Za kolik svítí u sousedů? Elektřina v Evropě zdražovala, v Česku naopak

Na dovolené asi za elektřinu zvlášť platit nebudete, ale třeba byste uvažovali o koupi nemovitosti u moře. Nebo se prostě chystáte emigrovat – ostatní o tom řeční, vás to táhne do světa. Anebo vás to prostě zajímá: kolik se za elektřinu platí v Evropě. Kde je levně, kde draho. A jak to v příštích letech asi bude u nás.
Za kolik svítí u sousedů? Elektřina v Evropě zdražovala, v Česku naopak

Ceny elektřiny v evropských státech od roku 2008 v průměru narostly o třicet procent. Podle Evropského statistického úřadu (Eurostat) jen mezi druhou polovinu roku 2013 a druhou polovinou roku 2014 elektřina zdražila v průměru o 2,9 procenta. A to i přesto, že se elektřina obchodovaná na energetických burzách drží na několikaletém minimu. Možná trochu překvapivá jsou tato čísla pro odběratele v České republice, protože v tuzemsku cena elektřiny v posledních letech klesala.

Víc než osm korun za kWh

Pojďme už ale nahlédnout do domácností za hranicemi České republiky. Koncem roku 2014 za kilowatthodinu elektřiny platily nejvíce domácnosti v Dánsku, a to v přepočtu 8,27 české koruny. Jen pro srovnání, v tuzemsku se průměrná cena elektřiny pohybuje mezi 3,5 až 4 korunami za kilowatthodinu. Drahá elektřina proudila také do zásuvek v Německu (8,07 koruny za kilowatthodinu) nebo v Irsku (6,90 koruny za kilowatthodinu).

Na druhém konci pomyslného spektra stojí Bulharsko. Domácnosti zde zaplatí za kilowatthodinu přibližně třikrát méně než v Dánsku – v průměru asi 2,55 koruny. Levnou elektřinu odebírají i domácnosti v Maďarsku (3,12 koruny za kilowatthodinu) a na Maltě (3,40 koruny za kilowatthodinu).

Průměrná cena elektřiny v Evropě

Stát

Cena kWh (rok 2014)

Belgie

5,55 Kč

Bulharsko

2,55 Kč

Česká republika

3,50 Kč

Dánsko

8,27 Kč

Německo

8,07 Kč

Estonsko

3,62 Kč

Irsko

6,90 Kč

Řecko

4,87 Kč

Španělsko

6,45 Kč

Francie

4,76 Kč

Chorvatsko

3,59 Kč

Itálie

6,36 Kč

Kypr

6,42 Kč

Lotyšsko

3,54 Kč

Litva

3,59 Kč

Lucembursko

4,73 Kč

Maďarsko

3,12 Kč

Malta

3,40 Kč

Nizozemsko

4,71 Kč

Rakousko

5,41 Kč

Polsko

3,84 Kč

Portugalsko

6,06 Kč

Rumunsko

3,40 Kč

Slovinsko

4,43 Kč

Slovensko

4,13 Kč

Finsko

4,20 Kč

Švédsko

5,08 Kč

Velká Británie

5,47 Kč

Zdroj: Eurostat. Jde o průměrné ceny kWh v jednotlivých evropských státech. Pro přepočet ceny z eur na koruny byl použit kurz 1 euro = 27,2 korun.

České domácnosti platí za kilowatthodinu podobnou cenu jako například domácnosti v Rumunsku, Lotyšsku, Litvě nebo v Chorvatsku. To, že vysoká životní úroveň neznamená nutně i vysokou cenu elektřiny ukazuje třeba příklad Lucemburska, kde domácnosti kilowatthodinu odebírají za přibližně 4,73 korun. Podobnou cenu (4,76 koruny za kilowatthodinu) platí domácnosti ve Francii.

V Evropě nahoru, Česko v protisměru

Když se podíváme na graf vývoje ceny elektřiny ve státech Evropské unie v posledních několika letech, zjistíme, že rostla. Významnézdražení prodělala v roce 2008, o rok později zůstala na stejné úrovni (někde dokonce poklesla) a znovu narostla v roce 2010. 

Vývoj cen elektřiny v Evrospké unii

Zdroj: Eurostat

Za poslední období (mezi druhou polovinou roku 2013 a druhou polovinou roku 2014) elektřina nejvíce zdražila ve Francii, a to o deset procent. Nárůst ceny elektřiny zaznamenaly i domácnosti v Lucembursku (v průměru o šest procent). Naopak nejvýrazněji elektřina zlevňovala v České republice a na Maltě – shodně o deset procent.

Zajímavé je podívat se i na složení ceny elektřiny. Její součástí jsou pochopitelně i daně. Například ve Velké Británii a na Maltě se daně na celkové ceně elektřiny podílejí ze 4,8 procenta. V Dánsku naopak cenu elektřiny tvoří daně z 57 procent. O moc lépe na tom není ani Německo, kde daně zabírají téměř 52 procent z celkové ceny elektrického proudu. Česká republika se pohybuje pod evropským průměrem – daně se na ceně elektřiny podílí z 18,13 procenta. 

