Ceny bytů, domů i pozemků dál rostou, ukazují nová čísla

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 3. 8. 2020 | 6 komentářů
Ceny bytů, domů i pozemků dál rostou, ukazují nová čísla
Ilustrační foto.
Zdroj: Central Group

Zdražování nemovitostí určených k bydlení sice zpomalilo své tempo, pokles cen ale rozhodně nepřichází. Potvrzují to data HB Indexu, v němž Hypoteční banka sleduje odhady tržních cen. Výchozí hodnotou indexu – 100 bodů – je stav k 1. lednu 2010.

Během druhého čtvrtletí dál rostly ceny prakticky v celém Česku. Největší nárůst oproti předchozímu čtvrtletí zaznamenaly ceny pozemků, v meziročním srovnání pak nejvíc zdražily byty.

Průměrná tržní cena bytů v Česku během letošního druhého čtvrtletí stoupla o 2,5 procentního bodu v porovnání s lednem až březnem, mezičtvrtletní růst tak zpomalil (předtím 3,3 %). V porovnání se stejným obdobím loňského roku jsou však byty o víc než desetinu (10,9 %) dražší. Za posledních deset let zdražily byty v průměru už o tři pětiny (60,3 %).

„Tempo růstu cen bytů v druhém čtvrtletí zpomalilo, byty přesto zdražovaly ve všech krajích s výjimkou Karlovarského, kde došlo ke stagnaci,“ říká Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

„Nejvíce zdražily menší byty v kategorii 2+1 a 2+kk, o které je velký zájem dlouhodobě. Praha vykázala menší růst cen než regiony, průměrná cena za jeden metr čtvereční v novostavbě se přesto vyšplhala na 114 tisíc korun. Na vině je nicméně i uvedení nových dražších projektů v širším centru,“ upřesňuje Němeček.

Zdražování bytů

Růst ceny bytů v Česku. Zdroj: HB Index

Cena rodinných domů stoupla v dubnu až červnu o 1,9 % oproti předchozímu čtvrtletí. V porovnání s druhým čtvrtletním loňského roku jsou ceny vyšší o 8,9 %.

„Z důvodu omezeného cestování vrostl zájem o chaty a chalupy. Developeři nejvíce staví ve Středočeském kraji a okolí Brna, což souvisí s velkou poptávkou po lokalitách s dobrou dopravní dostupností. U dlouhodobě drahých stavebních prací i materiálů došlo ke stagnaci cen. Zároveň se zvyšuje poptávka po modulových domech určených i k celoročnímu bydlení,“ říká Němeček.

Cena rodinných domů

Růst ceny rodinných domů v Česku. Zdroj: HB Index

Pozemky zdražovaly stejným tempem jako v lednu až březnu. Mezičtvrtletní růst dosáhl 2,9 %, meziroční 10,3 %. „Na trhu pozorujeme dlouhodobý převis poptávky nad nabídkou, kterou brzdí pomalý proces změny územních plánů a vysoké náklady obcí s navyšováním kapacity inženýrských sítí. Většina nových developerských projektů už také počítá s užší spoluprací s obcemi. Tradičně je největší zájem o pozemky v okolí krajských měst s dobrou dopravní dostupností,“ vysvětluje Němeček.

Cena pozemků

Růst ceny pozemků v Česku. Zdroj: HB Index

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Poptávce ohrožené nejistotou a nepříznivým vývojem na trhu práce podle něj napomohlo avizované zrušení daně z nabytí nemovitosti i pokles úrokových sazeb.

Plošný pokles cen rezidenčních nemovitostí nepřijde podle expertů Hypoteční banky ani ve třetím čtvrtletí. Očekávají nicméně, že tempo růstu zpomalí pod 1 %. Zlevňovat by nemovitosti mohly až v první polovině roku 2021, mělo by však jít jenom o nižší jednotky procent.

„Ceny nájemného bydlení stagnovaly, pokles se ale nevyhnul majitelům pražských investičních bytů, kteří museli reagovat na sníženou poptávku po krátkodobém ubytování,“ dodává Němeček.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 8. 2020 19:54, Standa

Banky, developeři a RK by se vůbec neměly vyjadřovat k cenám. Oni jsou ti poslední, kdo má zájem na poklesu cen. Konec roku a příští rok ukážou, co bude.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services