Nákupy v Polsku jsou ještě výhodnější. Zlotý oslabuje

Lukáš Kovanda | rubrika: Aktuality | 7. 2. 2023 | 1 komentář
Nákupy v Polsku jsou ještě výhodnější. Zlotý oslabuje

Zdroj: Shutterstock

Česká koruna se dnes obchoduje na nejsilnější úrovni vůči polskému zlotému v novodobé historii – vůbec poprvé za méně než pět korun za zlotý. Vzájemný kurz obou měn spadl až na 4,9886, vyplývá z údajů agentury Bloomberg.

Koruna je tak vůči polské měně nejsilnější od v 90. let, kdy Česko i Polsko procházely transformačním obdobím. Česko přijalo režim volného plovoucího kurzu v květnu 1997, Polsko pak v dubnu 2000.

Začátkem milénia stál zlotý víc než deset korun. A například v dubnu 2015 se prodával za bezmála sedm korun.

Za aktuální oslabováním stojí nechuť většiny bankovní rady polské centrální banky k dalšímu zvedání základní úrokové sazby. A také napětí mezi Varšavou a Bruselem ohledně nezávislosti polského soudnictví.

Sejm má sice tento týden posvětit reformní kroky, které ohledně soudnictví vycházejí vstříc požadavkům Bruselu, avšak podle četných pozorovatelů nemusí stačit. V takovém případě by Evropská komise dále zadržovala miliardy eur z pandemického fondu obnovy. Polská vládní koalice by je ráda získala ještě před parlamentními volbami, které se konají letos na podzim. Zároveň však není ochotna Bruselu plně ustoupit.

Mezi devizovými obchodníky tak roste nervozita stran toho, zda peníze Polsko skutečně obdrží. Jestliže by se tak nestalo, jedná se o významný tlak na oslabení zlotého. Trhy tento scénář zaceňují i do kurzu polské měny vůči české koruně.

Slabá polská měna zvýhodňuje nákupy zejména Čechům v polském příhraničí, kteří díky extrémně výhodnému kurzu vyrážejí k severnímu sousedovi ještě častěji nejen pro potraviny a pohonné hmoty, ale třeba i pro oděvy nebo nábytek. 

Podrobněji na Peníze.cz:

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,265+0,00 Kč
Americký dolar23,707+0,04 Kč
Britská libra29,516+0,02 Kč
Švýcarský frank26,084+0,05 Kč
Turecká lira72,720-0,14 Kč

Lukáš Kovanda

Autor článku Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní asociace. Vydal... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+84
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Koruna je nejsilnější za 15 let. Vyplatí se koupit eura na léto?

26. 1. 2023 | Jana Divinová | 2 komentáře

Koruna je nejsilnější za 15 let. Vyplatí se koupit eura na léto?

Japonská banka Nomura sice předpověděla koruně na letošek pád, česká měna ale zatím míří opačným směrem. Podle ekonomů je teď správný čas vyměnit eura na letní dovolenou.

Proč cukr tolik zdražil? Ministr viní řetězce. Skandál, reagují

25. 1. 2023 | Petr Kučera

Proč cukr tolik zdražil? Ministr viní řetězce. Skandál, reagují

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce po obchodních řetězcích vysvětlení, proč tak výrazně zdražily cukr. Vysoké přirážky jsou podle ministra nemorální. Řetězce vinu odmítají... celý článek

Na nákupy už jedině do Polska. Nejsem hloupý, abych platil dvakrát víc

23. 12. 2022 | Jana Divinová | 2 komentáře

Na nákupy už jedině do Polska. Nejsem hloupý, abych platil dvakrát víc

Češi nejen z pohraničí si zvykli nakupovat u severního souseda. Rozdílům v cenách, na kterých se podepsalo i dočasné zrušení daně z přidané hodnoty, se prý nedá odolat.

Partners Financial Services