Poprvé v historii platí Češi za obědy v restauracích v průměru přes 150 korun. Vyplývá to z listopadových a prosincových dat společnosti Edenred z plateb více než 220 tisíc majitelů stravenkové karty Ticket Restaurant.
Na začátku roku 2021 byla průměrná útrata za oběd podle indexu Edenredu o zhruba deset korun nižší. Před třemi lety, v prosinci 2018, stál oběd v průměru 120 korun. Cenou oběda se pro účely indexu myslí platba za jídlo a případně i pití pro jednoho člověka.
Do indexu se počítají jak přímé platby lidí v restauracích, tak i za jídlo doručené přes dovážkové služby. Podle dat společnosti Edenred teď lidé kupují každé čtvrté jídlo přes online zprostředkovatele. Ve skutečnosti bude podíl dovážkových služeb zřejmě nižší, protože data Edenredu berou v potaz jen data od restaurací, které přijímají stravenkové karty a dá se předpokládat, že mezi takové nepatří běžné restaurace či hospody klasicky v menších městech, které často rozvoz ani nenabízejí.
„Rozvážkové služby od loňského podzimu hrají v byznysu restaurací velmi výraznou roli už nejen v lockdownech, ale i v době rozvolnění. Aktuálně se na tom určitě podílí skutečnost, že neočkovaní lidé nemají možnost restaurace navštěvovat. Ale často i ti, kteří do nich mohou, si jídlo nechají raději přivézt až do práce nebo při home office domů,“ říká Petr Šorna, obchodní ředitel společnosti Edenred.
Tržby restaurací jsou teď výrazně pod předcovidovým obdobím, ukazují data. „Přímé tržby restaurací jsou nyní o 57 procent pod předkoronavirovými čísly. Pokud ale připočteme rozvážkové služby, je pokles nižší. Celkové tržby restaurací jsou v souhrnu obou prodejních forem 42 procent pod předcovidovým obdobím,“ říká Šorna.
Statistiky o tržbách restaurací čerpá Edenred rovněž z transakcí provedených stravenkovými kartami. Těmi jde zaplatit v restauracích jen v případě, že si člověk dá jídlo (a k němu třeba i pití).
Zdroj: Edenred Vývoj tržeb v restauracích podle dat Edenredu (rozklikněte pro detailnější náhled).
Jiří Hovorka
O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.
Sdílejte článek, než ho smažem
Diskuze
Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy
16. 12. 2021 14:20, deprese
Doma si uvařím kvalitněji a za 1/4.
Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy
16. 12. 2021 22:51
kde jsou ty casy, kdy jsem se s veceri s rodinou (2 dospeli + 2 deti) vesel v normalni hospode do tisicovky. dnes jsem na dvojnasobku a to se ani moc nerozsoupneme. raketovy rust cen za obdobi, co byl babis premierem a schillerka rabovala statni kasu
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.