Rekordní cenový skok. Meziměsíční inflace je 6 %

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 2. 2023 | 1 komentář
Rekordní cenový skok. Meziměsíční inflace je 6 %

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny stouply letos v lednu o šest procent v porovnání s prosincem. Meziroční inflace dosáhla 17,5 %, což je sice o 1,7 procentního bodu více než v prosinci, ale méně než loni v září (tehdy byla meziroční inflace 18 %).

Rekordní meziměsíční skok způsobily hlavně ceny bydlení. Elektřina podle statistiků zdražila o 139,8 % - v předchozích měsících do ní totiž započítávali takzvaný úsporný tarif, tedy státní dotaci, která od ledna skončila a nahradil ji cenový strop. Ceny tepla a teplé vody byly v lednu vyšší oproti prosinci o 23,5 %, stočného o 30,3 %, vodného o 16,3 %, zemního plynu o 2,2 % a nájemného z bytu o 1,1 %.

Ovoce meziměsíčně zdražilo o 9,8 %, vejce o 8,6 %, nealkoholické nápoje o 7,6 %, vepřové maso o 7,5 %, zelenina o 7,3 %, sýry a tvarohy o 3,9 %, pekárenské výrobky a obiloviny o 1,5 %. Výrazně stouply ceny alkoholických nápojů: lihovin o 9,2 %, piva o 8,9 % a vína o 8,5 %. Naopak klesly například ceny másla (o 7,2 %), polotučného trvanlivého mléka (o 7,1 %) nebo pohonných hmot a olejů (o 1,7 %).

Meziroční inflace v lednu dosáhla 17,5 %. Zdražilo hlavně bydlení: ceny zemního plynu stouply o 87 %, tepla a teplé vody o 44,7 %, elektřiny o 36,4 %, stočného o 30,3 %, vodného o 16,3 %. Výrobky a služby pro běžnou údržbu bytu jsou dražší o 18,6 %, tuhá paliva o 58,1 %. Nájemné z bytu je meziročně vyšší o 6,1 %. Náklady vlastnického bydlení (imputované nájemné) stouply o 9,1 % zejména v důsledku růstu cen stavebních materiálů a stavebních prací.

Z potravin jsou meziročně vyšší hlavně ceny vajec (o 85 %), cukru (84,7 %), mouky (44,2 %), polotučného trvanlivého mléka (39,5 %), vepřového masa (36,8 %), rýže (35,1 %), drůbežího masa (32,4 %) nebo olejů a tuků (31,5 %).

Stravovací služby jsou o 23,8 % dražší než před rokem, ubytovací služby o 19,9 %. Ceny dovolených s komplexními službami stouply o 19,1 %.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v lednu 15,7 %.

„V dalších měsících se bude inflace snižovat, a to poměrně rychle. Na konci roku by nebylo překvapením, kdyby ceny rostly jednociferným tempem. Hlavním důvodem bude vysoká srovnávací základna s rokem 2022,“ říká Tomáš Volf, hlavní analytik skupiny Citfin.

Vedle nižšího srovnávacího základu tu jsou další důvody, proč by cenový růst měl zpomalovat, respektive některé ceny i klesat. Mluví o nich ekonom Petr Dufek z Banky Creditas: „Tím prvním je nepochybně výrazné zlevnění námořní dopravy, díky níž sem proudí spotřební zboží z Asie. První pozitivní signály jsou vidět u elektřiny a plynu, ale jejich pozitivní dopad na inflaci bude zatím spíše marginální. Inflaci by nicméně měly pomoci zpomalovat i ceny bytů i silná koruna zlevňující dovážené zboží. V neposlední řadě by měla konečně zafungovat i slabá poptávka, kterou každý měsíc potvrzuje vývoj maloobchodních tržeb. Pokles zájmu spotřebitelů by měl ještě zvýšit tlak na pokles marží.“

„Celková lednová inflační statistika nepředstavuje významný šok, když přibližně naplnila očekávání. Její detailnější struktura pak napovídá, že tuzemská inflace je zřetelně na ústupu, ovšem nikoliv definitivně poražena,“ konstatuje ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus. „Oproti prosinci sice meziroční inflace zrychlila, ovšem jednalo se primárně o zkreslující vliv započítání vládního úsporného tarifu do cenových statistik. Po odmyšlení tohoto efektu inflace naopak poklesla o 1,8 procentního bodu,“ vysvětluje.

Petr Bartoň, ekonom investiční skupiny Natland, dlouhodobě upozorňuje na špatnou interpretaci dat a na zmatky, které statistici způsobili započítám takzvaného úsporného tarifu:

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+68
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

29. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.

Partners Financial Services