Je šetřit a šetřit

Jedna věc je hlídat, jestli se někde nesvítí zbytečně. A fakt proti tomu nejsme, plýtvání je zlo. A druhá věc je, jestli neplatíte dodavateli energie víc, než byste museli.

Pro firmy je draho na Maltě i na Kypru

Nízké ceny elektřiny pro domácnosti neznamenají ale nutně levnou elektřinu i pro firmy. Například domácnosti na Maltě platí jednu z nejnižších cen za kilowatthodinu. Maltské podniky si ale musí připlatit. Kilowatthodina elektřiny je vyjde v průměru na 4,99 koruny. Vůbec nejvyšší cenu elektřiny v Evropské unii platí firmy na Kypru, kde se pohybuje v průměru kolem 5,17 koruny. Evropský průměr se přitom pohybuje kolem 3,26 koruny za kilowatthodinu.

V meziročním srovnání mezi druhou polovinou roku 2013 a druhou polovinou roku 2014 poklesly ceny elektřiny pro podniky ve dvacíti státech Evropské unie. Někde ale elektřina pro firmy zdražovala. Největší nárůst zaznamenaly podniky v Bulharsku (o 16 procent). Nejmarkantnější pokles ceny elektřiny proběhl v České republice, kde zlevnila o 13 procent. Následovalo Dánsko (o 12 procent) a Slovinsko (o 10 procent).

Anketa

Co by pro vás znamenala dražší elektřina, třeba o korunu na kWh?

Kolik budeme platit v budoucnu

Jak ukazuje vývoj ceny silové elektřiny na evropských burzách, stále se drží na dlouhodobých minimech. „To platí pro většinu trhů včetně Německa a České republiky. Například na lipské burze v Německu stojí elektřina s dodáním v příštím roce mírně přes 31 eur za megawatthodinu, což je nejméně od roku 2005,“ poukázal Marek Hatlapatka, hlavní investiční stratég společnosti CYRRUS.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mohly ceny elektřiny začít opět růst. „Váhavé ekonomické oživení stále nemůže překonat převahu nabídky. Elektřiny je zatím nadbytek. Situace se zřejmě neotočí dříve než v roce 2017,“ uvedl Jiří Gavor, analytik a jednatel společnosti ENA.

Cena uhlí, která je spolu s cenami emisních povolenek klíčová pro tvorbu ceny elektřiny, zůstává nízko a podle Marka Hatlapatky trh v příštích měsících neočekává žádný prudší nárůst. „Divokou kartou by snad mohly být ceny emisních povolenek, které nyní závisí na dalším vývoji v oblasti nápravy fungování trhu s emisními povolenkami v Evropské unii. Celkově se nyní jeví jako nejpravděpodobnější, že ceny silové elektřiny zůstanou po zbytek letošního roku relativně nízko, tedy v pásmu 30–35 eur za megawatthodinu,“ dodal.

 

Srovnání cen elektřiny - Kdo vám dá nejvýhodnější nabídku?

kWh
kWh



Tip Peníze.cz: Doporučujeme výhodné tarify od ČEZu. Ušetříte až 10 % ročně.Mám zájem
* Povinné položky
Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 6. 2015 7:15, Schmidt Vilibald

Nevím jak autor počítal cenu elektřiny za kWh. Mi prostým dělením částky faktury za elektřinu a počtem kWh vychází cena za kWh mnohem vyšší než autorka uvádí.

+26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

5. 5. 2015 | Jana Poncarová | 11 komentářů

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

Je období vyúčtování – tepla, zemního plynu i elektřiny. V poštovní schránce nám jednou za rok přistane verdikt: Přeplatek, nebo nedoplatek? Když jste spotřebovali víc energie, než... celý článek

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

8. 4. 2015 | Jana Poncarová | 36 komentářů

Fotovoltaika na střechu? Ekonomicky žádné terno

Touha po nezávislosti se projevuje v různých oblastech lidského života. Jednou z nich je energetická soběstačnost. Stačí si přece třeba instalovat fotovoltaické panely nebo solární... celý článek

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

9. 3. 2015 | Jana Poncarová | 60 komentářů

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

Ťuky ťuk na dveře. Kdo tam? Další nutič! V ruce nějakou kartičku, pořádně se nepředstaví a už povídá cosi o změně fakturační adresy, o slevě, a ještě vám vecpe úsporné žárovky zadarmo.... celý článek

Cena kWh elektřiny v roce 2015: Tady ji najdete!

8. 1. 2015 | Jana Poncarová | 14 komentářů

Cena kWh elektřiny v roce 2015: Tady ji najdete!

Spotřebu elektřiny můžete bez potíží sledovat na elektroměru. Čísla, která naskakují, když zapnete pračku nebo jiný spotřebič, jsou počítána v kWh. Možná vás už napadlo, že byste si... celý článek

Ceny elektřiny v Evropě: Kde je nejlevněji a kde nejdráž?

27. 2. 2013 | Michaela Divišová | 15 komentářů

Ceny elektřiny v Evropě: Kde je nejlevněji a kde nejdráž?

Jaké jsou ceny elektřiny v evropských státech? Jak se liší od nákladů za elektřinu v České republice? Porovnali jsme ceny proudu a podívali jsme se také, jak se vyvíjejí trhy s elektřinou... celý článek

Partners Financial Services