Ceny bydlení dál prudce rostou. Virus je nesrazil

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 10. 2020 | 4 komentáře
Ceny bydlení dál prudce rostou. Virus je nesrazil

Zdroj: Shutterstock

Ceny bytů a rodinných domů v Česku rychle rostly i ve druhém čtvrtletí letošního roku. Podle dat Eurostatu meziročně zdražily v průměru o 7,7 procenta, což je šestý nejrychlejší růst v Evropské unii.

Tempo růstu cen nemovitostí určených k bydlení v Česku na jaře po první vlně epidemie oproti začátku roku mírně zvolnilo. Zdražování v dubnu až červnu tak bylo o trochu menší než v lednu až březnu, kdy ceny stouply meziročně o 8,6 procenta.

Ceny nemovitostí v Česku dál rostou i přes výrazný ekonomický propad. Realitní trh tak zatím reaguje jinak než v předchozích recesích, kdy byty zlevňovaly.

„Důvodem jsou nejspíš levné peníze. A to nejenom z pohledu možnosti si je vypůjčit, ale především je investovat. Nedostatek investičních příležitostí v době záporných úrokových sazeb a negativních výnosů dluhopisů prostě zatraktivnil realitní trhy v některých zemích natolik, že se investice do bytů staly vyhledávanou příležitostí. A to nejenom pro drobné investory, ale i ty institucionální,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

Kupujete? Poradíme!

Klíčení
Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Rychleji než v Česku rostly ceny bydlení ve druhém čtvrtletí v Lucembursku (13,3 %), Polsku (10,9 %), na Slovensku (9,7 %), v Chorvatsku, (8,3 %) a v Portugalsku (7,8 %). Ceny naopak klesaly o téměř tři procenta na Kypru a podle předběžných dat o více jak pět procent v Maďarsku. Průměr za celou EU byl 5,2 %.

Když porovnáme první a druhé čtvrtletí, stouply ceny nemovitostí k bydlení v Česku jenom o 1,6 %, což je dvanáctý nejrychlejší růst v EU. Průměr za celou EU dosahuje 1,5 %.

Dufek také upozorňuje, že až donedávna rychleji zdražovaly starší byty, zatímco teď je to naopak. „O něco málo rychleji rostou ceny nových bytů, kterých se ovšem letos staví stále méně. Boom výstavby je alespoň prozatím za námi, jak potvrzují měsíční statistiky stavebnictví, takže na trh bude postupně přicházet stále méně nových realit,“ říká analytik.

A dodává, že pokračující boom hypoték ukazuje, že poptávka po realitách neopadá. „Když k tomu připočteme zahraniční poptávku, která vyhledává zajímavé investiční příležitosti i na českém trhu, na pokles cen bytů to ani navzdory ekonomickým problémům stále nevypadá,“ upozorňuje Dufek a předpovídá jen další snížení tempa růstu cen bydlení.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services