Chleba už (moc) zdražovat nebude, tvrdí pekaři

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 14. 2. 2023
Chleba už (moc) zdražovat nebude, tvrdí pekaři

Zdroj: Shutterstock

Průměrná cena chleba vyrostla podle Českého statistického úřadu za rok o víc než padesát procent. Letos by další skokové zdražení základní potraviny nemělo přijít. Tvrdí to Svaz pekařů a cukrářů v ČR.

Zdražování pečiva v loňském roce táhl především růst cen vstupů. Jak energií, tak i surovin. Cena kmínového chleba podle statistiků vzrostla ze zhruba 30 korun za kilo, tedy hladiny, na které se pohybovala celý rok 2021, na skoro 45 korun za kilo v prosinci loňského roku.

Vývoj ceny chleba v roce 2022Graf: Peníze.cz, data: ČSÚ

Výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý už dřív uvedl, že po zdražování energií a mouky ukončily činnost desítky pekáren. Účty za plyn se jim zvedaly v průměru o 350 procent, některým ale podle svazu náklady stouply i víc než desetinásobně.

Letos by podle pekařů neměl růst cen surovin a energií být tak výrazný jako loni. „Pekaři tak nebudou nuceni dále zvyšovat ceny svých výrobků,“ tvrdí Hlavatý.

Podle předsedy Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý už loni na jaře kvůli dopadům pandemie zavřelo pět velkých pekáren, a po nich následovaly desítky malých, převážně rodinných podniků zejména v menších městech a na vesnicích. Protože ale 90 procent trhu ovládá 50 největších firem, na trhu se zánik pekáren mimo velká města příliš neprojevil. Naopak ve větších sídlech, kde mají lidé větší kupní sílu, nové malé pekárny vznikají.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

13. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

Česká pošta od pondělí 13. května začala po více než čtyřech měsících znovu prodávat tisk.

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

13. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

Ze stovky loni nově vydaných bankovek vybrali členové International Bank Note Society patnáct nej. Podívejte se, která z nich se stala světovou Bankovkou roku 2023.

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

10. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

Česká koruna je momentálně silná. V týdnu se dostala na 24,96 koruny za euro, vůči dolaru si pak polepšila na 23,13 koruny.

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

7. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Alza se chystá na prodej léků. Na trhu už má silnou konkurenci

Internetový obchod Alza.cz v květnu získal podíl v lékárně Other Corp ze středočeských Zdic. Nově by tak do své nabídky mohl zařadit i volně prodejné léky, informoval server CzechCrunch. celý článek

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

7. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Kvíz pro opravdové machry. Víte, který svátek je otevřeno?

Zákon o prodejní době nedává smysl. Není v něm žádné vodítko, ve které svátky mají větší prodejny zakázáno prodávat a ve které ne. Takže kdo nechce párkrát do roka hledat, ten aby se... celý článek

Partners Financial Services