Vlastník Datartu převezme Electro World. Konkurenci neohrozí, věří úřad

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 2. 4. 2024
Vlastník Datartu převezme Electro World. Konkurenci neohrozí, věří úřad

Zdroj: Mr. DIN / Shutterstock.com

Zlínská skupina HP Tronic se může spojit se slovenským řetězcem se spotřební elektronikou Nay. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Rozhodnutí už nabylo právní moci.

HP Tronic v Česku vlastní řetězec Datart i výrobce Eta. V současnosti je Datart jedním z největších spotřebního zboží, zejména elektroniky, v Česku a na Slovensku. Má 115 prodejen na českém a 21 prodejen na slovenském trhu. Skupině HP Tronic kromě Ety patří také značky Kasa.cz, Proton či Euronics. 

Síť prodejen Electro World patří od roku 2014 slovenské skupině Nay, kterou vlastní Peter Zálešák (s podílem 59,65 %) a Ján Tomáš (39,77 %). Původně Elektro World vlastnila britská skupina Dixons. V Česku má 40 kamenných prodejen.

„Činnosti spojujících se soutěžitelů se překrývají zejména v oblasti maloobchodního prodeje elektroniky, v níž patří mezi významné subjekty. Jejich společný tržní podíl však nepřesáhne 25 %, což je hranice, do které se má za to, že spojení nemá za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, neprokáže-li se při posuzování spojení opak,“ konstatoval antimonopolní úřad.

Úřad řešil i jednotlivé produktové kategorie – konkrétně spotřební elektroniky, velkých domácích spotřebičů, malých domácích spotřebičů, počítačové techniky a telekomunikačních zařízení.

„V některých z těchto kategorií tržní podíl spojením vzniklého subjektu přesahuje hranici 25 %. V oblasti maloobchodního prodeje elektroniky nicméně působí řada významných konkurentů, kteří provozují vlastní síť prodejen elektroniky a současně též internetový obchod, jako jsou například společnosti Okay nebo společnost Fast. Nově vzniklý subjekt bude vystaven i konkurenčnímu tlaku e-shopů jako Alza, Mironet, TS Bohemia nebo Mall,“ věří antimonopolní úřad.

Skupina HP Tronic podle úřadu dosahuje relativně nízkého tržního podílu v oblasti velkoobchodního prodeje elektroniky na území České republiky, kde je rovněž vystavena konkurenčnímu tlaku ze strany tradičních velkoobchodů.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 6 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Partners Financial Services