistili až potom. Smlouvu o zprostředkování totiž mohou vypovědět kdykoliv, bez výpovědní doby a sankcí. Muusí ale zaplatit případnou odměnu za služby, které již zprostředkovatel v jeho prospěch učinil.

Také smlouvu na dodávky elektřiny nebo plynu uzavřenou prostřednictvím zprostředkovatele lze ukončit. To je možné buď odstoupením od smlouvy do 14 dnů od jejího uzavření – jedná-li se o takzvanou distanční smlouvu, tedy uzavřenou například po telefonu, popřípadě výpovědí do 15 dnů od zahájení dodávky.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Právo na opravu přichází. Jak vám pomůže a co znamená pro výrobce

11. 6. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Právo na opravu přichází. Jak vám pomůže a co znamená pro výrobce

Opravy porouchaných výrobků mají být snadnější a výhodnější než výměna za nové. Europoslanci schválili takzvané právo spotřebitele na opravu. To určuje povinnosti výrobců v případě,... celý článek

Jste zranitelný zákazník? Část odběratelů elektřiny ochrání zákon

3. 6. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Jste zranitelný zákazník? Část odběratelů elektřiny ochrání zákon

Od července budou moci odběratelé elektřiny požádat o statut zranitelného zákazníka. Nakonec ovšem pomoc státu míří jen k úzké skupině zdravotně znevýhodněných lidí. Navíc novela energetického... celý článek

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

Neproběhla vysněná dovolená podle vašich představ? Poradíme, kdy můžete dostat své peníze zpět a jak při reklamaci efektivně postupovat.

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

16. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

Skupina evropských spotřebitelských organizací včetně českého dTestu podala stížnost na čínské online tržiště Temu. 

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Partners Financial Services